STOCKHOLM

Möt Tim på Avicii Experience

Tidigare i år invigdes interaktiva Avicii Experience på Space – kulturcentret för gaming-generationen vid Sergels torg. Här kan Tim ”Avicii” Berglings fans utforska hans musik och alltför korta liv via något man kallar "transmedial storytelling".

Avicii Experience är en känslosam hyllning till Tim ”Avicii” Bergling (1989-2018), en av våra största ikoner inom dansmusik och populärkultur. Besökaren möts av 300 kvadratmeter musikhistoria, mytomspunna händelser och platser som formade artisten Avicii. Via känd och tidigare outgiven musik, privata foton, filmer och personliga tillhörigheter får man följa Tims resa från introvert musikentusiast till internationell superstjärna. Avicii Experience ger också en unik insyn i hans skapandeprocess och besökaren får ”träffa” många av de artister och musiker som Tim samarbetade med. 

Upplevelsen liknar en tidsresa genom olika rum, där besökaren själv deltar aktivt. Man startar i pojkrummet och fortsätter till den första studion på Östermalm, där originalutrustningen byggts upp. Längre in väntar studion som låg i Tims hem i Los Angeles. 

– Tim skulle varit oerhört stolt över att representeras så här. Mixen av ett nytt digitalt grepp och ett klassiskt museum hade tilltalat honom, menar Tims pappa Klas Bergling.

–  Många har växt upp med Tims musik och här kan de själva utforska och interagera med låtarna, berättar Lisa Halling-Aadland som producerat Avicii Experience. Bland annat kan man göra sin egen mix av ”Levels” med olika ljud och effekter på en touchscreen.

Ett annat exempel är ”VR-karaoken” där man som besökare får gå in i ett bås, sätta på sig ett headset och resa iväg till en musikstudio för att ”träffa” Sandro Cavazza, Aloe Blacc eller Carl Falk, några av Tims medproducenter och musiker. 

Utöver alla fantastiska framgångar lyfts även de tyngre sidorna fram, med ändlösa resor och spelningar. Bland annat finns en superintensiv ljud- och bildmiljö som får belysa baksidorna med att leva som en ständigt påpassad världsstjärna. 

Delar av intäkterna för Avicii Experience går till Tim Bergling Foundation, som verkar för att förebygga självmord och psykisk ohälsa. 

 

Snabba cash: Walk the walk

Prisade StoryTourist låter läsare och ljudbokslyssnare kliva in i sina favoritberättelser. Till sommaren lanseras Jens Lapidus succéroman Snabba cash som StoryTour.  

  • Vi kombinerar klassiskt historieberättande med självguidade stadsvandringar och mobilspel, berättar StoryTourists VD Johanna Forsman. StoryTourist-appen guidar bokens många fans till några av de adresser där Snabba cash utspelar sig, så att de kan uppleva berättelsen på plats.

Det blir en actionfylld stadsupplevelse där man följer romanens huvudkaraktär Johan ”JW” Westlund hack i häl medan han klättrar uppåt i Stockholms undre värld. På somliga ställen får man själv lösa en gåta eller interagera.

  • Jag tycker det är spännande att utforska litteratur i ett nytt format, säger Jens Lapidus. Att läsarna nu kommer kunna uppleva det bokens karaktärer ser och hör tillför berättelsen något nytt.

 

Vägen till Swedish fika

Vi svenskar dricker näst mest kaffe i världen per person. Utländska besökare fascineras av våra kafferiter och kanske undrar vi själva lite hur vi kom att bli sådana slavar under koffeinet? Via Stockholms stadsmuseum kan grupper nu boka en kulturhistorisk vandring med fokus på just kaffe och fika. Det görs nedslag i en av stadens äldsta kaffe- och teaffärer och det berättas kaffe-anekdoter. Varför drack man på fat? Varför var kaffet förbjudet under delar av 1700- talet? Det blir även berättelser om  några kända kaféer och för länge sedan bortglömda fika-pärlor.

 

Sjöstaden skybar

Högst upp i Stockholms nya landmärke, 28-våningsskrapan Sthlm 01, väntar Sjöstaden Skybar på 102 meters höjd med 360 graders milsvid, magisk utsikt över Årstaviken och Stockholm. I matsalen serveras en meny med inspiration från södra Europa men också från Mellanöstern och Nord- och Sydamerika. Räkna med mycket grillat och rökt. De stora ytorna, inte minst takterrassen i västerläge, gör det möjligt att umgås och mingla från lunch till fram på småtimmarna. Inredningen bjussar på färger och influenser från 70-talet. Missa inte i dörren med Olof Palme på… Kanske döljer den Sveriges coolaste gästtoalett?

 

Kuriosakabinett för 2020-talet

Upplevelsemuseet, som öppnade vid Globens köpcenter sommaren 2021, tar konceptet kuriosakabinett till nya, moderna höjder. Här är reaktionerna hos besökarna mer ”wow” än ”åh”. Saker ska inte bara tittas på och läsas om – de ska upplevas. Och till sådant du inte upplevt förut tillhör kanske djurrikets värsta doft, att balansera på planka på 200 meters höjd i VR, få en boll att lyfta med hjärnkraft, stå på en äkta indisk fotspikmatta och smaka på mjölmask och friterad syrsa. Eller?