SÖRMLAND – privilegiernas provins

Det är inte för intet som Sörmland kallas för herrgårdslandskapet. Snörräta alléer, betade ekhagar, engelska parker, antikviteter och guldramar finns det gott om här, av historiska skäl. Men Sörmland är också en förvånansvärt orörd skärgård och ett landskap rikt på folkhems- och industrihistoria. Följ med Resmål Gruppresan på tre sörmlandsvägar kantade av nya (gr-)upplevelser.

SÖRMLAND KUSTVÄGEN

via E4 från Södertälje till Oxelösund

Vägen längs med Sörmlandskusten är välkänd för många. Åtminstone motorvägen. Men vad väntar bortom raksträckorna? Vi tar av från E4 och tar in Sörmlands kustband.

Södertälje

Södertälje, kanske är mest känt för sina kringlor, för lastbilar och bussar och för att ha fostrat en viss Björn Borg. Det är här vår resa utmed Sörmlandskusten startar, där Östersjön möter Mälaren.

Ett lämpligt intro till Södertälje kan vara Torekällbergets friluftsmuseum. Här kan man kika in hos tullförvaltaren, Scaniaarbetaren eller båtsmanshustrun. På ”Berget”, som museet ofta kallas, trängs historiska byggnader och bodar, kaféer, ett värdshus och ett bageri som bakar äkta södertäljekringlor – förstås.

Ingenting har nog annars präglat Södertälje så mycket i modern tid som SAAB Scanias jättelika buss- och lastbilsfabrik. I Marcus Wallenberghallen kan man stifta bekantskap med Scanias egen saga. Ett stycke prydlig svensk industrihistoria.

Vetenskapsmuseet Tom Tits Experiment beläget på Storgatan är Sveriges största interaktiva science center för alla åldrar. Dra, peta, tjuvkika… och känn polletten trilla ner.

I Södertälje finns också ångfartyget s/s Ejdern, från 1880. Sommartid gör Ejdern populära utflykter till Birka, Adelsö, Drottningholm, Stockholm och Mariefred.

Välkända varumärket Saltå Kvarn ägs av antroposoferna i Järna, söder om Södertälje. Där ligger, förutom kvarnen, den egna butiken och Saltå Kafé där man förstås serverar bröd och bakverk gjorda på företagets egna, biodynamiskt odlade varor.

Tullgarn Slott

Ännu en bit söderut längs E4 väntar Vagnhärad, där vi tar av mot ett av Sörmlands mest populära kungliga utflyktsmål. Tullgarn ”by the sea” förknippas ofta med Gustaf V och Drottning Victoria som tillbringade somrarna här, men slottet byggdes ursprungligen på 1700-talet. Grupper kan boka dramatiserade visningar och möta prins Fredrik Adolfs glada hov och insupa Gustaf V och drottning Viktorias Tullgarnssomrar. Här finns också en tjusig slottspark, värdshus och kafé.

Trosa

En av förklaringarna till att Trosa i folkmun kallas ”Världens ände” sägs vara att staden under sina tidigare år endast hade en tillfartsväg.

Strosa i Trosa är mysigt. Här finns gott om glasverandor, burspråk och snickarglädje. Gränderna, som har namn efter hantverkare, leder ner till Trosaån, med sin gröna åpromenad. På torget tronar den gamla rådstugan och i Garvaregården finns garvarens verkstad och stadens museum. Fika på Marsipangården eller kanske på Trosa Hembageri – söta sekelskifteshus i dubbel bemärkelse. Galleri och ateljé Bildrummet, nära hamnen, är också värt ett besök. Här visar konstnärerna Åke Lindström och Gunnel Ginsburg sin produktion och här finns finns också vykort, affischer och bordstabletter att köpa med deras fina bilder och mönster. För den som vill ta sig ut i den sörmländska skärgården har Trosa Rederi en välförsedd utflyktmeny.

Nyköping

Längre ner för E4, vid kusten, ligger sörmlänningarnas residensstad Nyköping – en av Sveriges äldsta. Här uppfördes Nyköpingshus redan på 1200-talet och på 1500-talet byggde Karl IX om det till ett tjusigt renässansslott. Då kungen periodvis vistades på slottet var Nyköping Sveriges huvudstad. Efter två bränder är det idag Kungstornet och slottsmurarna som vittnar om det som hänt här.

Historiens vingslag kan vara av olika slag. Gör ett besök i den originella NK-villan, ritad av självaste Ferdinand Boberg, där det berömda varuhusets möbelverkstäder en gång låg. Eller passa på att få en guidad visning av Gripes Modellteatermuseum, en samling sagolika modellteatrar av papper som konstnären Harald Gripe (1921-92) skänkte staden före sin död. Harald Gripe var gift med författaren Maria Gripe och bodde tillsammans med henne i Nyköping.

Grupper som vill ut i det stora blå kan välja traditionella (räk-)kryssningar eller spana efter örn och säl från däcket på någon av turbåtarna. Naturreservatet Stendörren ger också unika möjlighet att upptäcka Sörmlands skärgård utan tillgång till båt. Via hängbroar når man ut på öarna till fots, ända ut till havsbandet med utsikt över horisonten. Grupper kan boka guidningar i området kring Stendörrens Naturum.

Oxelösund

Oxelösund, strax söder om Nyköping, har också havet som granne. Här kan man besöka Femöresfortet, djupt nere i berget. Fram till år 2003 var det en topphemlig försvarsanläggning. Idag är det ett monument över det kalla kriget. Guider tar med grupper 20 meter under marken för att visa hur Sverige skulle stoppa en invasion från fienden i öst.
I Oxelösund, precis som i Trosa och Nyköping, kan man göra båtutflykter till havs med Trosa Rederi. Skärgårdsmuseet har fri entré och visas för grupper. Ett strävsamt skärgårdshemman, där klockan slutat att ticka. Granne med museet ligger Oxelö krog, sjömanskrog på 1600-talet, idag kafé, sjökrog och butik. Därifrån kan man spana in den livliga båttrafiken förbi Gamla Oxelösund och traska en bit på Kulturstigen.

 

SÖDER MÄLARSTRAND
via E20 från Södertälje till Vingåker

Precis som i vår förra resa tar vi avstamp i Södertälje (se SÖRMLAND KUSTVÄGEN) men den här gången åker vi i öst-västlig riktning, med Mälaren som nordligt rättesnöre.

Taxinge slott

En bit västerut på E20 ligger tjusiga Taxinge slott, mer känt som Kakslottet, på en grön udde i Gripsholmsviken. Slottets huvudattraktion är utan omsvep ”norra Europas största kakbord”, med inte mindre än ett sextiotal olika hemgjorda bakverk. Inte konstigt då att TV-kanalen Sjuan valde just Taxinge som inspelningsplats för sin b(r)aksuccé Hela Sverige Bakar. Slottsflyglarna rymmer galleri och butiker och… sportbilar. Sommartid går det fint att tuffa till och från Taxinge såväl med ångtåg från Mariefred (Östra Södermanlands Järnväg) som med ångbåt (S/S Mariefred) hela vägen från Stockholm via Mariefred.

Gripsholms slott

I småstadsidyllen Mariefreds välbevarade stadskärna finns många små butiker, restauranger och kaféer. Mest känd är nog ändå stan för Gripsholms slott. Gustav Vasa lät grunda slottet vid Mälaren 1537, men dess ”all time high” kom att bli 1700-talet, då Gustav III och hans hov kom till staden. På slottet finns det nationella porträttgalleriet med cirka 4 500 verk, mest oljemålningar. Kungligheter samsas på väggarna sida vid sida med kända svenskar som Bellman, Strindberg, Garbo, Dag Hammarskjöld, Birgit Nilsson, Benny Andersson och Magnus Uggla. Varje år utser Gripsholmsföreningen en hedervärd svensk person som avporträtteras. 2013 års porträtt föreställer Hans Blix – avbildad i brons. I somras avtäcktes också ett nymålat porträtt av Drottning Silvia, för att hedra henne inför hennes 70-årsdag.

Ladan som förr användes för att hysa boskap åt kungarna på Gripsholm har blivit Grafikens Hus, ett centrum för grafisk konst. Stilla hungern kan man göra där också – liksom på Gripsholms värdshus, Sveriges äldsta.

Strängnäs

Istället för att direkt fortsätta västerut längs med E20 mot Strängnäs tar vi först av mot Stallarholmen och besöker Gula Industrihuset, alldeles vid Mälaren. En samling unika butiker och hantverksateljéer och genuina fiket Printz Bageri.

När vi väl kommit fram till Strängnäs traskar vi på Gyllenhjelmsgatan, som poeten Bo Setterlind menade var Sveriges vackraste. Den leder från stadskärnan fram till porten till stans stolthet, Domkyrkan, med anor från 1200-talet. Här hittar man bland annat statyn över prinsessan Isabella, Johan III:s dotter, som föddes och dog i fångenskap på Gripsholms slott.
Länge var också Strängnäs känt för sitt regemente. Idag finns Arsenalen, med utställningar om fordon, militärmusik, figurer, soldattorp och om Södermanlands regemente.

På sommaren går det båtturer till vikingarnas Birka från ångbåtsbryggan, flera gånger i veckan.

En halvtimmas körning från Strängnäs ligger pärlan Mälsåkers slott. Ett barockslott väckt ur flera decenniers törnrosasömn och nu öppet för en bred publik. Utställningen ”Ett drottningadöme i Mälardalen” handlar om Hedvig Eleonora, känd för sitt intresse för spel och dobbel men också för politik, konst och välgörenhet i en krigs- och pestdrabbad tid.

Eskilstuna

Fortsätter man västerut hamnar man i Eskilstuna, också känd som ”smedsta’n”. Här har det smitts järn i långeliga tider. Rademachersmedjorna är ett friluftsmuseum mitt i stan, med ett flertal välbevarade hus från Stormaktstiden, då Karl X Gustav beslutade att anlägga 120 smedjor i Eskilstuna. Gevärspipor, sporrar, stigbyglar… kriget krävde sin hårdvara. I de små röda husen som står kvar där de en gång byggdes hittar man idag hantverkare, museum och restaurang.
Navet i Eskilstunas värld är fortfarande metall i någon form. Volvo CE är stans största arbetsgivare. Besök Munktellmuseet och se Sveriges första traktor som i år fyller 100 år, Sveriges första ånglok från 1853, dumpern Gruskalle och många andra unika mackapärer.

Strax norr om Eskilstuna ligger Sundbyholms Slott, där TV4:s ”Bonde Söker Fru” i flera år spelat in de inledande dejtingavsnitten. För de som vill uppleva Sundbyholmsromantik på riktigt rekommenderas till exempel slottets populära Afternoon Tea.

Lockar andra sötsaker rekommenderas vägen förbi fabriksförsäljningen på Stens Choklad i Torshälla. Eller vad sägs om över 300 sorters godis från 2:90 kr/hg? I Torshälla ligger också Rolf Berg Keramik sedan 1976. Tomtar, troll, vikingar och annat tillverkas i alla möjliga varianter och storlekar, även om den stora delen av produktionen numera sker i Portugal. Kvar i Torshälla finns dock fortfarande målningen av tomtarna och en butik.

SÖRMLAND INIFRÅN
runt väg 57 från Gnesta till Vingåker

Gnesta-Kalle, Violen från Flen, Hundraåringen som försvann, Göran Persson… Alla kommer de från Sörmlands vackra insida. Bortom allfarvägarna döljer sig allehanda överraskningar. Vi åker på och vid sidan av väg 57 och utforskar Sörmlands inre väsen.

Gnesta

Lilla Gnesta rymmer – förutom dragspelsvirtuosen Gnesta Kalles museum (förstås) – också Skeppsta glashytta med butik, kafé och galleri (längs väg 223, norr om Björnlunda). Glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt har blåst bruks- och konstglas i 30 år och i hyttan kan man se henne arbeta och grupper kan prova på att själva forma och blåsa det heta glaset.

Sparreholm

På 1700-talsslottet Sparreholm, strax innan Flen, finns en av Europas exklusivaste, privata bilsamlingar med idel ädla lyxåk. Därutöver rymmer Sparreholm ett jukeboxmuseum, retrocyklar, modellflygplan, leksaksbilar, telefoner och en hel del annat.

I Sparreholm finns också nostalgimuseet Gråfors samlingar där man kan besöka frisersalongen, lant- och järnhandeln och de nostalgiska prylsamlingarna. I 50-talskaféet serveras Gråfors helt egna nostalgiläsk – Tumba special.

(Ett stankast från Sparreholm ligger för övrigt en annan beryktad gård, nämligen Övre Torp som köptes 2004 av dåvarande statsminister Göran Persson!)

Malmköping

Tar man av norröver i Sparreholm hamnar man snart i Malmköping. Där startar historien om Allan Karlsson, 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jonas Jonassons berättelse om Allan blev 2010 års mest sålda bok i Sverige. Filmen av Felix Herngren, med Robert Gustafsson i huvudrollen, har premiär julen 2013.

Äta kan man förslagsvis göra på Plevnagården i Malmköping, en gång Sveriges första militärsjukhus. På gården står ett 1700-talshus som drevs som pensionat av Greta Garbos faster och där ”Den gudomliga” övernattade när hon var på besök till Sverige.

Malmköping är också känt för sin museispårväg. Äldre spårvagnar som kör museitrafik mellan Malmköping och närliggande Hosjö.

Flen

I Sörmlands hjärta ligger Flen. Här är det värt att titta in i Jürss Mejeris butik som säljer sina egna, prisbelönta ostar och andra lokalproducerade läckerheter.
Ett annat lite kul stopp är Ateljé Aili i Hälleforsnäs, norr om väg 57. Här säljer Aili tomtar och troll gjorda av docklera. Varje figur är unik och placeras sedan i de lite mystiska skogsmiljöer som hon totar ihop.

Strax söder om Flen, i Blacksta, finns Blaxsta Vingård som gör vin från egna vindruvor och annan frukt. Särskilt det s k isvinet har fått mycket utrymme i pressen. Gården rymmer också ett tjusigt hotell och en restaurang. Bokade grupper kan ta del av vinprovningar och guidade vinturer.

Katrineholm

Katrineholms historia är känd för många genom Kerstin Ekmans älskade romansvit med Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus. Hit strömmade fabrikörerna och arbetarna, handlarna och hantverkarna i slutet av 1800-talet, då järnvägen var nybyggd.

Här hittar man det lite udda VVS-museet där man kan stifta bekantskap med den franske toalettmannen, som gick runt på gatorna och erbjöd sin mantel som skydd när man hastigt behövde använda hans toaletthink…

Norr om Katrineholm väntar slutligen ett av Sörmlands främsta besöksmål, Sveriges Lantbruksmuseum Julita Gård. I början av 1900-talet skapade den sista privata ägaren av godset ett friluftsmuseum som han donerade till Nordiska museet i Stockholm vid sin död 1941. Sedan dess har Julita drivits av Nordiska museet. Här finns det mesta som hör ett storgods till och skötseln bedrivs som för hundra år sedan. Julita Wärdshus drivs av superkocken Tommy Myllymäki och här finns också ett kafé, en museibutik och en trädgårdsbutik. Grupper kan boka visningar med egen guide. Kanske lockar turer som Herrskap och tjänstefolk som ger en inblick i tjänstefolkets sfär, Klosterspåret som berättar om perioden då Julita var ett kloster, eller Trädgårdsspåret? Juletid ordnas en av landets mest stämningsfulla julmarknader på Julita.

Vingåker

Från Julita är vägen inte lång till Vingåker. Där finns Säfstaholms slott, med delar av en av Sveriges största privata konstsamlingar från 1800-talet. Varje sommar visas en specifik temautställning och på vintern är slottet öppet för förbokade grupper.

Ett besök i Vingåker är väl knappast komplett utan en sväng ut till Vingåkers berömda outlet-området för shopping. Här ligger bl a Vingåkers Factory Outlet med massor av märkeskläder och butiker som t ex Fabriksbutiken, Scorett, och Delicato. Missa inte heller ett stopp på Strumpboden i Vingåker, GUS textils packningslokal och butik.