Nationalpark Blå Jungfrun

Blå Jungfrun, den sägenomspunna Blåkulla mellan Oskarshamn och Öland, där ni också kan uppleva en fantastisk skärgård.

Är man i Oskarshamns omgivning får man inte missa möjligheten till ett besök på nationalpark Blå Jungfrun.
Under högsäsong går M/S Solkust från Oskarshamn och M/S Solfrun från Byxelkrok dagliga turer till denna fantastiska ö. Besöket börjar med att guider berättar om ön och därefter har ni drygt 3 timmar på er att uppleva natur och mytologi.

De flesta väljer att gå runt den markerade leden och det är en spännande vandring på ca 2 tim om man vill se hela ön och krypa in i grottorna, men man kan också nöja sig med att njuta av det klara vattnet och de fantastiska klipporna.

På en av Blå jungfruns klippor hittar du en Trojeborg (labyrint) som du kan gå för önskad fruktbarhet, god fiskelycka eller kanske du önskar stilla hav på vägen hem?

Men om du börjar vandringen i labyrinten måste du fullfölja hela labyrinten (ca 800m), annars kan du bringas av olycka på samma vis som om du tar med dig någon av de vackra stenarna därifrån.

Myten säger nämligen att den som tar en sten med sig från Blå jungfrun kommer förföljas av otur tills stenen återförs till ön. Faktum är att Oskarshamns kommun varje år får in stenar från ångerfulla turister som bestämt sig för att inte utmana ödet i onödan. Ibland återkommer stenar tillsammans med brev som beskriver olyckan som förföljt dem sedan de tog med sig stenen och breven förvaras i pärm i guidstugan på ön.

M/S Solkust erbjuder också RÄKKRYSSNING. Kryssningen går i Oskarshamns södra skärgård genom ”Enegatsleden” till Näset, där vi gör ett stopp i drygt en timma för att sträcka på benen eller kanske ta en svängom på kajen.
Räkkryssningen kan också upplevas i lugnare stämning utan trubadur, där man bara njuter av räkor, skärgården och varandra.

Annonsör
Solkustturer

Telefonnummer
0736839779

Öppettider
Högsäsong från midsommar till slutet av augusti med avgång 9.00 och man är åter tillbaka till avgångshamnen ca 15.30.
Lågsäsong från början av maj till midsommar samt september erbjuds turer till Blå Jungfrun 1-2 ggr/vecka

Besöksadress
Avgång från Brädholmen i Oskarshamn eller Byxelkrok hamn

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår