Sommarhagen på Frösön

Sommarhagen är tonsättaren Wilhelm Peterson-Bergers drömhem, byggt 1914.
I bottenplanet finns Café Sommarhagen.

Tonsättarhemmet Sommarhagen
På Frösön, med milsvid utsikt över skogar, sjöar och fjäll ligger Sommarhagen. Huset byggdes 1914 av tonsättaren, kritikern och musikskriftställaren Wilhelm Peterson-Berger (1867-1942). Han var en framträdande tonsättare under 1900-talets första decennier och är idag bland annat ihågkommen för samlingarna Frösöblomster med pianostycken som Sommarsång, Vid Frösö kyrka och Intåg i Sommarhagen. Varje sommar spelas hans opera Arnljot som talteater med musikinslag på en friluftsteater i närheten av Sommarhagen.

Konstnärshemmet, som nu är ett museum, är ett drömhem från 1914, en originell byggnad med influenser från nationalromantik och jugend och präglad av Wilhelm Peterson-Bergers idéer vad gäller utformning, inredning och färgsättning. Det har liknats vid ”en timrad fästning med ett sommarlätt innanmäte” och utsågs år 2000 av tidningen Forum till en av Sveriges bästa inredningar under 1900-talet.
Huset är Byggnadsminnesmärkt och under de senaste fem åren har musikhallen, som har 5,5 meter i takhöjd, med hjälp av målningskonservator och tapetserare återfått sin forna glans. Kompletteringar av tidstypiska detaljer görs allt eftersom. Även området omkring huset hålls i skick. Strävan är att visa hur miljön såg ut på P.-.B.s tid.

Den 29 juni ges en konsert med P.-B:s sånger och romanser.
Den 9 – 11 augusti ges fyra konserter i serien Musik på Sommarhagen. De äger rum i musikhallen, ”hemma hos P-.B.”

Audio-guider ingår i entréavgiften (tag gärna med egna hörlurar till telefonen). De berättar på svenska, engelska, tyska och franska om huset, om PB:s liv och verk och spelar hans musik.

Café Sommarhagen
I husets markplan finns Café Sommarhagen som bl.a serverar lätta luncher, goda smörgåsar och hembakat fikabröd.

Välkommen till en unik, naturskön miljö bland sommarblommor och blad med en bedårande utsikt över Storsjön och Jämtlands fjällvärld..


Annonsör
Wilhelm Peterson-Berger Stiftelsen

Hemsida
sommarhagen.com

Öppettider
Sommarhagen med museum och café öppnar den 17 juni till och stänger den 25 augusti
Det är öppet kl 11-16 alla dagar i veckan.
Stängt midsommarhelgen, 21-23 juni.

Gruppbesök kan bokas från maj till september.

Besöksadress
Peterson-Bergers väg på Frösön

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår