På safari

I Afrika pratar man om The big five: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. I Sverige pratar vi om varg, lodjur, brunbjörn, järv och kungsörn. Att spana på olika slags viltlevande djur är någonting alldeles extra och i Sommarsverige finns mängder av möjligheter till viltskådning med kunniga djurguider.
Resmål har spårat upp några av naturens allra bästa span, samtliga med kvalitetsstämpeln Nature’s Best.

Natt i björngömslet
Wild Nordic norr om Sandviken erbjuder ett bekvämt stuggömsle för björnskådning i skogen och kryddar det med stor kompetens och många egna djurmöten. Genom fotogluggar kikar ni ut. Om och när björnarna kommer, det vet ingen. Bamse bestämmer. Just ovissheten är för många tjusningen med björnskådning. Björnen står i fokus under sommaren. Under vårvintern erbjuds orrspel och om vintern kungsörnsspan (se längre ner).

Yla med vargar
Vargen är norra halvklotets mest karismatiska, fruktade och omdebatterade djur. Alla har en åsikt om den – samtidigt är den ett av de djur vi vet allra minst om. Ta chansen att bli klok på varg tillsammans med de en kunnig guide i ett av de västmanländska reviren. På turer med Bergslagsarrangörer som Nordic Safari och Wild Sweden finns goda chanser att spåra, höra och kanske se varg. Att gråben själv finns i närheten och har koll på er, det är ett faktum.

Möte med monark
Det finns älgsafari i hägn och så finns det älgsafari på riktigt. Och bland dessa förekommer det en hel del varianter. Välj mellan att möta skogens konung på klassiskt vis i skymningen i Bergslagen, ett av världens älgtätaste områden, med eller utan övernattning, eller satsa på en älgsafari från trygga islandshästars ryggar. Älggaranti gäller. Wild Sweden och Nordic Discovery anordnar älgsafari i Bergslagen och Ofelaš nära Kiruna står för hästupplevelsen.

Snorkla med sälar
Visste du att Västkustens knubbsälar bara är hälften så stora som Östersjöns gråsälar? Sälsafari är poppis både på Ost- och Västkusten. Tar din grupp båten med Guide Natura till öarna utanför Piteå får ni iklädda torrdräkt, cyklop och snorkel komma sälarna nära. Från båten simmar ni en bit innan de nyfiket närmar sig. Bosmina Skärgårdsturer gör kvällskryssningar med sälfokus utanför Haparanda och Selin Charter besöker Kosters nationalparks knubbsälkoloni.

Charmiga, skygga tumlare
Från att förut nästan ha varit okända i nordvästra Skåne så har medvetenheten om Sveriges minsta tandval ökat rejält. Sedan några år anordnar Kullabergsguiderna spaning i RIB-båt efter tumlare i det marina reservat som omger Kullabergs klippor. Inga garantier utfärdas men här chanserna störst att få en skymt av vår skygga svenska ”delfin”. Hur som helst är en båttur runt Kullabergs mäktiga branter en upplevelse att minnas.

Örnar och orrar
Att se en kungsörn gå in för landning några meter framför gömslet, med deras enorma vingspann och vackra täckning, är en makalös upplevelse. I Gästriklands gamla tallskog i står Wild Nordics specialbyggda timmerkoja för spännande spaning. Utöver kungsörn landar ibland även duvhök och havsörn. Spaningen sker i ottan. Så även för Nordic Safaris orrspel i Ekoparken Färna nära Surahammar, där intensiva orrtuppar frenetiskt snurrar runt bland tuvorna i gryningen.