M/S Gustaf Wasa på Siljan

Fartyget Gustaf Wasa byggdes redan 1876 och har varje sommar sedan dess gått i trafik på Siljan

Ångfartyget S/S Gustaf Wasa byggdes 1876 på Stora Varfvet i Stockolm. Hon var redan från början avsedd för Siljan.Hon transporterades i delar med järnväg till Borlänge, sedan med häst- och människokrafter genom skogarna till Insjön där hon nitades ihop och sjösattes i älven. I maskinrummet satt då två stycken ångmaskiner som drev varsinn propeller och en ångpanna som eldades med ved. Hon sattes i ren nyttotrafik med både last och passagerare på sjöarna Insjön, Siljan och Orsasjön och älvstumparna däremellan.

Allt eftersom tiden gick minskade transportbehovet och fartyget byggdes undan för undan om för att bättre fungera som ren passagerarbåt.
Framåt 1950-talet hade även passagerartransporterna tagist över av järnväg, bilar och bussar och man inriktade sig allt mer på nöjeskryssningar.

1958 byttes de personalkrävande ångmaskinerna till dieselmotorer och fartyget blev därmed M/S Gustaf Wasa. Då gjordes också en stor utseendeombyggnad.
Det tidigare öppna akterdäcket byggdes in och ångbåtsskorstenen ersattes av något som mest liknade en plåthink. Något år senare glasades även styrhytten in helt. Allt för att det skulle se modernare ut. Ombord fanns en enklare restaurang.

Hösten 1982 brann Gustaf Wasa. Det var ett svetsningsarbete som gick alldeles fel. Att Gustaf Wasa skulle renoveras och återuppstå var det ingen tvekan om.
En stor renovering drogs igång. Privatpersoner, företag och delar av den svenska kändiseliten bidrog med att samla in pengar.
1983 gjordes en uppvisningsresa i halvfärdigt skick runt sjön.
1984 var det stor nypremiär. Nu hade fartyget återfått ungefär det utseende hon hade sista tiden under ånga och var vackrare än någonsin förr. Hon har också blivit K-märkt.

Idag körs sommartid trivsamma lunch- räk- och à la cartekryssningar från Leksand, Rättvik och Mora.
Det finns också möjlighet att abonnera Gustaf Wasa före företagsevent, släktträffar, bröllop eller andra spännande evenemang.

Info och bokning 070-542 10 25 eller onlinebokning på www.wasanet.nu

Annonsör
M/S Gustaf Wasa

Telefonnummer
070-542 10 25

Hemsida
wasanet.nu

Öppettider
Se hemisidan www.wasanet.nu

Besöksadress
I Leksand: Strandvägen 31 (nästan under gamla landsvägsbron)- I Rättvik: Längst ut på Långbryggan . I Mora: Vid Saxviken nära Morastrand station

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår