Triss i sörmländska damer och slott

Tre av Sörmlands intressantaste slott – Rockelstad, Sparreholm och Stenhammar – ligger inte långt i från varandra i Flens kommun. Under sommaren erbjuder turistbyrån i Flen hela åtta olika guidade turer runt om i Sörmlands hjärta, varav en, Triss i damer, fokuserar på just dessa tre slott och på damer som vistats där.

Sparreholms slott möter gruppen ladugårdspigan Anna Jönsdotter, som på 1600-talet gifter sig över sitt stånd och blir slottsfru. Här har idag finansmannen Helge Karinen byggt upp ett av Europas finaste bilmuseer samt en helt unik samling jukeboxar.

Rockelstad slott är privatbostad och stängt för besökare. Under den guidade turen tar gruppen därför en promenad i parken och får höra mer om Eric von Rosens törnrosaslott och kärlekshistorien mellan Carin von Kantzow och en viss flygare vid namn Herman Göring, som en gång startade här.

Turen avslutas med en promenad runt författaren och poeten prins Wilhelms bostad Stenhammars slott, som idag ägs av Staten och arrenderas av Kungen. Om prins Wilhelms äktenskap med storfurstinnan Maria Pavlovna har guiden mycket att berätta!

Den guidade heldagsturen, liksom de andra sju turerna, bokas via Flens turistbyrå.

 

Triss i damer_Prins_Wilhelm_och_Prinsessan_Maria_(1910)