Västmanland

Silvergruva rik på minnen

Decimeter för decimeter slet sig 1700-talets gruvdrängar ned i berget med eldar och enkla verktyg för att skapa den led Sala silvergruvas besökare än idag tar på sin väg ner i underjorden. Där nere fanns malmen med det dyrbara silvret.

För många står en gruvvisning i Sveriges eget Klondyke på livets bucketlist. En såväl gruvsam som sagolik resa. Väl på plats kan man komma 60 och/eller 155 meter ner i berget. Även om det större djupet ger sken av en svårare strapats så är det tvärtom. 155-metersnivån nås med hiss och är plan, med underjordiska sjöar och ekande salar. 60-metersturen däremot, med djupa schakt och mörka gruvgångar, går via 370 trappsteg. Ovan jord väntar bl a ett gruvmuseum, hantverkare, butiker, värdshus och övernattningsmöjligheter.

 

Bellmans Haga intar Bergslagen

Vid sjön Grecken ligger lilla Stadra Teater – en scen mitt på landet, känd som Bergslagens vackraste. Att se teater i sommarkvällen här är något alldeles extra och för många blir det sommar på riktigt först när man fått komma hit. 

Repertoaren har alltid en koppling till svenskt författarskap och i år ges Lars Forssells pjäs Värdshuset Haren och Vråken i samarbete med Örebro Teater. Den skildrar några dagar i Bellmans och hans vänners liv i 1700-talets Stockholm, kring ett värdshus som ägs av en viss Ulla Winblad. Det blir en mustig uppsättning med stor ensemble, mycket kostym och med Bellmans välkända musik och gestalter. Och som alltid i Forssells värld går tragedin och komedin hand i hand. Spelas mellan 1 juli och 14 augusti.

 

 

Kultur-kulinariskt
på Åsby-Skantzen

 

Strax väster om Västerås, i Hallstahammar, väntar en kultur-kulinarisk hotspot för livsnjutare. På välbesökta Åsby-Skantzen samlas en handfull besöksmål med både innehåll och hjärta.

Här lockar till exempel Åsby Hem & Trädgård med växter/blommor/inredning/kafé för den som önskar uppdatera hemmet och täppan. Och precis intill, i ett sädesmagasin från 1800-talet, väntar välsorterade Åsby Kött & Vilthandel med fokus på mat från trakten – inte bara kött. Från en glasruta i butiken kan den nyfikne följa hur kött- och charkmästarna tar sig an lamm, nöt, fläsk och vilt med skarpslipad elegans.

 

På Åsby-Skantzen ligger även Strömsholms kanals museum med servering.