Sveriges största ginbar kommer att ligga i Kosta

”Vi är inte där ännu men på god väg”
Den som älskar lokalproducerad öl, gin och livsmedel bör besöka Bryggeriet i Kosta. Sedan ett år tillbaka kan man både dricka och äta närproducerat.
- Vårt bryggda öl finns på alla våra destinationer här i Kosta, säger Henrik Ingo, bryggmästare i Kosta.

I anslutning till den lilla restaurangen på andra sidan stora parkeringen vid Kosta Art Hotel finns en charmig delikatessbutik där kunder kan köpa både hummer, kräftor och kött över disk. Hyllorna pryds av söta flaskor, burkar och vackert paketerade kakor, oljor och vinäger. I kyl- och frysskåpen finns extra lokalt kött att köpa.
– Vi ser hela Kosta som ett kretslopp. Här finns kött, korvar från vildsvin och dovhjort från Safariparken att köpa paketerat. Det köttet serverar vi också på våra andra enheter så som hotellet och Lodgen, säger Emil Jansson, destinationsutvecklare.

Restaurangdelen vid delikatessbutiken tar totalt 200 besökare och uteplatserna har blivit mycket populära.
– Det är fantastiskt att se så mycket folk här ute när solen skiner, säger Emil Jansson.

Längst in i byggnaden finns det nya bryggeriet omgärdat av glasväggar. Här kan besökarna se hur tillverkningen går till och samtidigt dricka ölen och den gin som tillverkas på plats. Hittills har man tagit fram fyra sorters öl.
– De sorterna har vi serverat på julborden och de blev väl mottagna, säger Henrik Ingo som är bryggmästare.

Just nu tar de fram klassisk öl så som tysk och tjeckisk öl men inom kort öppnar ytterligare ett bryggeri som ska tillverka belgisk och franskinspirerad öl.
– Vi tänker oss Klosteröl, som är en säsongsöl.

Bryggeriet kommer att kunna tillverka cirka 70 000 flaskor per år och vill man som besökare ha en visning kan man boka en tur med bryggmästaren.
– Det är väldigt populärt att stå utanför och titta in på produktionen. Dessutom kan man få provsmaka.

I rummet innanför ölrummet finns en destillationsapparat där man också tillverkar gin. Tanken är att man ska ha Sveriges största ginbar i Kosta och målet är att ha en ginsort för varje dag.
– Det vore häftigt med 365 sorter men vi är inte där ännu. Vi ska också göra vår egen tonic och fylla på flaska.

Henrik Ingo tycker att det är viktigt att både utsidan och insidan stämmer så en dröm är att tappa gin på designade flaskor från Kostas konstnärer.
– Flaskan ska man kunna spara och se det som en investering. Det vore väldigt häftigt, säger han.

Smakerna på ginsorterna kommer att vara exotiska och Henrik Ingos tanke är att smaken ska påminna om småländska skogen och naturen. Han prövar sina smaklökar och litar på sin tio år långa erfarenhet som bryggmästare.
– Vi hoppas att det ska smaka fantastiskt och att folk kommer att gilla det. Än finns inte världens största ginbar i Guiness rekordbok men redan nu är vi på god väg, säger han och skrattar.