Moki Cherry, En resa oändlig

Moderna Museet Malmö visar Moki Cherrys färgstarka konst som förenar måleri, skulptur, textil och scenografi.

23.9 2023 – 3.3 2024
MALMÖ

”En resa oändlig” är den hittills mest omfattande presentationen och ger en bred bild av konstnärskapet. Vardagslivet och konsten länkas samman i Moki Cherrys konst; fodralet till ett musikinstrument är underlaget till en målning, väskor att packa i är bearbetade textila collage och i teckningar formuleras en livsåskådning med naturen i centrum. Konstnären kommenterade själv denna gränsöverskridande verksamhet med beskrivningen ”scenen är hem, och hemmet är en scen”. Moki Cherrys konst kunde vara del av konserter i Paris, Köpenhamn eller framträdanden på den skånska landsbygden. Genom att presentera sin konst även utanför konstgallerier och teaterscener, bland annat i sitt hem, luckrade hon upp hierarkier mellan det offentliga och privata och mellan aktör och publik. Barnen, egna och andras, var både publik och samarbetspartners.

Moki Cherry var praktiserande buddhist under större delen av 1970-talet och buddistisk filosofi hade livslång påverkan på henne. Hennes arbete influerades av konst- och kulturhistoria samt spirituella riktningar från både väster- och österländska traditioner. Även ett omfattande resande och internationella samarbeten inspirerade uttrycket. Resultatet är ett brokigt gestaltande befolkat av mänskliga och icke-mänskliga varelser. Senare verk bär också spår av kubism och mer abstrakta former.

Monika Marianne Karlsson, mer känd under namnet Moki Cherry, (1943–2009) föddes i Koler i Norrbotten, hon växte upp i Skåne och flyttade till Stockholm 1962 för att studera mode. 1970 flyttade hon med sin familj till Tågarp i norra Skåne och transformerade en före detta skola till familjens hem, men även till en samlingsplats för musik, teater, barnverksamhet och konst. Med sin man, musikern Don Cherry, etablerade hon Organic Music Society (1966–1977).

Annonsör
Moderna Museet Malmö

Telefonnummer
040-685 7937

Öppettider
Måndag Stängt
Tisdag 11-17
Onsdag 11-17
Torsdag 11-19
Fredag 11-17
Lördag 11-17
Söndag 11-17

Besöksadress
Ola Billgrens plats 2–4
Malmö

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår