• Foto: Alexis Daflos

  • Foto: Alexis Daflos

  • Foto: Alexis Daflos

  • Foto: Lisa Raihle-Rehbäck

De Kungliga Slotten

Att besöka de kungliga slotten är att göra en tidsresa genom 500 år – från vasatid till våra dagar.

Slottens samlingar och inredningar visar de bästa exemplen från epokerna, skapade av tidens främsta arkitekter, konstnärer och hantverkare.

Här finns allt från konstskatter till enklare bruksföremål. Tillsammans ger de oss en levande bild av vår historia.

På Rosendals slott råder Karl XIV Johans 1800-tal med unika interiörer i empire-stil, Kina slott präglas av rokokoinredningar från Lovisa Ulrikas tid, Gustav III:s paviljong på Haga visar landets främsta inredningar från den gustavianska epoken och på Gripsholms slott kan man fortfarande känna Vasaättens närvaro.

Flera av slotten är vackert belägna i direkt närhet till vatten och natur, vilket uppskattats av kungligheter genom historien.

Karl XI vistades ofta på Strömsholms slott och är idag platsen för de kända hästporträtten han lät beställa av konstnären Ehrenstrahl. Gustaf V och drottning Victoria vistades många somrar på Tullgarns slott, där de bland annat lät bygga ett modernt kök. På Ulriksdals slott bodde kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise, och från deras tid har det berömda vardagsrummet från 1923 bevarats. Rosersbergs slott var drottning Desiderias änkesäte och står nästintill orört sen den tiden.

Kungliga slottet och Drottningholms slott lever det förflutna och nutiden sida vid sida. Världsarvet Drottningholm är idag Kungaparets bostad och Kungliga slottet är statschefens residens.
Trots detta är slotten öppna för allmänheten året om, vilket är unikt i världen. Kungliga slottet är platsen för många av Kungens officiella uppdrag, såsom konseljer och mottagningar vid statsbesök. Här möts historia och nutid.

Till de kungliga besöksmålen hör även H.M. Konungens hovstall och den kungliga begravningsplatsen Riddarholmskyrkan.

Samtliga kungliga besöksmål är öppna för allmänheten, börja besöket på Kungligaslotten.se
På webben kan du även besöka slottssalar och utställningar digitalt i virtuella turer.

Det finns även en mängd filmer om det kungliga kulturarvet på Youtube.com/kungligaslotten

Annonsör
De Kungliga Slotten

Telefonnummer
08-402 60 00

« Tillbaka
Search preloader

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår