Ernst Josephsons unika verk

Välkommen att besöka Waldemarsudde för att uppleva nya perspektiv på Ernst Josephsons unika skapande.

Nu pågår den första stora monografiska utställningen med Ernst Josephsons konst på över tjugo år. Det är en mångfacetterad och tematisk utställning som med nya perspektiv lyfter fram Josephsons uttrycksfulla måleri, teckningskonst, poesi och musik.

Ernst Josephson (1851–1906) var under sin levnad en av Sveriges mest nyskapande konstnärer med en omfattande produktion av porträtt, historiska och mytologiska motiv samt genremåleri.
Efter ett psykiskt sammanbrott, och ett insjuknande 1888, bestod hans konstproduktion främst av teckningar. Under den senare delen av hans liv tillkom även flera målningar samt ett stort antal dikter och musikstycken.

På Waldemarsudde finns en av de främsta samlingarna av Ernst Josephsons konst, både i form av målningar och sena teckningar, tack vare prins Eugens förutseende samlargärning. I samband med Josephsons första separatutställning i Stockholm 1893 inköpte Eugen det ikoniska och i sin samtid omdebatterade verket Strömkarlen, som sedan 1905 är permanent infälld i väggen i Salongen på Waldemarsudde.

Den nu pågående utställningen innehåller över 100 verk av Josephson i olika material och tekniker, såsom måleri i olja och akvarell, teckningskonst samt ett urval av hans bevarade manuskript till diktsamlingar och exempel på hans nedtecknade noter. Här ges möjlighet att uppleva nya och berikande ingångar till Josephsons mästerliga konst som en helhet.

Varmt välkommen!

Annonsör
Prins Eugens Waldemarsudde

Telefonnummer
08-545 837 00

Öppettider
Tisdag – söndag kl. 11-17
Kvällsöppet torsdag till kl. 20
Måndag stängt

Besöksadress
Prins Eugens väg 6
Djurgården
Stockholm

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår