Här är museerna du inte vill missa i höst & vinter:

Etnografiska museet

På Etnografiska museet möter gamla grejer nya frågor. Besök vår utställning om Mexiko och lär dig göra egna pappersblommor i verkstan, lär dig mer om urfolket Seediq i We Are Seediq eller besök vår skattkammare och se föremål från alla världens hörn. Upptäck museet med hållbarhet i fokus på gröna Djurgården i Stockholm. Välkommen, världen väntar.

www.etnografiskamuseet.se

Medelhavsmuseet

Välkomnas av romerska statyer i bankhallen, upptäck guldskatter från etruskernas tid eller hälsa på mumier i källaren och se uråldrig keramik i ”Egypten – 7000 år”. När du blir hungrig finns det mat och kylda drycker i prisbelönta Bagdad café. Missa inte heller vårt utbud av föreläsningar om antiken eller nutida händelser kring Medelhavet. Välkommen till Medelhavsmuseet, mitt i Stockholm city.

www.medelhavsmuseet.se

Världskulturmuseet

På Världskulturmuseet möter du världen på hemmaplan, varje dag. Hur hänger fotboll och politik ihop? Besök vår utställning Ultra och lär dig mer! Eller ta med dig hela familjen och spela spel från hela världen, gamla som nya, i utställningen Spel. För de allra minsta rekommenderar vi ett besök i Tillsammans, där ni kan dansa och leka just tillsammans.

www.varldskulturmuseet.se

Dunkers kulturhus, Helsingborg Stad

SCENKONST SOM HETER DUGA. På dunkerskulturhus.se läser du mer om säsongens scenkonst både för små och stora, våra föredrag, festivaler, danskurser och det där lilla oväntade som händer både i och utanför kulturhuset. Vi arrangerar tänkvärda utställningar året om och bjuder på konserter med musik från världens alla hörn.

dunkerskulturhus.se

Jamtli

På Jamtli finns alltid något att se och göra! Varje dag, året om, inomhus och utomhus. Bland mycket annat ser du de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna. På Nationalmuseum Jamtli – en arena för konst- och designupplevelser, ser du t o m 9 mars 2025 utställningen Såsom i en spegel – porträttkonst under fem sekel. Välkommen till Julmarknad på Jamtli helgen 8-10 december med mat, slöjd och konsthantverk.

www.jamtli.com

Livrustkammaren

Livrustkammaren är museet om Sveriges kungliga historia. Här hittar du unika föremål, rustningar, vapen, glittrande dräkter, smycken och ståtliga kungliga vagnar. I Lilla Rustkammaren kan alla barn ha kungligt kul tillsammans. Roliga barnspår! Se öppettider och visningar på hemsidan. Fri entré t o m 18 år.

www.livrustkammaren.se

Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett färgstark konstnärshem med stor personlighet. Det är ett smultronställe för konst- och kulturintresserade, inrymt i konstnären Bror Hjorths (1894-1968) tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel.

brorhjorthshus.se

Berte museum - Livet på landet

Hos oss får ni stifta bekantskap med livet på den halländska landsbygden från slutet av 1800-talet och fram till våra dagar. En nostalgitripp med utställda miljöer på 1800 m², bl.a. skola, lanthandel, traktorer, smedja, mejeri, jordbruksmaskiner. Café och butik med försäljning av Berte Qvarns mjöl, SIA-glass och vintageprylar. Grupper bokas alla dagar efter överenskommelse.

www.bertemuseum.se

Skissernas Museum

Ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga processen och offentlig konst. Här möts modern och samtida konst – från små blyertsteckningar till färgrika monumentala målningar och storskaliga gipsskulpturer. Dessutom presenterar museet två stora tillfälliga utställningar varje år samt erbjuder visningar, samtal, konserter, skapande verkstad, en restaurang i världsklass och mycket mer.

skissernasmuseum.se

Åbergs Museum: Stina Wirsén-Bilderbokskonst

Stina Wirsén har under hela sitt yrkesliv växlat mellan att ­arbeta med konst och illustration för barn och för vuxna, många ­känner henne genom illustrationer i Dagens Nyheter, andra genom barnböcker och film. Utställningen fokuserar på illustrationer och konst med barn som främsta målgrupp men ni som är vuxna får också vara med. Utställningen visas t.o.m. 31 mars 2024.

www.abergsmuseum.se

Nationalmuseum

Följ med på en tidsresa i den europeiska konsten och upplev kända klassiker och andra pärlor i samlingarna. Mer än 5 000 målningar, teckningar, skulpturer, design- och konsthantverksföremål – skapade under sex sekler – väntar på att upptäckas. Ät lunch eller fika, gå med på visning och botanisera i shopen. För en upplevelse utöver det vanliga: boka en privat gruppvisning för dig och ditt sällskap.

nationalmuseum.se

Gustavsbergs Porslinsmuseum

Upptäck en keramisk skattkammare med spår från nästan 200 år av porslinstillverkning. Se studiogods och praktpjäser, sanitetsgods och vardagsporslin av formgivare som Stig Lindberg, Lisa Larsson, Karin Björquist, Wilhelm Kåge mfl. Vackert beläget vid Gustavsbergs hamn. Se webbplatsen för öppettider, guidade visningar och verkstad. Gustavsbergs Porslinsmuseum – en del av Nationalmuseum.

gustavsbergsporslinsmuseum.se

The Viking Museum

Vilka var egentligen vikingarna? I den interaktiva utställningen, på he Viking Museum, möter du genom filmer, föremål och miljöer människorna bakom den mytomspunna tidsepoken. Följ med på vikingafärden Ragnfrids saga eller avnjut en läcker lunch på restaurang Eld.

www.thevikingmuseum.com

Gusums Bruksmuseum

Gemytligt museum som ger inblick i 350 år Gusums Bruk. Med fler än 250 historiska föremål såsom maskiner och mässingsprodukter från takkronor till knappnålar. Museishopen säljer böcker, affischer och små lokalt producerade produkter. Trevligt café, klädbutik, bil- & traktormuseum som grannar. Längs E22:an, idealiskt som busstopp. För info & gruppsbokning: fb-sida Gusums Bruksmuseum

www.gusumsbruksmuseum.se

Zornmuseet

VÄLKOMMEN TILL ZORNS VÄRLD. Mora är Anders Zorns födelseplats. Det var hit han återvände rik och berömd efter att ha gjort en internationell karriär som konstnär. Zorn gick bort 1920, men arvet efter honom och hans hustru Emma lever kvar. På Zornmuseet visas målningar, akvareller, etsningar och skulpturer av konstnären och på Zorngården intill står makarna Zorns hem ännu orört.

www.zorn.se

Sancta Birgitta Klostermuseum

Kliv rakt in i historien i en av Sveriges äldsta byggnader! Palatstidens festligheter, livet i Vadstena kloster och vardagen på krigsmanshus och hospital – här har otaliga berättelser utspelats i närmare tusen år. Lär känna Birgitta Birgersdotter, en av medeltidens mest fascinerande gestalter. Se hemsida för information om öppettider och guidade visningar.

www.klostermuseum.se

Göteborgs konstmuseum

På Göteborgs konstmuseum finns en av norra Europas främsta konstsamlingar. Här samsas verk av mästare som Rembrandt, Picasso och Monet med samtida konstnärer som Charlotte Gyllenhammar och Cajsa von Zeipel. Se webbplats för information om utställningar, program och öppettider.

goteborgskonstmuseum.se

Östasiatiska museet

Upplev kultur, konst och design från Östasien på Skeppsholmen i Stockholm. Smaka på Japan och olika téer i caféet. Se konst från Kina, Japan och Korea, nu och då. Eller lär dig saker som origami och kalligrafi genom våra kurser. Välkommen!

www.ostasiatiskamuseet.se

Hallands Konstmuseum

Museet & restaurang Brunchbaren ligger vackert beläget vid Missan i centrala Halmstad. Utställningen Från Bærtling till Multikonst visar hur den svårtillgängliga gallerikonsten letade sig in i våra vardagsrum under 1950- och 1960-talen, genom masstillverkade möbler och tyger för var mans hem. Andra aktuella utställningar är Unga slöjdares salongTillskott - Nyförvärv ur samlingen samt Gränsland.

www.rian.se

Rian Designmuseum

På Rian möter du design, kulturhistoria och konst i utställningar, föredrag och stadsvandringar. Hösten 2023 får vi möta en av Sveriges främsta modeskapare i utställningen Jag är Marina Kereklidou. Samtidigt presenteras alternativt och ekologiskt byggande i utställningen Stinkpaddorna, kattugglan och vi - Att bygga utifrån en plats. Se rian.se för aktuellt program.

www.rian.se

Dalarnas Museum

Upplev och skapa minnen av Dalarna. Bli trollbunden av de vackra dräkterna i vår nya dräkt- och textilutställning "Klädd i Dalarna", kliv in i dalmålarnas värld och dröm dig bort framför Hagströms glänsande elgitarrer. Beundra den stora samlingen av vår mest kända souvenir - dalahästen och känn historiens vingslag i Selma Lagerlöfs bibliotek. Varmt välkommen till oss mitt i Världsarvet Falun.

www.dalarnasmuseum.se

Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum

Möt samisk kultur på Ájtte museum! Här berättar vi om Sápmi, om landet och folket. En berättelse om att leva och överleva i ett krävande landskap. Museum, butik och restaurang. Öppet året runt. (Foto: Tenneh Kjellson)

www.ajtte.com
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår