Sommarens hetaste utställningar

Färg, firande, flärd och ferier. Ja det är lite av vad som kan säga karakterisera utställningssommaren 2022. Det gråa pandemitäcket har lättat och på flera håll släpps färgkranarna på rejält. Fest och resande – favoritsysselsättningar vi ägnat oss mindre åt på senare år – hamnar under mer än en museilupp.

S T O C K H O L M 

 

COME TO NORDEN är en retroresa genom affischernas Norden: fjordar, friluftsliv och Köpenhamns festliga nöjen. Genom motiven blir de tydligt hur de nordiska länderna en gång positionerade sig på turistkartan. På Nordiska museet t. 6 nov.

 

PIERRE ET GILLES För första gången visas den världsberömda franska duon i Sverige. I Troubled Waters möts foto och måleri i bilder fulla av symboler och referenser till film, pop, religion, mytologi, sagor, burlesk och porr. På Spritmuseum t. 8 sept.

 

ANDY WARHOL PHOTO FACTORY visar över 100 av Warhols foton från 1960-87; bilder som formade en slags dagbok. En underhållande, experimentell, inspirerande och ny syn på en av vår tids främsta konstnärer. På Fotografiska t. 21 aug.

 

NOBELFESTEN – FESTERNAS FEST samlar 1 250 gäster för att fira världens främsta forskare och författare. Här får du möta Nobelpristagare men också kockar, fanbärare, kungligheter, artister, florister och andra som gör festen möjlig. På Nobelmuseet t. feb. 2023.

 

I RIKETS HEMLIGA TJÄNST berättar om kvinnorna längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid under andra världskriget. Hotellstäderskor, hembiträden och sekreterare som tog stora risker och ibland fick betala ett högt pris. På Armémuseum t. 31 dec.

 

MADAME D’ORA var den judiska kändisfotografen Dora Kallmus alias. Utställningen om henne tar avstamp i det tidiga 1900-talets Wien via det glamorösa modets Paris och slutar i andra världskrigets fasor och konsekvenser. På Millesgården t. 4 sept.

 

HUMANITET – KONSTENS KRAFT I SVÅRA TIDER ger en drabbande återblick på 1930-talet och konstnärerna Vera Nilsson, Sven Xet Erixson, Bror Hjorth och Albin Amelin. I bilder varnade de för fascismen och hotet mot demokratin. På Sven-Harrys konstmuseum t. 11 sept.

 

HYPERINFLATION – OFRIVILLIGA MILJONÄRER & VÄRDELÖSA PENGAR utforskar en kris som drabbat många länder. Mest känd är den som slog mot Tyskland på 1920-talet och idag är Venezuela hårt drabbat. På Ekonomiska museet t. 14 aug.

 

Ö V R I G A  L A N D E T

 

ALTERNATIV SEKRETESS Annika Elisabeth von Hausswolffs konst har ofta inslag av kvinnors utsatthet, våld och psykoanalys. Under det sena 80-talet sjöng von Hausswolff även i legendariska punkbandet Cortex. På Moderna Museet Malmö till t. 11 sept.

 

KAFFE – EN HET HISTORIA undersöker hur kaffet påverkat vår kultur och hur samhällsförändringar påverkat kaffekulturen. Utställningen tar upp kaffets mörka sidor, som slaveri och klimatpåverkan, likväl som de ljusa. På Kulturen i Lund t. feb.

 

ESTER BLENDA! har tidigare visats på Skarhults slott i Skåne, där den drog en stor och bred publik. Utställningen levandegör händelser i Ester Blenda Nordströms äventyrliga liv genom föremål, filmer och en stor bildskatt. Nu på Kalmar slott t. 6 nov. 

 

MAT: MER ÄN EN MÅLTID Kultur, identitet, råvara, material, samvaro. Det är bara lite av vad mat kan vara utöver en måltid och bränsle för kroppen. Här serveras en utställning om vår relation till mat och om dess framtid. På Regionmuseet Kristianstad t. 28 aug.

 

AQUANAUTS: EXPEDITIONEN Häftig utställning byggd på en mix av vetenskap, källkritik, konst, mystik och visuell gestaltning som blev en megaframgång hos publik och kritiker när den visades på Kulturhuset i Stockholm. Nu på Dunkers kulturhus i Helsingborg t. 6 nov.

 

WANJA DJANAIEFF OCH HENNES 22 ÄLSKLINGSFÄRGER heter en stor retrospektiv med en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Med tonvis av mönster, skisser, kläder och inspiration kring textilhantverk och skapande. På Vandalorum i Värnamo t. 9 okt.

 

ART’S FUN! – VISUELLA HYSS AV LASSE ÅBERG visar den folklige allkonstnärens lekfulla teckningar och grafiska produktion. Hans motto? »Inte en dag utan ett streck«. På Teckningsmuseet i Laholm 18 juni–25 sept.

 

OLLE LJUNGSTRÖM – TÄNK OM MAN HADE RÅD MED EN ÄNGEL Utställningen visar fotografier och bilder av en låtskrivare och musikartist som också var verksam som bildkonstnär. På Abecita i Borås 19 maj–2 okt.

 

LIVET ÄR EN FEST En partyutställning där glam och skam samsas. Människor har alltid festat, firat och kalasat. Det uppmärksammas, jubileras, partajas, hyllas och grattas. Men om man inte vill gå på fest, då? Eller inte blir bjuden? På Mölndals museum t. 19 feb. 2023.

 

VIVA MEXICO! Mexiko har traditioner blandats och omformats i tusentals år. Firandet av Dia de Muertos, De dödas dag, är ett exempel. Berättelser om livet och döden genomsyrar utställningen och fångar lite av Mexikos själ. På Världskulturmuseet Göteborg t. 8 jan. 2023.

 

PÅ RESANDE FOT – EN SPEGLING AV MÄNNISKANS ÖNSKAN ATT MÖTE NYA PLATSER är årets Nationalmuseum-utställning på Läckö Slott. Hur har människan rest i olika tider och vilka spår har resandet satt i konsten och konsthantverket? 11 juni-28 aug.

VAN GOGH ALIVE har tidigare visats i över 165 städer, varav Kalmar. Här kliver besökaren in i Vincent van Goghs bildvärld, fylld av ljus, färg och ljud – en multimediatripp som gjord för ett snyggt Instagramflöde. Nu på Fyrishov i Uppsala fr. 16 juni.

SVEN NORDQVIST är en av Sveriges mest omtyckta illustratörer och pappa till bl a Pettson och Findus. I hans universum finns mycket att upptäcka, inte minst små bihistorier till den stora bilden. På Åbergs museum i Bålsta t o m 26 sept.

DAVID LYNCH INFINITE DEEP visar upp en mindre välkänd sida av filmregissören David Lynch, berömd för bl a Twin Peaks, Blue Velvet och Wild at Heart. Men den L.A.-baserade filmkonstnären uttrycker sig också genom fotografi. På Värmlands museum i Karlstad 4 jun–11 sept. 

 

100 % PALETT är en temautställning som samlar 20 konstnärer i de häftiga f d industrilokalerna intill Klarälvens högsta vattenfall. CajsaStina Åkerström och Dregen är speciellt inbjuda gästutställare. På Laxholmen i Munkfors 11 juni–21 aug.

 

ARVIKA KONSTHANTVERK – 100 ÅR AV LUSTFYLLT SKAPANDE hyllar kooperativet varav flera av grundarna tillhörde den berömda Rackstadkolonin. Ett fyrverkeri av färger, material, tekniker och konsthantverk. På Rackstadmuseet, Arvika, 14 maj–9 nov.

 

ÅRSTIDER är temat på årets Avesta Art, med bl a den färgsprakande installationen Vivaldi av italienska Emotional Experiences. I Avesta Art 2022 deltar även Erica Giacomazzi, Joel Danielsson, Lena Granefelt, Johanna Hästö, Anna Ling och Olle Norås. På Verket 14 maj–18 sept.

 

ZORN FÖR HELA SLANTEN Efter att ha visats på Nationalmuseum, i Holland och Danmark är Zorns verk nu tillbaka i Mora. Med allt från virtuosa vattenstudier och bländande porträtt till ikoniska dalabilder. På Zornmuseet t. 4 sept.