Våra vackra världsarv

Ett område som utses till världsarv av UNESCO anses vara så ovärderligt för mänskligheten att det ska skyddas och bevaras för all framtid. På världsarvslistan finns idag drygt 1000 platser upptagna, fördelade på fler än 160 länder. Grand Canyon med sina djupa raviner, Galápagosöarna med sitt fantastiska djurliv, de spektakulära Victoriafallen och Taj Mahal är några exempel på vad som aktivt ska bevaras för kommande generationer.
UNESCO:s världsarvslista ger våra svenska världsarv samma status – områden av enastående universellt värde. I Sverige finns femton världsarv, från Laponia i norr till Karlskrona i söder. 1991 blev Drottningholm först ut på den prestigefyllda listan. Det senaste, Hälsingegårdarna, tillkom 2012.
Här har vi samlat alla svenska världsarv som kan besökas - samtliga omistliga för mänskligheten.

 1. Laponia
  Gällivare/Jokkmokk

Fyra nationalparker och två naturreservat bildar en av Västeuropas sista stora vildmarker. Höga fjäll, djupa skogar och vida myrar. Och en mark där samerna levt och verkat under flera årtusenden. Buorisboahtem!

Uppleva: Fjällvandringar, renkalvsmärkning, safari med spaning efter björn, lodjur, järv och älg, norrsken, m m. Nya fina Naturum Laponia ligger i Stora Sjöfallet.

laponia.nu


 1. Struves meridianbåge

  Norrbotten

Den tyske 1800-talsastronomen Wilhelm Struve var den som bestämde jordklotets exakta form och storlek. Genom att mäta 265 olika meridianpunkter mellan Norra Ishavet och Svarta Havet kunde det avgöras hur mycket jorden är tillplattad vid polerna. 34 punkter ingår i världsarvet. Fyra finns i Sverige; i Haparanda, Kiruna, Övertorneå och Pajala kommuner.

Uppleva: Ta sig upp på bergstopparna och beundra den magnifika utsikten.

swedishlapland.se


 1. Gammelstads kyrkstad

  Luleå

Gammelstads kyrkstad är världens största och bäst bevarade med mer än 400 stugor grupperade runt en stenkyrka från 1400-talet. I kyrkstaden bodde långväga sockenbor vid (de obligatoriska) kyrkobesöken. De första stugorna tillkom på 1500-talet.

Uppleva: Visitor Centre och friluftsmuseet Hägnan erbjuder aktiviteter året runt. Dramavisning med historiska karaktärer, lyktvandring. Berömd julmarknad.

lulea.se/gammelstad


 1. Höga kusten

  Mellan Örnsköldsvik och Kramfors

Världsarvsutnämningen grundar sig på den snabba och spektakulära landhöjning som ägt rum här sedan den senaste istiden. Världens största landhöjning, 286 m, utgörs av Skulebergets topp. Ingen annanstans i Sverige finns samma kombination av kustnära berg, skog och skärgård.

Uppleva: Utsikten från Skulebergets topp. Skärgårdsöarna Ulvön eller Trysunda. Delta i äventyr som Höga Kusten Hike och Höga Kusten Trail. Shop-stopp på Fjällräven Outlet. Cruisa över Höga Kustenbron.

hogakusten.com

 

 1. Hälsingegårdar
  Hälsingland

Hälsingegårdar, eller ”träslott”, visar hur hälsingebönder som blivit rika på skog och lin uppförde särskilda festlokaler. Totalt finns inte mindre än ett tusental hälsingegårdar varav ett femtiotal håller öppet för besökare och sju utsetts till världsarv för sina världsunika interiörer. Gårdarna finns bl a i Edsbyn, Söderhamn, Nordanstig, Ljusdal och Bollnäs.

Uppleva: Väl utvecklade program för buss/grupp. Guidningar, utställningar, mat, kurser, övernattningar, pizzabak i vedeldad ugn etc.

regiongavleborg.se/halsingegardar

6. Falun och Kopparbergslagen
Dalarna

Från koppargruvan i Falun fraktades den röda metallen för att bli tak på kyrkor och palats runtom i hela Europa. Vid 1900-talets slut upphörde gruvdriften. Kvar finns idag ett unikt industri- och kulturlandskap.

Uppleva: Temavandringar i gruvan och ovan jord. Nytt gruvmuseum, butiker, kafé och restaurang. Årlig stor julmarknad.

falugruva.se/konferens/bussgrupper


 1. Engelsbergs bruk

  Fagersta

Det var järnbruk av den här typen som gjorde Sverige världsledande. 1700-talsbruket Engelsberg är det enda av våra järnbruk som har kvar såväl byggnader som det mesta av apparaturen och där vattenhjul, kross, blåsmaskin och hamrar fungerar än idag.

Uppleva: Visningar. På området finns också skulpturpark, butik och servering.

ekomuseum.se


 1. Birka

  Björkö i Mälaren

På vikingatiden var Birka ett makt- och handelscentrum med ett myllrande folkliv. Idag finns spåren av vikingarna kvar i de tusentals gravarna, borgen, stadsvallen och Svarta jorden. Hit, till Sveriges första stad, avgår Strömma Kanalbolagets båtar dagligen från flera Mälarstäder.

Uppleva: Guidningar, museum, restaurang/kafé. Vikingaspel, marknad, guidade turer och arkeologiska utgrävningar sommartid. Strömma har dagspaket för grupper.

stromma.se/birka

 

 1. Drottningholms slott
  Stockholm

Vårt bäst bevarande 1600-talsslott, med inspiration från Versailles. Här har flera kungar och drottningar satt sin prägel. Sedan 35 år tillbaka är det kungaparets hem. I parken kan man promenera, besöka teatern och Kina Slott. Förutom landvägen kan man ta sig till Drottningholm från Stadshuset med båt.

Uppleva: Guidade visningar av slott och teater. Museum de Vries (statyer). Kafé, restaurang, butik, besökscenter. Strömma erbjuder dagspaket för grupper.

kungahuset.se/drottningholm


 1. Skogskyrkogården

  Stockholm

Skogskyrkogården betraktas som ett av våra viktigaste verk inom modern arkitektur. Med 100 000 gravplatser är den landets största begravningsplats. Till kändisar som har sin sista vila här hör bl a Greta Garbo, Ivar Lo-Johansson och Lennart ”Nacka” Skoglund.

Uppleva: Visningar. I Visitors Center finns utställning om världsarvet, turistinformation, butik och kafé.

skogskyrkogarden.se

 

 1. Hällristningsområdet i Tanum
  Bohuslän

Här har bronsåldersmänniskor karvat in tusentals bilder i landskapets släta berghällar – en världsunik förhistorisk bildskatt. Den mest välbesökta ristningsplatsen är Vitlyckehällen. Det är här man bl a hittar Brudparet – Bohusläns mest kända ristning.

Uppleva: Introduktioner samt vandringar, även nattetid. Lägerskolor för barn. Museum, butik, restaurang, kafé.

vitlyckemuseum.se

 

 1. Hansestaden Visby
  Gotland

Visby är en magisk mix av idyllisk hundraårig småstad och medeltida storstad. En typisk hansestad med ringmur, ett välbevarat gatunät och bebyggelse från medeltiden. Hit går flyg samt båttrafik från Nynäshamn, Västervik och Oskarshamn.

Uppleva: Strosa runt i det levande världsarvet och kika på guld- och silverskatterna i Fornsalen. Ringmursvandringar och andra temavisningar. Bergmanveckan 27 juni-3 juli, Medeltidsvecka v 32, Crime Time Gotland 17-20 augusti.

gotland.net


 1. Radiostationen i Grimeton

  Halland

När högteknologiska underverket Grimeton Radiostation uppfördes på 1920-talet var den Sveriges första trådlösa länk mot världen. Det är den enda bevarade storradiostationen från den tiden och den kan fortfarande tas i bruk! Många är de födelsedags-, julhälsningar och topphemliga statstelegram som passerat Grimeton.

Uppleva: Diverse guidningar (t ex för demenssjuka), filmvisning, utställning, kafé och butik.

grimetonradio.se

 

 1. Södra Ölands odlingslandskap

Södra Ölands unika värden finns i radbyar, åkrar, stenmurar, kyrkor och kvarnar. Den kalkrika berggrunden utgör bokstavligen underlaget för ett unikt växt- och djurliv på Stora alvaret och i de s k sjömarkerna.

Uppleva: Spana på fåglar. Gå på guidad orkidévandring. Eketorps borg är en återuppbyggd forntidsborg där man kan ta del av järnålderns och medeltidens vardagssysslor som brödbak och smide, spel, lek och en massa annat.

oland.se

 

 1. Örlogsstaden Karlskrona

En gång kallades stormaktstidens främsta experter till Karlskrona för att bygga den modernaste och dugligaste flottbas Europa hade skådat. När staden grundades 1680 blev den vida omtalad i Europa. Det är den bäst bevarade och mest kompletta europeiska örlogsstad som finns kvar.

Uppleva: Besökscenter för världsarvet finns i Tyska kyrkan. Gör en guidad rundtur och besök Marinmuseum; den häftiga u-båtshallen invigdes 2014. Ta skärgårdsbåten till någon av öarna.

orlogsstadenkarlskrona.se