Retroaktiva besöksmål

Vad är det som lockar med 1950- och 60-talet? Varifrån kommer all denna nostalgi? Sverige vimlar av ambitiösa museer, kaféer, diners, utflyktsmål... inte sällan skapade av människor som faktiskt saknar egna minnen från den tid då det begav sig.

Somliga menar att det har med det rent estetiska att göra. Tiden var ju full av snygga prylar! Andra menar att det hänger ihop med längtan efter en tid då det fanns bostäder, jobb och en gemensam framtidstro.

Hur det än må vara så vill vi på Resmål Sverige inspirera er till att göra er en tidsresa och (åter-)uppleva ett stycke folkhemshistoria. Ta del av vår guide till några av landets bästa, retroaktiva resmål.

Vardagen i gårdagen:

Titta, kläm, lyssna, lukta och smaka… på nostalgimuseet

Beroende på var vi själva befinner oss i livet väcker vardagsmiljöer från förr olika associationer. Kanske är det känslan av att vara barn på nytt. Eller minnet av hur man för första gången klev över tröskeln till sitt första bo som nygift. Och hade inte farmor precis en så’n…?!
I tonårsrummet på Nostalgicum Museum i Göteborg sitter flickan i stärkt underkjol vid toalettbordet. På väggarna hänger idolbilder av Elvis och på sängen ligger ”filmisar” och Bildjournalen, med reportage om kärlek, mode och rockmusik. Inandas doften av Aqua Vera, sug på en violpastill, lägg en slant i jukeboxen. Allt får vidröras! Café Dagny serverar fika och lunch.

I Göteborg ligger också Kortedala museum, ett lägenhetsmuseum som visar vardagen för en ganska vanlig arbetarfamilj på 1950/60-talet. Två r.o.k. inredda med tusentals originalföremål.

Kornettgården i Vreta Kloster nära Linköping visar en mängd uppbyggda miljöer från svunna tider. Vad sägs t ex om en radioaffär, en herr- och damfrisering och ett kafé? Chict, käckt och… imponerande!

Hosta, mellan Frövi och Fellingsbro, kallar sig för Sveriges största nostalgiby. I slutet av en slingrande grusväg ligger en tidsmaskin för alla som vill (åter-)uppleva fenomenen, detaljerna och varumärkena från de gyllene åren. Den gamla glass- och korvkiosken, biografen, telefonkiosken, kondomautomaten, toaletten, macken… allt finns bevarat. Och så kaffe med dopp, förstås

 

Andra vardagliga nostalgibesök

Plasten – I början av 1950-talet skulle alla hem ha TV-kannor, diskborstar och plastmuggar. De hundratusentals lägenheter som kom till var inredda med moderna och praktiska perstorpsplattor. Plastens Hus i Perstorp är platsen för plasten.

Porslinet – På Svenskt porslinsmuseum i Motala finns utställningar från alla de svenska fabrikerna med porslin man glömt, minns och aldrig sett. I fd Karlskrona Porslinsfabriks lokaler visas en maffig porslinssamling från åren 1918-1968 då fabriken gick för fulla muggar.

Leksakerna – BRIOs leksakshistoria inger respekt. På Lekoseum i Osby hittar man alla de klassiska träleksakerna, de tyska modelljärnvägarna från Märklin och självaste Barbie med anhang. Kafé, butik och fyndig fabriksoutlet.

Bio & TV – Kliv rakt in i film- och TV-historien! Guldbaggebelönade Säters biograf- och TV-museum är megapoppis bland bussgrupper. Här slussas ni från den röda plyschens och och projektorknastrets tid hela vägen fram till TV:ns genombrott.

Mopederna – I Hjorted – mellan Västervik och Vimmerby – har Bosse samlat ett hundratal fräsiga moppar från sin motorburna ungdom och ställt upp dem för beskådan. Ett prydligt verk av oljig kärlek. Och i den gamla simhallen i Nynäshamn ligger Mopedum – Svenska Nostalgimuséet med fokus på 1952-79, moppens glansålder.

Bilarna – Strax utanför Tomelilla ryms mer än 40 bilar och tusentals typiska 50-talspryttlar på populära The 50’s. Kaféet bullar upp med 50-talsfika och nostalgibutiken säljer modellbilar och annat lattjo. En bit norrut, i Karlskrona, ligger motorförlaget Albinsson & Sjöbergs egen bilsamling. Här samsas lyxåken, bilarna som ”alla” hade, motorcyklarna och husvagnarna. Spana t ex in Ronny Petersons F3:a från -69 och en av kung Gustav VI Adolfs flotta automobiler. Motala Motormuseum har lagt retrotyngden på 1950- och 60-talet och bland de många åken märks Karl Gerhards Daimler och kungens Puch Florida-moppe. Souvenirbutik för motorbitna.

Mackarna – Utanför Vretstorp norr om Vättern ligger en rekonstruerad Shellmack, kiosk och affär med prylar från 50-talet. Här finns det mesta för en bilfrälst livsstil. Föredrar man BP framför Shell kan man istället stanna till i Björkfors i sydöstra Östergötland. Sommartid arrangeras olika retroevents.

Folkparkerna – På 60-talet var Tyrolen utanför Alvesta Smålands främsta nöjespalats med dansbana och livemusik. 2007 gjordes en omfattande renovering med målet att bevara det karaktäristiska 60-talsutseendet. Idag finns tre scener med vackert slitna dansgolv, tidstypiska målningar på öldrickande herrar och rosiga damer, kulörta lampor och drive-in-bio. En riktig nostalgitripp!

 

Organiserade utflykter

På guidat besök i dåtiden

Tidsresor finns – på riktigt! Det är bara att lösa biljett och låta sig ledsagas genom en historia som är lätt att relatera till. När själva tidsmaskinen är ett fordon från fordom ger det förstås upplevelsen en extra skjuts.
Betongsafari i Folkhemmet
Folkhemsturen är en två timmar lång nostalgitripp som tar fasta på Folkhemsepoken och den världsberömda Svenska Modellen. I en veteranbuss serveras gruppen fika med korvlimpa och TV-termos och upplever en lärorik och humoristisk färd genom en av Sveriges mest folkhemska städer – Västerås.

– Vi ger såväl svenskar som utländska besökare möjligheten att göra en lärorik och kul resa genom miljöer som kännetecknar Sverige lika mycket som älgar och ABBA, säger Niklas Ulfvebrand på Folkhemsturen.

Nostalgisafari på veteranmoppe
Vem har inte hyrt moped och puttrat runt på charterresan… men hur många har egentligen testat moppesafari på hemmaplan? Nu finns möjligheten för grupper att göra nostalgiutflykter i Falutrakten på ömt vårdade veteranmoppar från 50- och 60-talet

Upplev ”Erskineland”
Lilla Gyttorp, nära Nora, har ett häftigt centrum. Unika hus med bågar, vinklar, ytor och färg som satt sin särskilda prägel på orten. De är ritade av kändisarkitekten Ralph Erskine på 1940-50 talen och organiserade arkitekturvandringar i ”Erskineland” finns att boka.

 

Fastfood för fantaster:

Burgare, BLT och Budweiser

USA var trendsetter’n – då som nu. Under senare år har ”äkta” amerikanska diners poppat upp lite varstans längs med vägarna. Fastfood serverad i en miljö som inte sällan inbegriper schackrutiga golv, vinylsäten, jukeboxar och servitriser i korta förkläden. Är det Bromölla… eller kanske en småstad (Bridgemill?) i det stora landet i väster?

Balla Retro_Bellas PlaceBella’s i Bromölla

Invid E22:an i Bromölla ligger den: en ambitiös och maffig 50-talssatsning på mat och motell, som saxad ur ”Sista natten med gänget”.

På Bella’s Place finns alla de förväntade attributen samlade: jukebox, en rödlackad bar, amerikanska burgare, milkshakes med cherry-on-top… you name it. Kärlek till 50-talet, ända in i det schackrutiga kaklet. Ur högtalarna strömmar idel rock’n-roll-klassiker med Elvis och Chuck Berry, när det inte är live-musik från scenen som gäller.

Fast and furious

Stort är det också, i amerikansk anda. Think big. Den kromade restaurangen slukar 500 personer varav 200 ätande gäster. Och på parkeringen utanför finns plats för en betydande samling blänkande jänkare. Idén till Bella’s väcktes under ett besök på Classic Car Week i Rättvik 2009, berättar Marcus Svensson, en av de tre ägarna till Bella’s. Jag och mina svågrar Niklas och Torbjörn började spåna och drömma om att kunna öppna ett ”äkta” rockabilly-hak i våra egna hemtrakter. En välkomnande mötesplats för alla som älskar 50-talet… passionerat eller i lagom doser. En plats både för stora evenemang och för vardaglig verklighetsflykt.

Sedan gick det racerfort. I september 2011 invigdes Bella’s Place på vad som tidigare bara varit en bit skånsk åkermark.

Vi funderade ett tag innan vi kom på namnet: Bella. Min svågers Chevrolet Bel Air heter så! säger Marcus och skrattar.

Gå i säng med en kändis

Det ”heartbreak motel” som omger restaurangen har 15 dubbelrum och 4 familjerum. Totalt 46 sängplatser. Precis som sig bör är ytterväggarna klädda i fjällpanel och direkt utanför dörrarna finns p-platser täckta med skärmtak. Rummen bär namn efter kända 50-talsikoner (Marilyn, Buddy Holly, Wanda Jackson…) och är unikt dekorerade på respektive tema. Rum nummer ett? Det heter förstås… Elvis!

Andra diners:

Lucy’s Diner ligger utmed Road E6, vid Center Syd i skånska Löddeköpinge. Här är man specialiserade på amerikanska märken när det gäller öl och vin, varav de flesta direktimporteras. Med jämna mellanrum står liveband på scenen.

Mandy´s Diner har två rock’n’roll-restauranger; en sommarkrog i halländska Älvsered (14 km utanför Ullared) och en i västgötska Töreboda (11 km utanför Mariestad). Amerikanska 50- och 60-talsmiljöer där all dekor är i original! På menyerna står förstås milkshakes, pancakes, burgare & co.

Retro_Marions Gastro Diner_2_Foto Erik Nissen JohansenLåter namnet Marion Ladewig bekant? Nähä. På Kungsgatan mitt i Stockholm har man skapat en stor bowlingrestaurang på tre plan till denna amerikanska kvinnliga bowlingstjärnas ära. Marion’s Gastro Diner är en brylecremad värld som svänger av rock’n roll.

 

 

Kaffe me’ dopp i retrokopp

Jitterbuggare och jukebox

Fluffmuffins, focaccia och frapuccinos göre sig icke besvär. På ett äkta retrofik är det snarare radiokaka, ägg-och-ansjovissmörgåsar och bryggkaffe som gäller. Kisa lätt och föreställ er hur ett gäng duffelklädda ungdomar lojt släntrar in efter den sena bion…

Ett ”häng” på Ebbas Fik i centrala Helsingborg är en sann högtidsstund för vänner av 50-talsdesign. Här är det galonmöbler, plastbandslampor och stringhyllor som gäller. I jukeboxen snurrar Sven-Ingvars och Little Richard och ALLT – ner till minsta kaffesked – är från det ljuva 50-talet. Välj mellan gigantiska varma smörgåsar och hamburgare eller kakklassiker som tv-ruta och radiokaka.

56´ans Café i Krylbo stationshus serverar räkmacka, radiokaka och annat från den gamla goda tiden.. Från butiken går det bra att köpa med sig nostalgigodis som Nickel, Kungen av Danmark och Tulo.

Kultiga Kutens Bensin är en gotländsk kombo av bilkyrkogård, rockklubb och creperie. Texas möter Tati. Här har klockan stannat på tiden för James Deans dödsdag, den 30 september 1955.

Rådhuskonditoriet i Söderhamn har en välbevarad originalinredning från 1955 som av kännare kallas för ”Sveriges finaste”.

Ruter Retro Café i Boden är en poppis mötesplats proppad med nostalgi. Här hittar ni alltifrån kaffe och jitterbuggare till jukebox, flipper och perstorpsbord… ja t o m ett garage med gamla veteranbilar.

Övernatta

Dröm er tillbaka

Att bo och övernatta i en tidstypisk originalmiljö är något alldeles särskilt. När man själv i lugn och ro får läsa Vecko-Revyn i snurrfåtöljen, ratta runt på radions knappar och krypa ner i den fjädrade Dux-sängen… sätter den verkliga tidsmaskinen igång. Och fantasin.

STF Hotell Hanöbris i Kivik är ett litet familjeägt retro- och designhotell där ägarna att förädlat den ursprungliga 1960-tals miljön och där flera retrochica möbeldesigners finns representerade.

Epokhotellet Maria i Helsingborg finns utan överdrift rum för alla smaker, specialinredda i olika stilar. 1950- och 60-talsrummen är bara några i högen! Öppna dörrarna till televisionsskåpet och sippa på en Cuba cola.

En gång tillhörde hotellet i småländska Värnamo Sveriges mest moderna, ett av de absolut första i sitt slag. Här har några av 1950-talets största, som Frank Sinatra och Johnny Cash, övernattat. Kanske låg någon av dem i det som i dagens Scandic Värnamo kallas för 50-talsrummet, inrett exakt som vid tiden för hotellets öppnande. Här finns också flera rum inredda med kända Värnamodesigners alster, som t ex Bruno Mathsson-sviten.

Sjöviksgården med 110 bäddar ligger vid en udde i sjön Mjörn nära Alingsås och hyrs ut för helpension eller självhushåll. Vandrarhemsdelen i 50-60-talsstil har 12 bäddar. På söndagarna under högsommaren tjänar vandrarhemmet som retrokafé. Då serveras kaffetåren i 50-talskoppar tillsammans med Folkhemmets söta klassiker. Grupper kan boka fika också på andra tider.

Nostalgiresa längst Retrovägen

Förra året invigdes den första etappen av Sveriges första nostalgiväg, Retrovägen. En vägsträcka från Göteborg till Töreboda, kantad av bensinmackar, konditorier, motell, butiker, museer och sevärdheter som alla för tankarna tillbaka till 1950- , -60 och -70-talen.

Retrovägen är en vidareutveckling av projektet Retro Nossebro från 2010, som fokuserar på retropolen Nossebro i Essunga kommun. Med ett imponerande utbud av modern kulturhistoria och många välbevarade exteriörer och interiörer från 50-, 60- och 70-talen har Nossebro profilerat dig som en retroidyll i framkant. Här finns bland mycket annat:

Retrolägenheten ”Andra Våningen”. En trerumslägenhet i 1960-talsstil. Snabbkrämsburken, mjölktetran och den röda kobratelefonen är exempel på prylar som väcker nyfikenhet och varma känslor.

Biograf Stjärnan. En unik biograf med välbevarade filmplanscher. Tekniken är ny men inredningen är varsamt renoverad.

Nossebro Elektriska Affär.
Grammofonskivorna, lamporna, strykjärnen, bandspelaren, transistorradion… Allt finns kvar att njuta av.