Smakvandra runt Åreskutan

Gott om syre, trolska vyer, aktiviteter för alla och mat ”som bara finns här”. I Norrland bjuds besökarna på en rad roliga äventyr. Resmål Sverige har vaskat fram några av jokkarnas guldkorn.

Jämtland är känt såväl för sina fjälläventyr som för sina många duktiga mathantverkare. Varför inte kombinera vandring i storslagen fjällmiljö med några av de bästa lokala delikatesserna? Åre Gastronomy Walk är en fjällvandring med smak.

Levande fäbodar, gårdsmejerier och getostproducenter, fiskrökerier och tunnbrödsbagerier, charmiga gårdsrestauranger, spännande krogar och äkta kulinariska innovatörer. God mat är sedan länge en självklar del av den här fjällvärlden – på prisbelönta restauranger med vita dukar, på skidor eller med vandringskängor på.

Aktivitetsföretaget Explore Åre och välrenommerade Buustamons Fjällgård har utvecklat Åre Gastronomy Walk där gästerna får följa med på en fjällvandring fylld med smak och historia i trakterna kring Åreskutan. Under några timmar görs smakstopp längst vägen där storslagen utsikt och frisk fjälluft blandas med småskaligt närproducerad mat och dryck. Historien om platserna, tillverkningen och producenterna vävs ihop till en kulinarisk upplevelse. Start och slut sker vid Buustamon, halvvägs upp på Åreskutan. Där finns möjlighet till övernattning med bastu och utomhusbad, middag och besök i bränneriet i källaren.

– Att kombinera fjällvandring med vårt fantastiska mathantverk är ett av de mest bekväma sätten att uppleva Åre på. Det är enkelt sätt för gästen att ta del av våra guldkorn, säger Rickard Fredriksson på Explore Åre.

Fakta: Vandringen är 4,5 km lång och med 3-4 smakstopp tar den 2-3 timmar.

Fjällko-safari

Bonden Niklas skjutsar med traktor och vagn besökare ut i kohagen för ett möte med den utrotningshotade svenska lantrasen Fjällkor. Brunkulla gård i Jämtland har gått i arv i rakt nedstigande led sedan minst 1500-talet och drivs idag ekologiskt. Gården har även ett kafé på den gamla logen där de serverar Fjällko-glass med hemgjorda tillbehör, egentillverkad på gårdens KRAV-godkända mjölk. Begränsade öppettider. brunkullagard.se

Orsholms brygger öl på fjällvatten

Ett nytt hantverksbryggeri har dykt upp mitt i byn Lofsdalen i Härjedalen. Här brygger Jens Orsholm sitt öl på fjällvatten från Lofssjön, med inriktning på rena smaker, men även sådant som utmanar smaklökarna. Visningar, provningar och andra events hålls löpande. orsholmsbrygghus.se

Dunderklumpen, Sigrid på pottan & de andra på
Nya Beppemuseet

Jätten Jorm har tålmodigt väntat vid infarten till hembygdsgården i Strömsund sedan 1974, när filmen om Dunderklumpen hade premiär. Nu har han fått sällskap av Beppemuseet på den gamla danslogen. Utställningarna speglar Beppe Wolgers liv, inklusive Beppes godnattstund och Dunderklumpen förstås, utifrån ett koncept av dottern Camilla. Beppemuseet fanns tidigare i Beppes fritidshus utanför Strömsund. Den nya lösningen sker i samverkan med Jämtlands länsmuseum. stromsund.se

Träd är alltid trend

på Persåsen

Okej, furu kanske inte är den hippaste inredningen enligt Sköna Hem. Men det ju finns furu och furu. För Persåsens trävärld faller även förhärdade hipsters som furor.

Wikners i jämtländska Persåsen är ett familjeföretag som funnits i ett halvt sekel. Här tillverkar och säljer man inredning, möbler och konst och av trä från skogarna runt knuten. Därutöver driver man ett mysigt och alldeles unikt hotell, vandrarhem/stugor och en restaurang, där inredning och råvaror likaså kommer från närliggande odlingar, skogar och sjöar. Till och med lysknapparna på hotellet är träförsedda. I Persåsen ska allt vara nära och av hög kvalitet – och gärna lite fiffigt. Möbler som håller länge. Matminnen och berättelser som dröjer sig kvar.

För konferenser och andra grupper erbjuds kreativa här-och-nu-aktiviteter. Prova att slöjda era egna skärbräden eller att susa nedför den 1,2 km långa kälkbanan om vintern. På kvällen kan ni koppla av framför brasan och tala om dagens upplevelser eller boka in en berättarafton. I träverkstaden finns även en läktare med sittplatser där ni kan följa hantverket och få se när Leif Wikner svarvar sina berömda trä-ägg och trä-klot. Kanske svarar han också på frågan om varför tuppar och ägg liksom är grejen i Persåsen… persasen.se

 

Hemsö fästning
kulturarv med topprestaurang

Hemsö fästning är en av Sveriges största och bäst bevarade militäranläggningar från kalla krigets dagar. Numera är den ett statligt byggnadsminne och ett poppis besöksmål på Höga Kusten.

En ny restaurang har ersatt fästningens gamla. Väl kamouflerad på bergskanten vid batteri Storråberget ligger Hemsö fästning krog och konferens inredd i ljusa färger och naturmaterial, med plats för 120 sittande gäster.

Restaurangen smälter väl in i omgivningarna, men det som framförallt imponerar är utsikten. Fasaden med sina stora glaspartier erbjuder en magnifik vy över Bottenhavet.