Utflykter i det gröna

Nu grönskar det i dalens famn... (Minst) en trädgårdsutflykt hör sommaren till. Kan man dessutom klämma in lite bildning och shopping, go’fika och mer därtill så sväller det hela lätt till ett dagsnöje.

Resmål Sverige har grävt runt i några av våra mest älskade trädgårdar för att se vad som gror inför sommaren 2022 >>>

SKÅNE Smakfulla empiregården Katrinetorp i Malmö rymmer en av Sveriges främsta publika trädgårdar, med engelsk landskapspark, symmetrisk prydnadsträdgård, jardin potager, rosenträdgård, orangeri och mer därtill. 2–4 september äger Malmö Dekorativa rum. Då bjuds en elegant mix av antikviteter, design och kuriosa, med skördefest på söndagen.

 

På kulturarvet Fredriksdal i Helsingborg frodas träd, blomster och örter till nytta och nöje. Här väntar en engelsk och en fransk park, en kulturhistorisk köksträdgård och ett älskat rosarium. I sommar blir det Rosdagar den 2–3 juli men också en innovativ och inspirerande Outdoor Office Day den 16 juni då besökarna bl a får testa kontorsarbete i det gröna och gå på mötespromenader. 

 

Kungligt tjusiga Sofiero, också Helsingborg, erbjuder blomsterprakt från vårens tulpanhav till försommarens legendariska rhododendronblomning, sommarflor och höstens dahlior. 5 maj–24 september är mästerarkitekten Gert Wingårdh föremål för en egen hyllning inne på slottet. 100% Wingårdh rymmer värme, skapande och tankar kring betydelsen av god arkitektur.

 

På magiska Norrviken i Båstad väntar inspo från stora världen i unika stilträdgårdar. I år är det övergripande temat passion, med kärlek till trädgårdskonsten och blomman. Bland allt som händer märks bl a sommarens stora utställning Passione – un omaggio alla vita e al fiore och eventet BotaniCar 4–6 augusti, med fokus på innovativa fordon, trädgård och drömmar om en grön framtid.

 

På vackra, vita Bosjökloster i Höör prunkar rosorna från maj in på senhösten. Väldoftande pioner och liljor blommar i juni och perennerna når full prakt under sensommaren. Om kvällen den 4 augusti gästas slottet av den internationellt hyllade Danska Verdensballetten som utlovar en magisk utomhusföreställning i parken i sällskap av operastjärnan Hannah Holgersson och musiker. 

 

HALLAND Som i en saga ligger slottet Tjolöholm på en halvö söder om Göteborg. Vild skärgårdsnatur övergår i en tuktad slottspark och ”Sveriges mest brittiska trädgård”, präglad av Arts and Crafts-rörelsen, precis som slottet i övrigt. I nationalromantiska Allmogebyn väntar en köksträdgård och ytterligare ett grönt rum med bl a rosor och dahlior, formgivet av trädgårdsmaestron John Taylor.

 

VÄSTERGÖTLAND ”Om Gunnebo legat i Stockholm hade det varit världsberömt”, har någon sagt. Nu är det i Mölndal den ligger, den gustavianska praktvillan med lustträdgård, engelsk park, ambitiösa köksträdgårdar och – från 18 augusti – ett stort orangeri, återskapat efter konstens alla regler. För att fira invigningen av orangeriet arrangeras en Hantverksfestival 20-21 augusti, med flera gröna inslag. 

 

ÖLAND På blommande Solliden har kungafamiljen tillbringat många somrar men även vi andra återkommer hit för att njuta av trädgårdarna och parken. Till allt som händer i sommar hör växthusinspo i årets idéträdgårdar, utställning i parken av Susanne Demåne och Trädgårdsdagarna 12-13 augusti. Och förra årets avskalade konsertkoncept Solliden Sessions återvänder till utomhusscenen.

 

STOCKHOLM Kungliga Ulriksdals Slott med sin park ligger bara tio minuter från city. Här finns spår av en barockträdgård, en lummig engelsk park och fina nutida planteringar. I slottsparken väntar även Slottsträdgården Ulriksdal, en av Sveriges mest välrenommerade och största privata handelsträdgårdar, med den folkkäre trädgårdsmästaren Bosse Rappne i spetsen.

 

DALARNA Munthes Hildasholm i Leksand har tillhört läkaren Axel Munthe (drottning Victoria, Villa San Michele…) och hans engelska fru Hilda. Av de 14 gröna rummen är många hennes verk, inspirerade av Arts & Crafts. Hilda växte upp omgiven av klassiska trädgårdar men den gröna tråden på Hildasholm är vanligt förekommande allmogeblomster som luktpion, riddarsporre, fingerborgsblomma…


GÄSTRIKLAND Wij Trädgårdar i Ockelbo är en glänta i skogen med något för alla smaker. Njut av köksträdgården, rosträdgården, skogens trädgård eller örtagården och passa på att besöka Wij trädgårdshandel och Turbin Konsthantverk, med verk av ett trettiotal hantverkare. En lunch i Wij Trädgårdskök är ett måste och den som vill kan sova över på STF-anslutna Wij Trädgårdshotell.

HÄLSINGLAND Gröna kulturoasen Stenegård i Järvsö rymmer ett besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar och tillika ett Lill-Babs-museum. I trädgårdsparken väntar ekologiska grönsaksodlingar, praktfulla rabatter med perenner och gammaldagsväxter, sommarblommor för ögats fröjd och en örtagård för kropp och själ. Den 4 juni blir det spelmansstämma på gården, i sann hälsingestil.