Västkusten välkomnar

”Bästkusten” kryllar av go’a gôbbar, öppna hav, kobbar, krabbor och skär. Här blir du frisk till hälsan och humöret, som Evert Taube skrev i Inbjudan till Bohuslän.
Följ med oss på en go’ tur till Bohuslän och upptäck en bred horisont av intressanta grupplevelser med en doft av tång och salt.

Från Strömstad till Fjällbacka

– Gränslös shopping och idylliska mordplatser

Sveriges västligaste stad Strömstad är också Bohusläns nordligaste. Tillika är den Norges tredje största handelsstad. Hit vallfärdar norrmännen för att handla billigt och Strömstads shoppingutbud är därefter: kjempestort.

Strömstad, med sina kullerstensgator och gamla trähus, är också en anrik kurort. Traktens mest kända besöksmål är kanske ändå Kosteröarna, där Sydkoster är den större. För att komma dit tar man helt enkelt färjan från Strömstad. På Sydkoster ligger ett naturum för den marina nationalparken, Sveriges enda. Här finns också ett ”klappakvarium” där man kan se och klappa på några av Kosterhavets invånare. Besöksträdgården Kosters Trädgårdar har restaurang och gårdsbutik och takterrassen på fiskrestaurangen Kostergården kan skryta med en av Västkustens bästa havsutsikter.

Sommartid går det också båtar från Strömstad över till Nord-Långö med sten- och blomsterträdgården Alaska. Hit återvände guldgräverskan Hilma Svedahl från Alaska på 1920-talet och byggde upp en fantastisk, kitschig trädgård av stenar, snäckor och cement. Under flera decennier var den ett poppis utflyktsmål men efter Hilmas bortgång på 1960-talet förföll fantasiverket. Efter insatser på 1990-talet har Alaska åter blivit ett omtyckt och skönt retro besöksmål. Här finns också ett sommarkafé och museet som berättar sagan om Hilmas strapatser.
Strax söder om Strömstad väntar Vitlycke museum, i Tanums världsarvsområde. En besöksanläggning med tema hällristningar och bronsålder. På Vitlyckehällen talar nästan 500 bilder till oss genom tre årtusenden.

En helt annan slags bilder frammanar det lilla fiskeläget Fjällbacka. En av ortens mest hängivna semesterfirare har fått ge namn till Ingrid Bergmans torg och här utspelar sig ju som bekant Camilla Läckbergs deckare. Var bor Erika och Patrik och var tog Läckberg egentligen livet av folk? Fjällbackaguiderna vet svaren – på många språk. Visste du förresten att Camilla Läckberg är den sjätte mest lästa författaren i Europa? Hittills har böckerna kommit ut i över 50 länder.

Från Hunnebostrand till Uddevalla

– Stenrikt på romantik

Följer man kustvägen söderut från Fjällbacka hamnar man strax i Hunnebostrand. Här har man i långliga tider brutit och lastat sten som sedan skeppats ut i världen. Än i dag kan man vid ”Kärringabadet” se graniten som Hitler beställde till sitt segermonument. Stenhuggarmuseet speglar en tid av slit och – bokstavligt talat – hårt arbete för inte alltför länge sedan.

 

Från Hunnebostrand är det poppis att ta ”berättarbåten” M/S Soten via stenbygget Sotekanal till turistmagneten Smögen. Promenera utmed den riksbekanta träbryggan – Sveriges längsta – handla i bodarna, besök fiskhallarna och ät nyfångade räkor. En del väljer också att ta turbåten över de blå böljorna till bergiga Hållö för en titt i Bohusläns äldsta fyr.
På vägen mot Lysekil väntar den välbesökta djurparken Nordens Ark, med ett åttiotal utrotningshotade arter. Just i Lysekil är det havets djur det fokuseras på: det fantastiska akvariet Havets Hus visar upp Västerhavets många arter – från småfläckig rödhaj till död mans hand.

 

Bohuslän har inspirerat fler författare än Camilla Läckberg. Från Lysekil går båten över till skärgårdsidyllen Skaftö – kanske mer känt som Saltön. Här ligger nämligen bland annat Grundsund, ett charmigt fiskesamhälle som förevigats i den populära tv-serien efter Viveca Lärns böcker. Restaurang Pelles Rökeri står f ö kuliss för ”Lilla Hunden” – kanske äter ni er lunch där?

 

På de närliggande ”paradisöarna” Malö, Flatö och Ängö vistades periodvis Evert Taube och diktade många av sina mest älskade visor. Handelsman Flink med handelsbod, restaurang och hotell ligger fortfarande på Flatön, inte långt från Stättebackens krök. (Visste du förresten att Flink fick sitt namn av Evert Taube på grund av att han ansågs särdeles långsam?!)

 

Fortsätter man med färjan över till Orust väntar bl a ett fint pelargonmuseum och Tavlebords Honungsgård där grupper kan få en visning av binas strävsamma liv, äta en bit mat och handla diverse ”biprodukter”. Shopping av annat slag erbjuder Göksäter, också kallat ”Orusts Ullared”.

 

Åter på fastlandet tar vi sikte på Uddevalla, Bohusläns största stad och ett praktiskt resnav för den som är satt att utforska trakten. I Uddevalla hittar man bl a Bohusläns museum med konsthall och butik och på de berömda skalbankarna har istiden hopat mängders mängder av musslor, snäckor och havstulpaner. Helt nära Uddevalla återfinns också sirligt vackra Gustafsberg, Sveriges äldsta bad-och kurort med charmiga hus och stolta 1700-talsanor. Missas inte att strosa en bit på strandpromenaden – är den kanske Sveriges vackraste?

 

Från Stenungsund till Bohus fästning

-Konst och historia

Lilla ön Mjörn, fem minuter från Stenungsund, rymmer utflyktsmålet Sundsby Säteri. Här huserade en av Bohusläns mäktigaste fruntimmer, Margareta Huitfeldt, på 1600-talet. Hör om hennes spännande liv och om spökerier, sägner och sanningar och drick kaffe med dopp på gårdskaféet.

 

Därifrån är vägen inte lång till vackra Pilane skulpturparkTjörn. På åker och äng betar fåren fritt och utsikten över havet är milsvidd. Och hela sommaren visas spännande och tankeväckande konst. Tillsammans med ett besök på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn blir det en heldag i konstens tecken. Sommarens utställning på museet berättar historierna bakom älskade Disneykaraktärer som Musse, Kalle och Ariel genom de teckningar som en gång väckte dem till liv.

Gör ett besök på idylliska ”sillaön” Klädesholmen. I generationer har sillen här utvecklats till en inlagd delikatess och än idag produceras en väsentlig andel svenska sillkonserver på just Klädesholmen.

Trähusjuvelen Marstrand är en västkustsk publikdragare med starka vibbar från tiden som förnäm societetsort vid förra sekelskiftet. I en gammal pampig försvarsanläggning ligger Strandverket Konsthall. Här visas fotokonst, skulptur, måleri och digitala verk i toppklass. Årets stora sommarutställning har keramikern och skulptrisen Eva Hild i fokus. Öns mesta anläggning är annars Karlstens fästning. Den har tidigare inhyst otaliga mördare, stortjuvar, förfalskare och våldtäktsmän och här satt den berömde Lasse-Maja på sin tid.

 

Fram till 1658 var Bohus fästning i Kungälv Norges sydligaste utpost, med utsikt över både Danmark och Sverige. En åtråvärd position att inta och även om minnet av bombardemang och krutrök sitter i väggarna är det idag svårt att hitta en mer fridfull plats. Stanna till och få berättelsen om kungar, helgon, förrädare och fångar.

 

Och visst är det gôtt med söta avslut? Över Kungälv vilar allt som oftast en doft av nybakat. Ballerina och Singoalla är några av Göteborgskex favoriter som storhandlas till outletpriser i Bräckboden. Mariekexet har hängt med ända sedan starten för drygt 100 år sedan? De’ e’la käckt?!