Vasa – ett världsunikt skepp

Vasa sjönk på sin första resa. Hon bärgades och är nu världens bäst bevarade 1600-talsskepp.
Välkommen in i Vasas värld!

Skeppet Vasa, den svenska flottans stolthet, fick inte fullfölja sin första seglats. Men hennes historia lever vidare. På Vasamuseet i Stockholm får besökarna möta originalet från 1628, se det som besättningen hade packat för resan, häpna över hundratals skulpturer som pryder skeppet och följa arbetet som görs för att bevara Vasa för framtiden.

Den 10 augusti 1628 lämnade örlogsfartyget Vasa sin förtöjningsplats nedanför slottet Tre Kronor i Stockholm och gav sig ut på sin jungfrufärd. Många åskådare längs stadens kajer såg hur seglen sattes och hörde kanonerna skjuta salut, innan en vindby plötslig fick det stora skeppet att kantra och sjunka efter bara 1 300 meters färd.

Vasa byggdes på dåvarande skeppsgården i Stockholm. Efter förlisningen blev hon kvar på sjöbotten i 333 år, till 1961 då hon bärgades. Under 17 år konserverades skeppet i ett provisoriskt museum. Så småningom flyttades hon in i det specialbyggda museet på Djurgården som invigdes 1990. Här står idag det återuppbyggda skeppet – 98 % original – i sin fulla prakt med hundratals träskulpturer, och än idag pågår arbetet med att bevara Vasa.

Runt skeppet finns utställningar om livet ombord och människorna som var med, skulpturerna, bärgningen och mycket mer.

Film, visningar och audioguider berättar om Vasa och hennes tid. Allt ingår i entréavgiften. Missa inte den nya audioguiden för barn!

Vasa är världens bäst bevarade skepp från 1600-talet och på museet fortsätter hennes resa. Välkommen in i Vasas värld!

Annonsör
Vasamuseet

Telefonnummer
08-519 548 80

Hemsida
vasamuseet.se

Öppettider
September-maj: Måndag-söndag kl. 10-17, onsdagar kl. 10-20.
Juni-augusti: Måndag-söndag kl. 8.30-18.
Avvikande öppettider: 24 & 25 december stängt, 31 december kl. 10-15.

Besöksadress
Galärvarvsvägen 14
Djurgården Stockholm

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår