Vita Hästen kommer till Åseda

För tredje året kommer Smålandsoperan till Åseda Folkets park. Den här gången är det den humoristiska operetten Vita hästen som ska framföras.

Ska vi inte starta en opera? Jo! Men vi vet inte hur man gör!

Orden kommer från Christina Gutierrez-Malmbom när hon berättar om hur Smålandsoperan kom till. Hela livet hade hon förtrollats av scenkonst och har även själv varit med i uppsättningar. Tillsammans med två vänner skulle hon börja producera operor.

Första uppsättningen för Smålandsoperan var Trollflöjten 2014 som sattes upp i Husebybruk och alla biljetter blev slutsålda. Året efter hade de tre vännerna fått blodad tand och satte upp 17 föreställningar av Don Giovanni.

– Sjutton föreställningar!, säger Christina och skrattar.

Den gången blev det inte slutsålt, eftersom antalet föreställningar var lite för många.

– Vi har lärt oss jättemycket på de här åren och vi ser verkligen att kulturen berikar samhällen.

Med Smålandsoperan vill hon tillgängliggöra kulturen och då de inte har någon egen lokal sätter de upp föreställningar ute i samhällen. I år är det Vita Hästen som ska spelas vid 15 tillfällen i Åseda Folkets Park.

– Var det blir nästa gång vet man inte. Kanske i en industribyggnad?

Hon vill att operan ska ses som ett familjenöje. Man behöver inte klä upp sig, försäkrar hon, och helst vill hon nå ut till ungdomar och barn.

– Vi hade en kille som gick första året på gymnasiet som aldrig hade satt sin fot på en opera. Han ville så gärna vara med som statist eftersom Smålandsoperan var bra att ha på CV:t. Det är häftigt och väldigt roligt att ha ett sådant rykte, säger Christina Gutierrez-Malmbom.