Skulpturområdet Konst på Hög

Unikt skulpturområde på toppen av den 100 meter höga Kvarntorpshögen, med verk av landets främsta konstnärer. Fri entré!

Kvarntorpshögen, och dess historia om Sveriges oljeäventyr mellan 1940-66, har varit ett riktmärke på närkeslätten ända sedan skifferoljeutvinningen upphörde i slutet av 60–talet. Den 100 meter höga askhögen som finns kvar från oljeepoken har fortfarande varma partier inuti och man kan ibland se ånga sippra fram ur jorden. I mitten av 90-talet fick två konstentusiaster idén att starta en konstutställning på toppen av högen. Anders Fasth (gallerist) och Olle Medin (konstnär) startade då en resa som nu har resulterat i ett av Sveriges förnämsta skulpturområden som årligen lockar omkring 30 000 besökare.

I samarbete med Kumla kommun och lokala och regionala sponsorer finns här ett 30-tal skulpturer av nationellt och internationellt erkända konstnärer.
Bland konstnärerna kan nämnas Peter Johansson, Lenny Clarhäll, Maria Miesenberger, Ulla Viotti, Lars Vilks och Anders Krisàr.

SVERIGES MÄRKLIGASTE SEVÄRDHET
Kvarntorpshögen och Konst på Hög blev 2010 utsedd till "Sveriges märkligaste sevärdhet" enligt boken "Sveriges 100 märkligaste sevärdheter", en bok som rankar svenska sevärdheter från 100 till 1, där Kvarntorpshögen alltså kom på första plats. Författaren av boken heter Fredrik Kullberg.

ALPKÖRNING ELLER EN AV EUROPAS LÄNGSTA TRÄTRAPPOR
Kvarntorpshögen ligger i Kvarntorps friluftsområde och erbjuder en magnifik utsikt över Närkeslätten. Det går att köra bil ända upp på Kvarntorpshögen och den branta stigningen (18%) gör att du får använda samma körteknik som på de brantaste alpvägarna! Eller varför inte anta utmaningen att vandra de 427 stegen uppför en av Europas längsta trätrappor. På vägen upp finns flera avsatser där du kan pusta ut en liten stund, samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten.

MER INFORMATION
visitkumla.se/konstpahog kan du läsa mer om skulpturparken och dess historia. Lyssna även till en ljudguidning som berättar om varje verk och dess konstnär. All parkering i området är kostnadsfri.

Varmt välkommen till Kumla och Konst på Hög!

Annonsör
Visit Kumla

Öppettider
1 maj – 30 september 2024
Bommen till bilvägen är öppen dagligen kl. 10.00-20.00. Skulpturutställningen kan besökas till fots dygnet runt via bilvägen eller trappan.

Oktober 2024 - april 2025
Området kan endast besökas till fots, fordonstrafik är inte tillåten. Observera att varken bilväg eller trappa underhålls under denna period samt att vissa av konstverken kan vara övertäckta för vinterförvaring.

Besöksadress
Kvarntorp 251
692 92 Kumla

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår