6 guider tipsar

Sommaren 2020 hemestrades det utan dess like. Etablerade semesterorter som Smögen och Österlen kryllade av besökare. Men vilka verkliga pärlor väntar den invigde bortom allfarvägarna sommaren 2021? Vi ställde frågan till sex auktoriserade turistguider i Sveriges Guideförbund – här är svaren vi fick!

Anita Gustavsson
Vadstena

Vadstena! Unna dig en stund på denna plats, lika magisk i sin historia som i sin nutid. Här har så mycket hänt, så många har gått före oss som påverkar oss fram till denna dag, det märks som ett skimrande dis i luften. Staden är liten, från det ena historiska monumentet blickar du ut över nästa. Det unika kungapalatset från 1200-talet som omvandlades till en del av ett kloster, klosterkyrkan i kalksten och det karaktäristiska Vasaslottet omger andra unika byggnader som rådhuset, biskopshuset och det gamla hospitalet. Överallt finns Vättern vid din sida – glittrande, lugn eller i uppmanande rörelse. Känn doften från örtagården och fruktträden, hör klangen från den gamla stadskyrkans klockor, hör snattret från gässen på väg till Tåkern, lyssna till bruset av människors möten, släntra över torg och genom trånga gränder. Välkommen att uppleva en levande mötesplats med mening!

Amanda Hessle
Göta kanal

Sveriges längsta besöksmål, Göta kanal, bjuder på allt från fantastisk vandring genom bedårande landskap till lokalproducerad mat och fika, cykling, paddling, avkoppling och njutning. Vad man än väljer gör sig historiens vingslag ständigt påminda. Som guide på och kring kanalen hjälper jag gärna dig och din grupp att få uppleva såväl kända som lite mer gömda pärlor längs Sveriges Blå Band i sommar.

 

Christina Öster
Ammarnäs

Fjällbyn Ammarnäs ligger vid Vindelfjällens fot i Lappland, där Vindelälven börjar. Eller där vägen börjar – väg 363 följer älvens dans mot kusten. Här finns den berömda Potatisbacken, Blomster-Lottas trädgård, Örnbo och Kungsledens vandringsstigar mot norr och söder. Byn är en blandning av samiskt och nybyggarliv. Skidbacke, skulpturmuseum och den berömda Ammarnäs-öringen bidrar till upplevelsen.

 

Janne Waldås
Sydkoster

40 minuter med båt från Strömstad ligger de fantastiska Kosteröarna och Kosterhavets nationalpark, Sveriges första och hittills enda marina nationalpark. Ett lämpligt sätt att ta sig runt i nationalparken är i kajak och på Sydkoster finns det operatörer som hyr ut kajaker samt erbjuder guidade kajakturer. Missa inte ett besök på Ursholmen, Sveriges västligaste bebyggda ö, och dess härliga fyrplats!

Nan Vendel
Viken

Jag älskar Klippan, en skön Skåne-doldis. Här har det tillverkats papper sedan 1573 och här står berömda S:t Petri Kyrka, med mästerarkitekten Sigurd Lewerentz många underfundiga detaljer i kyrkorummet. Shoppingsugna fyndar textil på Klippan Yllefabrik eller letar skatter i traktens många antik- & loppisbutiker. Spektakulära utsikter garanteras längs Skåneleden i naturreservatet Klövahallar!

Lena Bell
Gotland

Gotland kryllar av highlights. En enda guidad tur räcker inte! Kusten med sina sand- och stenstränder, fiskelägen, kalkstenshällar och raukfält är så speciell. Medeltida Visby med sin 3,4 km långa mur står med på Unescos världsarvslista och gillar man medeltida kyrkor finns här 92 av dem. Filmentusiaster får inte missa Bergmancenter på Fårö. I juni/juli blommar många orkidéarter – en ljuvlig upplevelse.