Trygga händer kring glaset i Orrefors

Johan Nilsson och Amy Krüger är två väletablerade glasblåsare inom Glas­riket. De kompletterar varandra perfekt i hyttan vid Orrefors Park. Efter att Orrefors glasbruk lades ned och produktionen flyttades till Kosta är glaset pånyttfödd i byn. Nu skapas konst­glas i hyttan vid Orrefors Park under namnet Orranäs bruk och hyttmästarna har lång erfarenhet inom glasbranschen.

Johan Nilssons mormor arbetade som inbärare på Johansfors glasbruk en gång i tiden så han har ”det” i släkten. Amy Krüger blev besatt av glaset redan som barn och har burit det i själen sedan dess.

– Jag var sex år och såg en glasutställning i Borgholm. Då blev jag som förtrollad, säger hon och skrattar.

Nu arbetar de tillsammans som hyttmästare i hyttan Orranäs bruk som byggdes för två år sedan, strax bredvid Orrefors gamla industrilokaler.

– Vi jobbar jättebra tillsammans och vi kompletterar verkligen varandra, säger Amy Krüger.

Hon har sin bakgrund i den konstnärliga delen medan Johan Nilsson har sin i den industriella.

– Jag har mest jobbat på större glasbruk och varit uppblåsare såväl i produktionen som i konstglasverkstäder. Amy har jobbat mer med formgivning och konstglas, säger han.

Tillsammans med Amy Krügers livskamrat Nils Ole Frandsen driver de hyttan med fast hand. Ofta kommer formgivare och designers för att hyra in sig. En av dem är Carlos R. Pebaqué som varit verksam sedan tidigt 90-tal.

– Jag tycker om att komma hit för att låta Johan blåsa mina produkter. Han tycker om att blåsa stora saker och är väldigt duktig på det, säger han.

Tidigare har Carlos R. Pebaqué haft en studioglashytta i Gullaskruv men har numera monterat ner den för att satsa på att hyra in sig i Orranäs bruk.

– Min hytta i Gullaskruv brann och när jag sedan hade byggt upp den igen hade jag tappat sugen. Då fick jag erbjudande om att sälja mina verktyg och instrument hit.

Det tog inte lång tid innan tre flytt­gubbar stod utanför Carlos hytta för att hjälpa honom att flytta hyttans tillhörigheter till Orrefors.

– Det känns väldigt bra nu och så mycket roligare, säger han.

Som komplement till Orranäs bruk finns en vacker utställning att se strax bredvid. Här får man följa Orrefors glashistoria. Den ekonomiska föreningen Glasrikets skatter tog hand om samlingen som fanns kvar efter att bruket stängdes. Nu har glaset åter fått liv igen och är i trygga händer inför framtiden.

– Vi har många planer inför framtiden och det är spännande. Förutsättningarna är helt perfekta för att det här ska bli bra, säger Johan Nilsson.

Text och foto: Lotta Eliasson