Sommar’n kommer först till sydkusten!

Varför inte ansluta sig till den svenska sommarens hälsningskommitté i år, på Sveriges sydspets Smygehuk? Numera är den – och Sverige – dessutom lite extra förlängd med en selfie-vänlig utkiksplattform. Under sommarhalvåret har ”spissen” över 300 000 besökare och bjussar oupphörligen på aktiviteter, musik, konst, kultur och kommers.

Härodlat
Myllan i ”supersödern” hör till världens bästa. Att många mathantverkare, vingårdar och gästis håller till häromkring är därför inga konstigheter. I Anderslöv, t ex, väntar Hällåkra Vingård. Gör en guidad rundtur bland rankorna, hör om vinets jord-till-bord-resa och smörj kråset i Vinoteket. Idylliska Hallongården i Bodarp erbjuder sparris om våren och hallon om sommaren. Gårdsbutik och hallonkafé finns också, förstås.

Vikingar & virtuoser
Inne i ”Trelle” väntar den välbesökta vikingaborgen Trelleborgen och till sommaren

visar stadsmuseet bl a en utställning om filmregissören Jan Troell. Troell har bland många andra filmer gjort en om multitalangen Axel Ebbe, och härifrån är inte steget långt till den konsthall som samlar Ebbes skulpturer, grafik och poesi. Många menar att Ebbe varit minst lika känd som Carl Milles om han inte förblivit Skåne trogen… Efteråt kanske ni slinker in på Garvaregården – en pampig byggnad med kafé och utställningar. Dess spännande historia rymmer både avlusning och centralkök för arma och eländiga.

Från kreatur till kreativitet

Kor och grisar har checkat ut från Johnssons Gård utanför Varberg och lämnat plats åt en kreativ samling verksamheter. I den charmigt rustika miljön hittar man numera ett bageri med kafé, ett mikrobryggeri, en gårdsrestaurang, blomsteraffär, keramikverkstad, konstnärsateljé och ett friskvårdsföretag som bl a erbjuder träning i det f d kostallet och ”Farmers Fitness”. Småskaligt, lantligt, lokalt, finurligt och hållbart – voilà! Konceptet med besöksvänliga, kreativa företagskluster är på stadig frammarsch och 2019 blev Johnssons Gård Årets Kreativa Företag i Varberg.