Ellen Keys Strand

Selma, Astrid, Dag... flera stora 1900-talsprofiler har sina egna välbesökta minnesgårdar, där deras gärning och filosofi står i ständigt centrum. Så även Ellen Key (1849–1926).

 Den internationellt berömda debattören, visionären och författaren har en unik förmåga att dyka upp i dagsaktuella frågor, nära nog 100 år efter sin död. Hennes vackra, färgglada och luftiga hus Strand på östgötasidan av Vättern, mittemellan Vadstena och Ödeshög, lät hon bygga år 1911.

Ända sedan Ellen Key själv bodde på Strand har platsen lockat besökare, precis som i fallet med Carl och Karin Larssons nydanande Sundborn i Dalarna. Huset var nämligen när det byggdes ett slags modell för ägarinnans moderna idéer om inredning: ”In med ljus, luft och funktion och ut med 1800-talets mörka, tunga interiörer”. Key var övertygad om att skönhet i hemmet var ett viktigt redskap i kampen för ett bättre, nytt, demokratiskt samhälle och hennes hem och hennes bok Skönhet för alla satte normerna. Ellen Key var inspirerad av den engelska Arts & Crafts-rörelsen och ömmade alltid varmt för bostadsfrågan, kvinnornas och barnens situation.

Sedan 1980 är Strand byggnadsminnesförklarat och drivs av en stiftelse. Mellan maj och september går det bra att boka en guidad visning av huset och höra mer om kraftkvinnan Ellen Key som var långt för sin tid, både beträffande samhällsfrågor och inredningsstil.