VÄLKOMMEN TILL ZORNS VÄRLD!

Zornmuseet i Mora hör till Sveriges mest omtyckta konstmuseer.

Museet är tillägnat Anders Zorn (1860-1920) och kan stoltsera med världens största samling verk av konstnären.

Ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar finns alltid utställda, ofta tillsammans med konst och konsthantverk ur konstnärens egna samlingar.

Intill museet ligger Zorngården, byggd och inredd av Anders Zorn och hans hustru Emma vid tiden kring förra sekelskiftet. Husets historia går tillbaka till 1886, då den 26-årige Anders Zorn förvärvade ett stycke mark bredvid Mora kyrka. Dit flyttade han en liten timmerstuga som hade stått på hans morfars gård i byn Yvraden i Mora. Under de närmaste decennierna kom stugan att byggas till och om i olika etapper.

Omkring 1910 stod Zorngården klar så som vi känner den idag. Med inspiration från lokal byggnadstradition och engelsk Arts & Crafts skapade paret Zorn ett hem för sig själva och en plats för ett rikt umgängesliv.
Det var på den tiden när gästerna hette prins Eugen, Carl och Karin Larsson, Albert Engström och Erik Axel Karlfeldt.

I de okonventionellt inredda rummen blandades konst och konsthantverk från olika håll med kurbits och dalatradition – vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler som Zorn själv designat. Särskilt spektakulärt är Stora rummet på andra våningen, som mäter nio meter i takhöjd.


Idag är värdparet borta men huset välkomnar ständigt nya besökare.
Vi ser fram emot ert besök!

Annonsör
Zornmuseet

Telefonnummer
0250-59 23 10

Hemsida
zorn.se

E-post
info@zorn.se

Öppettider
Måndag stängt
Tisdag-söndag 11-17

Besöksadress
Vasagatan 36
792 31 Mora

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår