Sommar så in i Norden

Munchmuseum, Andersen-hus, Tove-utställning... Det är inte bara i Sverige det händer grejor i sommar. Här är lite vad som står på hos våra närmaste grannar.

Odense

C. Andersens Hus 

Till sommaren är det dags – då öppnar splitternya H. C. Andersens hus i danska Odense, den världsberömda sagoberättarens hemstad. Det efterlängtade nya museet och upplevelsehuset, komplett med en förtrollad trädgård och sagolabyrint, har befunnit sig under konstruktion i flera år och kommer att ligga nära Andersens barndomshem. 

 

Köpenhamn

Skräckhus på Tivoli 

I sommaren blir källaren i HC Andersen-slottet på Tivoli i Köpenhamn till Villa Vendetta: ett skräckhus med 12 rum. Där väntar skådespelare som föreställer en familj som jobbat på Tivoli men glömts bort i källaren. ”Ingen vet riktigt vilka de är, men en sak är säker: efter att ha varit bortglömda i årtionden är de elaka, bittra och skvatt galna”, skriver Tivoli i ett pressmeddelande och utlovar samtidigt ”en skræmmende upplevelse som också lockar fram ett smil”.

 

Jylland

Marsktårnet

Till senvåren öppnar höga, häftiga Marsktånet, i Vadehavets Nationalpark strax utanför Skærbæk i Danmark. Det snurrade, arkitektritade tornet är 25 meter högt och bjuder på en fantastisk utsikt över ett unikt fågelparadis där naturen anpassat sig till tidvattnet.

 

Oslo 

Munchmuseet 

När stora, spektakulära Munchmuseet invigs i centrala Oslo  till sommaren blir det ett av världens största tillägnat en enda konstnär och ett nytt landmärke i staden. Många av Edvard Munchs verk, däribland Skriet förstås, kommer att visas i tre permanenta utställningar. Därutöver erbjuds löpande tillfälliga utställningar med verk av norska och internationella konstnärer. 

 

 

Tove Jansson

Multitalangen Tove Janssons (1914–2001) berättelser i ord och bild älskas över hela världen. Allra bäst var hon förstås känd som mumintrollens skapare. Filmen Tove från 2020, om hennes liv innan hon blev ”muminmamman”, har hyllats av både kritiker och tittare och ytterligare boostat intresset för hennes konst. Helsingfors konstmuseum, HAM, har reserverat några av sina utställningssalar för trolska Tove.