Rikets många riken

Gemensamt för rikets alla riken kan sägas vara att de tar avstamp i sitt områdes historia och att de består av flera företag som samarbetar för att stärka områdets konkurrenskraft och locka besökare till platsen. En form av geografisk produktplacering som måhända fått ett uppsving genom de senare decenniernas tillkomst av diverse strukturfonder som har ”samarbete över kommungränserna” som krav för utdelningen utvecklingspengarna... Följ med när Resmål Gruppresan gör nedslag i några av rikets alla riken.

Glasriket

Glasriket, eller ”the Kingdom of Chrystal” som det kallas på engelska, är kanske rikenas rike och ett varumärke som de flesta svenskar känner till. I det område i Småland som sedan 1700-talet varit känt för en omfattande glasindustri finns idag fjorton glasbruk. Som officiell benämning är Glasriket ett samarbete mellan dessa glasbruk och Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner. Inte minst syftar Glasrikets marknadsföring till att få turisterna att att vilja besöka dem året om och att stanna längre än bara över dagen när de väl är på plats.
Traktens bruk producerade till en början endast glas för hemmamarknaden. Då konkurrensen hårdnade i slutet av 1800-talet tog somliga av bruken hjälp av konstnärer för att utforma glaset. Under 1900-talet nådde framförallt Orrefors och Kosta glasbruk konstnärliga och kommersiella framgångar på det här viset och namnet ”Glasriket” uppkom.

Årligen kommer mer än en miljon människor till trakterna väster om Kalmar för att se glödande massa förvandlas till glas, äta hyttsill, ta del av diverse evenemang, handla konst- och bruksglas och en hel massa annat. I Glasriket finns nämligen ett flertal outlets och fabriksförsäljningsbutiker för såväl glas som övrig shopping, med tonvikt på design.

Möbelriket

Från Glasriket är vägen inte speciellt lång till Möbelriket. Det senare består av ett antal småländska företag och kommuner i trakterna kring Lammhult och Värnamo som samarbetar för att lyfta fram design och möbelhistoria. Här omvandlas de djupa skogarna till världskänd design. Klassiska möbelföretag med hög profil som Källemo, Svenssons i Lammhult, Norrgavel och Bruno Mathsson har sitt ursprung här, i Möbelriket.

Nordiskt svala Norrgavel har butik och tillverkning i Lammhult. Också Svenssons i Lammhult har försäljning och utställning av många svenska designmöbler här i byn. I Lammhult hittar man också Formens Hus och Möbelrikets Design Arena: en kreativ mötesplats med utställningar och outlet.

I Värnamo ligger möbelformgivaren Bruno Mathssons hem med en utställning av Mathssonmöbler genom tiderna. Guidade visningar av huset inklusive kontor och ateljé erbjuds året om för grupper via Värnamo Turism. På Källemo visas möbelklassiker som stålbetongstolen Concrete och pilasterhyllan. Också här kan guidade visningar bokas.

En övernattning på Scandic Värnamo, känt som designhotellet, erbjuder besökare att ta många av traktens designkändisar i eget bruk. Utanför Värnamo ligger konst- och designmuseet Vandalorum och en bit söderut, i Älmhult, står IKEAs vagga med tillhörande museum. 2012 byggdes IKEA Älmhult ut och fick därmed världens största IKEA sortiment.

Tygriket

I Tygriket i Marks kommun finns flera av Sveriges stora hemtextilföretag. Här i trakten var textiltillverkning en stor hemindustri redan på 1600-talet. För att dryga ut inkomsterna från det magra jordbruket vävde man tyg av lin som torparna och bönderna odlade själva. Med den importerade bomullens och industrialismens framfart kom senare den svenska textilindustrins vagga att stå just här, där kunnandet var som störst. En mängd textilfabriker växte upp i den västgötska myllan.

Områdets mest berömda textilföretag finns idag i Kinna, Kinnahult, Fritsla, Horred och Skene. Här kryllar det av fabriksbutiker, butiker och bodar för den som är ute efter att fynda tyger, garner och annan hemtextil. Almedahls, Ekelund, Kasthall och Ludvig Svensson är lokala varumärken som är kända world wide.

Tygrikesgruppen är namnet på föreningen vars målsättning är att sätta Destination Tygriket på kartan. Tillsammans har de utvecklat ett välsmort system som gör det lätt för alla som vill besöka Tygriket med omnejd att hitta till butikerna och planera sin resa in i minsta detalj. På Tygriket.se finns kartor att skriva ut och detaljerade road books med tidsåtgång, körtider, fikastopp, övernattningsmöjligheter, guidade turer och en massa annat praktiskt att ta del av för gruppreseplanerare. En intrikat vävd marknadsföring som ger resultat. Årligen strömmar mängder av kunder till Marks Härad och många av dem kommer i grupp.

Järnriket

I Gästrikland syns spåren efter järnet överallt. Gruvschakt, bruksmiljöer med engelska parker, värdshus och kaféer och andra, mer allmänt hållna attraktioner, samlas under Järnriket Gästriklands paraply. Till rikets highlights hör Forsbacka och Högbo Bruk. Forsbacka är ett av Sveriges bäst bevarade järnbruk och rymmer en utställning om bruket och det liv som där levdes. För förbokade grupper finns visningsmöjligheter och Forsbacka wärdshus har utfodrat flera generationer av besökare. Också kring Högbo Bruk finns ett levande område med konsthantverkare och museilängor som minner om fornstora da’r. Ett annat bruk, Mackmyra, är kanske mest känt för sitt whiskydestilleri. 2012 öppnade Mackmyra Whiskyby med besökscentrum, restaurang och handelsbod. Guidade visningar av olika längd och inriktning arrangeras på plats. Ett annat ställe där man kan ta sig ett järn i Järnriket är Jädraås Bryggeri i byn med samma namn. Jädraås tar emot förbokade grupper för visning av bryggeriet och provsmakning av olika sorters Jädraöl. Bryggeriet samarbetar med ett annat av bygdens stora besöksmål, nämligen Wij Trädgårdar i Ockelbo – som tack vare trädgårdsmästaren Lars Krantz gjort Ockelbo till en vallfärdsort för gröna män och kvinnor. I Järnrikets centralort Gävle återfinns ett statligt museum med järnkoppling nämligen Sveriges Järnvägsmuseum. Här visas de äldsta loken och vagnarna och här kan man provsitta de hårda träbänkarna i en tredjeklassvagn, känna på spakarna i förarhytten på ett ånglok, beundra kungavagnarna och titta in till fången i fångvagnen. Guidade visningar och museibutik finnes.

Guldriket och Ostriket

Gold of Lapland är en destinationsorganisation som samlar ett nittiotal företag och föreningar i norra Västerbotten. Inom destinationen ryms två tematiska riken – Ostriket och Guldriket.

Ostriket

Storytellingen är välbekant. I början på 1870-talet begick enligt sägnen mejerskan Eleonora Lindström i Burträsk sitt livs ”misstag”. Det resulterade i en rikskändis nämligen ”kejsaren av svenska ostar”, Västerbottensosten. TV-reklamen har i flera år ställt frågan om varför Västerbottensosten bara kan tillverkas i Burträsk…

På en resa med temat Ostriket (”en god bit av Västerbotten”) besöks platser med koppling till Västerbottensosten. På Västerbottensost besökscenter i Burträsk, vägg i vägg med Burträsk Mejeri, finns en utställning, ett kafé där man kan smaka osträtter och en butik med ett urval av tillbehör, receptböcker och andra souvenirer samt – Västerbottensost. Under 2012 har besöksdelen gjorts om och möjligheter att komma ännu närmare osten tagit form. Till exempel erbjuds gruppaktiviteter som ostprovning och egen osttillverkning.

Intill den plats i Ånäset där Ostens Lager ligger, och där Västerbottenosten lagras, står världens största osthyvlar uppställda. Ostens Lager erbjuder besökare en utställning där man kan följa hela lagringsprocessen kring ”kejsaren av ostar”. Från det att den anländer från mejeriet fram till att den slutligen är klar för leverans, drygt ett år senare. Här finns också möjlighet att fika eller äta en lättare lunch och – givetvis – att handla Västerbottensost.

Guldriket

Mineraler har spelat en stor roll i människornas liv i södra Lappland. Gruvorna skapade jobb och samhällen poppade upp där ingen tidigar hade bott.

Guldriket är namnet på en geografisk och tematisk destination som uppmärksammar turistiska guldkorn i gruvlandskapet i Västerbotten och som anspelar på den tidigare guldbrytningen i Boliden. Det är här man hittar Sankta Anna, eller Underjordskyrkan i Kristineberg, 90 meter under marken i en gruva. I kyrkan finns en reproduktion av den två meter höga kristusbild som uppenbarade sig för gruvarbetarna på en bergsvägg efter en sprängning 1946. Den märkvärdiga händelsen lockade människor från hela världen till Kristineberg. Intill kyrkan finns en visningsgruva med ett underjordiskt gruvmuseum.

Två andra av Guldrikets höjdpunkter är att uppleva den norrländska naturen från ovan genom en 13,6 kilometer lång tur med Världens Längsta Linbana (som ursprungligen byggdes för att frakta malm mellan gruvan i Kristineberg och anrikningsverket i Boliden) och Svansele vilmarksutställning som samlar