VANDRA HÅLLBART I ROGEN
En kollektiv, nyväckt längtan till naturen och fjällen har satt ett högt tryck på många av våra välkända vandringsleder och nationalparker. Den som vill ta sitt ansvar för att även framtida generationer ska kunna njuta av en unik fjällmiljö får sitt lystmäte i naturreservatet Rogen i Härjedalen. Här, liksom i övriga Funäsfjällen, pågår ett projekt för att utveckla hållbarhet och kvalitet på alla slags leder. Följ med Resmål Sverige på en lika hållbar som underbar sommarvandring
Med sina flikiga blå vatten, urgamla tallar och stenblock är Rogen vackert på ett otämjt sätt. Få människor men desto fler magnifika djur, som ren och myskoxe, rör sig i Funäsfjällen. Här får man känslan av orörd vildmark och oändliga möjligheter till äventyr.
Käringsjön – Skedbrostugan (12 km)
Så snart vandringen startat från Käringsjön, nära Tännäs, leds vi in i en annan värld. Stigen snirklar västerut och vi balanserar fram på stenar i olika storlekar. Torrfuror sträcker sina knotiga grenar mot himlen och sotsvarta träd är förkolnade efter blixtnedslag. En naturens egen konstutställning! Nästan självlysande är den gulgröna varglaven som växer på gamla stubbar och torrträd. Riktigt giftig är den, och det sägs att den förr användes för att ta död på vargar. Nu syns sällan varg i Rogen, men man kan spana efter järv, björn och lo. Kanske svävar en kungsörn eller fjällvråk i skyn.
Det är lätt att finna vägen längs sommarledens brandgula markeringar på stenar och träd. Inga större höjdskillnader finns under dagens etapp, men stigen går upp en bit på sluttningen av Handskinnvålen, där skogen öppnar sig med vyer söderut som visar ett virrvarr av sjöar och bergskalotter. När vi närmar oss Skedbrosjön hörs storlommens ödsliga rop. Invid det blanka vattnet infinner sig en fridfull känsla och tankarna blir lätta. Vi lagar mat och tar nattvila i STF:s Skedbrostugan som ligger omgiven av fjällbjörkar på en gammal samisk boplats.
Skedbrostugan – Rogenstugan (17 km)
I fjällen kring Rogen strövar många renar och vi tar oss varsamt fram för att undvika att störa dem. Siluetterna från deras ståtliga horn skapar vackra kontraster mot den ljusa horisonten. I gränsfjällen mellan Sverige och Norge rör sig också vilda myskoxar. Fossilfynd visar att de här urtidsdjuren tidigare levde i fjälltrakten tillsammans med de sedan länge utdöda mammutarna. Med urdjur i området blir vandringen i Rogen extra spännande och det är lätt att roa sig med myskoxspaning!
Under vandringen i Rogens steniga fjälltrakt kommer man snabbt in i ett fokuserat flyt, att ta sig fram bland stenarna ger en meditativ känsla. Söder om Skedbrostugan övergår den steniga marken delvis i mjuk sandstig. Här växer blåbär stora som spelkulor och det blänker i tjärnarna. Innan vi når Rogenstugan rundar vi vandringsleden Bustvålen – en av rullstensåsarna som bildades när inlandsisen smälte. Det säregna landskapet med upphöjda ryggar kallas Rogenmorän och de bågformade kullarna ligger vinkelrätt mot inlandsisens rörelseriktning.
Efter vandringens längsta etapp är det skönt att komma fram till STF:s Rogenstugan, som ligger på en udde i sjön. Vi njuter av ett dopp vid stranden och låter de små polerade stenarna som är alldeles mjuka massera våra trötta fötter. Bastun värmer lederna och hjälper kroppen att slappna av och återhämta sig. Middagen tillagar vi i fjällstugan och den smakar så gott som den bara gör efter en hel dag av vandring och fjälluft. Kvällen är klar och solnedgången över Rogens vatten sagolik, utsikten mot de norska fjällen milsvid och promenaden längs stranden rogivande. Nattkylan som så småningom kommer smygande gör det mysigt att krypa till kojs och somna till värmen från brasan.
Rogenstugan – Käringsjön (5 km)
Dag tre vänder vi tillbaka till Käringsjön, en liten nätt sträcka på bara fem kilometer. Den som vill göra en kortare vandring i Rogen kan förstås gå direkt till Rogenstugan från Käringsjön, bo flera nätter i fjällstugan och gå på upptäcktsfärd i området. Det går också att hyra kanot vid Rogenstugan eller vid Käringsjön. Tänk bara på att paddling i Rogenområdet kräver stor vana, då vattnen kan blåsa upp på några minuter. I Rogensjön kan man få både öring och röding på kroken. Den som vistas här under sensommaren kan också finna gott om svamp i markerna och plocka hjortron till efterrätt.
HÅLLBAR VANDRING I ROGEN
SVÅRIGHETSGRAD
Lätt-medel
START
Långfärdsbussen Härjedalingen stannar vid Tännäsvägen. Det går också att ta tåget till Östersund och fortsätta med lokalbuss och taxi. Bilburna åker till Tännäs och vidare på betalväg till Käringsjön.
KARTA
Fjällkarta Z59
BOENDE
I Tännäs har STF vandrarhem med restaurang. STF:s stugor i Rogen och Skedbro är öppna under säsong med stugvärd och butik som har en del proviant. Boende behöver inte bokas i förväg i dessa stugor. I Käringsjön finns också stugor.
MISSA INTE!
Myskoxcentrum i Tännäs som bedriver forskning och avel och har guidade turer där du tryggt och enkelt kan komma nära myskoxarna som hör till världens äldsta nu levande stora däggdjur. Myskoxcentrum jobbar för bevarandet av den svenska stammen och erbjuder dagligen guidade visningar i hägnet.
Text: Lena Hedman
Framtidsorienterade Affärsdrivande Multiarena i Funäsdalen utvecklar hållbarhet och kvalitet på leder för cykel, vandring, paddling, ridning, skoter och längdskidor. Man förstärker leder, drar om dem eller stänger dem där marken inte är hållbar. Gästen själv ges möjlighet att ta ansvar för sin miljöpåverkan, med digital info om spår och leder och om hur man bäst minskar slitage och påverkan. Flera nya spår och leder samt ett mer tillgängligt skyltsystem har tillkommit och företagen har fått möjlighet att skapa erbjudanden som ger mervärde för gästen.