Här är museerna & utställningarna du inte vill missa:

Dalarna-Mora

Zornmuseet

Sommarens utställning: Konstnärer kring Siljan – ZORN OCH HANS SAMTIDA. 9 maj – 1 september 2024. I slutet av 1800-talet kom flera konstnärer och författare att överge Stockholm och Paris för att i stället slå sig ned på den svenska landsbygden. Dalarna var det landskap som lockade mest. 

Dalarna-Särna

Lomkällan Särna Skogs- & Försvarsmuseum

Se skogsarbetarepojkens fram till mekaniseringen. Friluftsmuseet är lättillgängligt för hela familjen. Särna Skans från 1940, en unik försvarsanläggning. Det finns även en utställning om beredskapstiden. Café Lomkällan serverar hembakat kaffebröd, langos, våfflor, pajer. Öppet dagligen 1/6-30/9. För mer info se Lomkällan på Facebook. 

Göteborg

Göteborgs konstmuseum

På Göteborgs konstmuseum finns en av norra Europas främsta konstsamlingar. Här samsas verk av mästare som Rembrandt, Picasso och Monet med samtida konstnärer som Charlotte Gyllenhammar och Cajsa von Zeipel. Se webbplats för information om utställningar, program och öppettider. Foto: Hendrik Zeitler

Göteborg

Röda Sten Konsthall

Välkommen till en händelserik dag på Röda Sten Konsthall. Besök Sommarutställningen av Patrik Bengtsson, Cha Blasco, Max Ockborn & Dance Remainings som visar måleri, skulptur, film, ljudverk, dans och performance. Ät lunch eller fika på uteserveringen med utsikt mot Västerhavet. Skapa med oss på Sommar på Röda Sten, en kreativ utomhusverkstad för barn och unga. Se mer på rodastenkonsthall.se.

Göteborg-Mölndal

Mölndals stadsmuseum

Res tillbaka till 90-talet på Mölndals stadsmuseum! I utställningen 90-tal får du dyka rätt ner i årtiondets händelser, mode, musik, trender och helt vanliga vardagsliv. Gå på upptäcktsfärd bland tulpanmönstrade gardiner, svampmålade tapeter och trendprylarna du har glömt att du älskade. Museet ligger intill forsen i den spännande kulturmiljön Kvarnbyn och har öppet året om, med fri entré!

Göteborg

Medicinhistoriska museet

På Medicinhistoriska museet hittar du spännande berättelser om Göteborgs medicinhistoria. Här finns allt från åderlåtningsinstrument till psykiatrins historia. Personliga berättelser och livsöden blandas med föremål från Sahlgrenska sjukhuset. Här samsas konst från studieverksamheten på Lillhagens sjukhus med några av Göteborgs stora medicinhistoriska upptäckter. Museet ligger i centrala Göteborg.

Göteborg

Göteborgs stadsmuseum

I det anrika Ostindiska huset från 1750-talet möter du en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar – från landets enda utställda vikingaskepp till världens första Volvo. Du hittar oss ett stenkast från Brunnsparken, centrala Göteborg. Välkommen att uppleva Göteborg i nöd och lust! 

Göteborg

Sjöfartsmuseet Akvariet

Utforska havet med alla sinnen. Här hittar du saltstänkta berättelser, fantastiska föremål och utställningar för stora och små. Akvarierna bjuder på spännande undervattensvärldar, med tångskogar, fiskar och levande koraller. Havet är vår värld- välkommen in! För gruppbokningar, se webbplats. 

Halland-Falkenberg

Rian Designmuseum

På Rian möter du design, kulturhistoria och konst i utställningar, föredrag och stadsvandringar. Sommaren 2024 visas folkkära plagg och textiltryck i utställningen Gunila Axén – mode, mönster och vattenslangar, samt Törngrens krukmakeri som skildrar lokal keramikhistoria från 1700-talets slut till efterkrigstidens moderna strömningar. 

Jämtland-Östersund

Jamtli

På Jamtli finns alltid något att se och göra! På sommarens Jamtli Historieland, 22 juni–18 augusti, vaknar friluftsmuseet till liv och du kan besöka 1700-talet, 1800-talet och 1900-talet. Besök också Nationalmuseum Jamtli!
En arena för konstupplevelser med måleri, skulptur och design ur Nationalmuseums samlingar. För aktuella utställningar och öppettider, se www.jamtli.com

Lappland-Jokkmokk

Áttje Svenskt Fjäll och Samemuseum

Möt samisk kultur på Áttje museum!Här berättar vi om Sápmi, om lander och folket, en berättelse om att leva och överleva i ett krävande landskap. Museum, butik, restaurang. Öppet året runt. Foto: Tennh Kjellson

Malmö

Malmö museum

Södra Sveriges största museum. Upplev allt från Nordens äldsta bevarade renässansslott till en riktig ubåt, levande grodor och vetenskapsfilm i 3D. Museet berättar i sina utställningar om bland annat historia, natur, teknik och sjöfart. 

Närke-Örebro

Örebro Läns Museum

Besök Örebro läns museums utställningar på Örebro slott! Lär dig mer om gruvor och hyttor, bergsmän och makt under medeltiden i utställningen Boom i Bergslagen. Upptäck likheterna mellan 1800-talsmänniskan och dagens konsumtionsvanor i Möjligheternas spegel, sinnenas begär. Elller inspireras av konstnären Jan Håfströms fantasifulla verk i utställnngen Barnet i tornet. Öppettider på www.olm.se

Skåne-Löderup

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra

Välkommen till en ovanligt vacker plats, där en ovanlig människa satt sina spår. I ett böljande hedlandskap med horisonten som enda begränsning ligger Backåkra.
Museet visar Dag Hammarskjölds samling av konst, möbler, litteratur och föremål från hela världen-allt från hans hem i New York. Det finns även ett litet café och en bookshop. I det unika naturreservatet kan du besöka Meditationsplatsen.

Skåne-Ängelholm

Järnvägens Museum

Upptäck järnvägens spännande värld! I utställningen möts historia och nutid, presenterad på ett spännande och informativt sätt. Stor modelljärnväg med filmshow, loksimulator, ånglok och andra fordon, temautställningar samt mycket annat. Café och butik. Museipark med minitåg. Öppet året runt.

Skåne-Ängelholm

Ängelholms Flygmuseum

Välkommen till Ängelholms Flygmuseum! Här berättas flygflottiljen F10:s historia med många flygplan, från J 22 till JAS 39 Gripen, motorer, utrustning, flygradio, kommando- och stridsledningscentral samt mycket annat. Passa på att flyga med J 35 Draken i våra flygsimulatorer. Café och butik. Juni-augusti öppet alla dagar, september-maj öppet lördagar och söndagar.

Skåne-Viken

Beredskapsmuseet

Besök Beredskapsmuseet i sommar! Guidade turer, underjordiska bunkrar, tunga kanoner, Sveriges största vapenhistoriska utställning. Fika i Kanoncafeet. Handla En Svensk Tiger-souvernirer i museibutiken. Guidade visningar varje dag i juli. Ytterligare info och öppettider, se hemsidan. Välkomna! 

Småland-Eksjö

Eksjö museum

Det stora lilla museet i den unika trästaden. Här visas tre basutställningar; om Eksjö, Albert Engström och ett militärhistoriskt museum. I konsthallarna visas i sommar "Hudnära", broderade och tatuerade bilder och en utställning för hela familjen med Emma AdBåge.
Museigården med sin prunkande trädgård är en oas mitt i trästaden och en mötesplats för musik, konst och aktiviteter för barn.

Småland-Ljungby

Ljungbergmuseet

LJUNGBERGMUSEET är ett vackert konstmuseum vid Lagan i Ljungby. Museets permanenta utställning visar konst av Sven och Ann Margret Ljungberg och i de tillfälliga utställningarna möter besökaren spännande konst av andra konstnärer.
Museet öppnar också upp konstnärsparets bostad samt Sven Ljungbergs ateljé vid förbokning.
Det finn en museibutik och litet kafé som är väl värda ett besök.

Stockholm

Nationalmuseum

Sveriges konst-och designmuseum tar dig med på en tidsresa i den europeiska konsten. Upptäck klassiker och andra pärlor i samlingarna bland mer än 5000 konst- och designföremål från 1500-talet till idag. Se utställningarna, gå med på visning besök shopen eller njut av lugnet i skulpturgården. Sätt extra guldkant på ditt besök med god mat och dryck i restaurangen ledd av krögaren Fredrik Erikson.

Stockholm-Gustavsberg

Gustavsbergs Porslinsmuseum

Upptäck en keramisk skattkammare med spår från nästan 200 år av porslinstillverkning. Du möter legendariska formgivare som Karin Björquist, Wilhlem Kåge, Lisa Larson och Stig Lindberg. Räkna med glada återseenden och nya bekantskaper bland designklassiker i keramik, porslin, plast och emalj. För visningar och eget skapande: se webben. Gustavsbergs Porslinsmuseum – en del av Nationalmuseum.

Stockholm

Avicii Experience

Ett museum som hyllar musiken och belyser den mänskliga berättelsen bakom en av vår tids största artister. En resa genom artisten Avicii och personen Tim Berglings liv – från pojkrummet till världsturnéerna. Upptäck outgiven musik och aldrig tidigare berättade historier, sjung VR-karaoke och uppträd framför tusentals skrikande fans. Detta museum är en minnesvärd, rolig och känslofylld upplevelse.

Stockholm

ABBA The Museum

ABBA The Museum är mer än ett vanligt museum. Här hittar du självklart medlemmarnas kläder, guldskivor, originalföremål och mycket mer, men hos oss är Du en viktig del av upplevelsen! Upplev känslan av att stå på scenen med ABBA, sjung i den världskända Polarstudion eller testa dina kunskaper i en quiz. Det finns så mycket att uppleva här. you’ll be having the time of your life! Walk In.Dance Out.

Stockholm

Tumba bruksmuseum

Följ med på en spännande visning om världens äldsta sedelpappersbruk och hur det var att leva på bruket. Passa även på att se utställningen Jordnära - självhushållare då och nu. I parkmiljön visas odlingstäppor, bikupor och ett upptäckarspår för hela familjen. Njut av Brukscaféets goda bakverk och luncher. Öppet tors - sönd 11 - 16. Fri entré och parkering. 

Stockholm

Bergianska Trädgården

Bergianska trädgården är ett eldorado för växtentusiaster och den enda botaniska trädgården i Stockholm med växter från hela världen. Upplev spännande miljöer med olika typer av växtlighet. I två växthus visas Medelhavsflora, öken, regnskog och tropiska vattenväxter. Café och museibutik. Foto: Eva Dalin

Stockholm-Slottsbacken

Livrustkammaren

Välkommen till Livrustkammaren - museet om Sveriges kungliga historia. Här hittar du unika föremål, rustningar, vapen, glittrande dräktere, smycken och ståtliga kungliga vagnar. Se utställningen Teaterkungen! I Lilla Rustkammaren kan alla barn ha kungligt kul tillsammans. Roliga barnspår! Fri entré upp till 18 år. Se öppettider och visningar på hemsidan.

Uppland-Bålsta

Åbergs Museum

Björn Bergs bilder - med penna, papper och pensel. Björn Berg (1923-2008) var en av Sveriges mest folkkära tecknare. Hans tecknande spänner över allt från barnböcker och skämtsamma betraktelser via resor och reportage till populärhistoria. Idag är Björn Berg mest känd för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker. Utställningen visas t.o.m. 29 september 2024.

Uppland-Uppsala

Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett färgstarkt konstnärshem med stor personlighet. Det är ett smultronställe för konst- och kulturintresserade, inrymt i konstnären Bror Hjorths (1894-1968) tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall (läs mer på hemsida). Museet har också en museibutik och kafédel. 

Uppland-Uppsala

Linnéträdgården & Linnés Hammarby

Välkommen till Uppsala och Sveriges äldsta botaniska trädgård, grundad redan på 1600-talet och världskänd under Carl von Linné. Här gjorde Linné vetenskapliga iakttagelser och undervisade studenter på 1700-talet. Strax utanför Uppsala låg familjens privata sommarbostad, Hammarby. Idag är det en väl bevarad 1700-talsgård med en lummig park där många av de växter Linné själv odlade frodas. 

Uppland

Heby Tegelbruksmuseum & Konsthall

Välkommen till ett kulturhus som rymmer både industrihistoria och konst! I museet berättar tegel, maskiner, redskap och foton om tillverkning, arbets- och luffarliv. Övervåningen är en konsthall med målningar och skulpturer. Alldeles intill längs Örsundaån, finns skulpturstigen Tant Fridas stig. Öppet 1 maj - 6 oktober lördag söndag kl. 12-16. Övriga tider enligt ö.k. Fri entré. 

Uppland

Österbybruks Herrgård

Ståtlig 1700-tals herrgård och park vackert beläget vid vattnet. Utflyktsmål för både barn och vuxna med ett utbud av guidningar, museer, utställningar, musikevenemang, spökvandrig och shopping. En oas med unik bruksmiljö och en spännande historia som tar dig från 1500-tal till 1900-tal. Aktuella öppettider och program se hemsida.

Uppland-Enköping

Westerlundsällskapet "Enköpingsdoktorn"

Välkomna till Westerlundska Gården i Enköping, där Dr Ernst Westerlund verkade mellan 1867 och 1924. Huset rymmer ett museum över doktorns liv och gärningar, uppbyggt av Westerlundsällskapet. Museet har öppet hela året. För bokning av guidning se Westerlundsällskapets hemsida. 

Värmland-Karlstad

Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård

Alsters herrgård är en minnesgård över poeten Gustaf Fröding som föddes här år 1860. Med hjärtat i litteraturen och den värmländska berättartraditionen presenteras den mångfacetterade Gustaf Fröding genom dagliga visningar. Allt paketerat i en vacker kulturhistorisk miljö med herrgårdspark och Vänerutsikt, café och restaurang, herrgårdsbutiker, galleri och en ny 1800-talsinspirerad Frödingvåning.

Västergötland-Rydal

Rydals museum

Upplev den historiska spinnerifabriken i Rydal, nu en del av Rydals museum. Den unika industrihistoriska miljön med bevarade textilmaskiner utgör kärnan i museets verksamhet. Ta del av guidade visningar av maskinerna, se garnproduktionen och promenera i riksintressant bruksmiljö. Tillfälliga utställningar visas 25 maj – 13 oktober. Kafé och matservering samt konsthantverksbutik finns. Fri entré.

Västmanland-Norberg

Norbergs Gruvmuseum

Norbergs Gruvmuseum ligger i Kärrgruvan, strax utanför Norbergs centrum. Här kan du ta del av Norbergs tusenåriga historia av bergsbruk och järnhantering. Öppet sommartid (juli) samt för förbokade grupper maj-september.

Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår