Prisvärda boenden för grupper

Sverige har en extremt homogen hotellmarknad och Stockholm är en av världens dyraste hotellstäder. 3- och 4-stjärniga hotell finns det gott om, medan 1- och 2-stjärniga endast står för en bråkdel av utbudet.
Men misströsta inte. Nog finns det absolut alternativ för grupper som vill lägga reskassan på annat än att bo, utan att göra avkall på kvalitén. Här ger vi några tips på prisvärda boenden i Stockholm och i övriga landet.

Stockholm

Svenska hotellkedjan Connect Hotels driver fem hotell: på Kungsholmen, vid Arlanda, vid Stockholmsmässan, nära Skavsta och i Kista. Med sitt låg- och mellanpris-koncept är målet att locka gäster som söker ett stilrent, ombonat boende till ett bra pris. Kort sagt: kompakt och helt utan morgontofflor. Reser ni med laget kan det vara bra att veta att Connect Hotels har särskilt bra deals för alla slags idrottsgrupper (vid bokning av minst 8 rum eller 12 personer).
Andra prisvärda kedjehotell i huvudstaden är ibis Styles Stockholm Odenplan och ibis Spånga Hotel. Hotellbyggnaden vid Odenplan är k-märkt och rummen har högt i tak och stuckatur – somliga ståtar t o m med balkong och kakelugn! ibis Stockholm Spånga hotell är mer av ett typiskt ekonomiklasshotell för affär och fritid.
Det relativt nystartade konceptet Motel L är också väl värt att notera. Än så länge driver man två populära lågprishotell i Stockholm – i Hammarby Sjöstad samt i Älvsjö, nära Stockholmsmässan. Konceptet bygger på färg, form och kvalitet i kombination med bra, fasta priser.
Till fristående budgethotell som sticker ut hör t ex Reimersholme Hotel, tre kilometer från Gamla Stan, Rex Petit i Vasastan som erbjuder kompakta men bekväma kabinrum och Vanadis Hotell med hela 67 rum, vilket gör det till ett av Stockholms största budgetalternativ.
Är ni mer inställda på vandrarhem finns t ex Rygerfjords, som precis som det berömda af Chapman är en båt, nära Slussen och Gamla Stan. Här väntar både vandrarhemsrum och rum av enklare hotellstandard. På Skanstulls Vandrarhem kan ni välja mellan att bo i sovsal för en billig peng eller i dubbelrum för nästan samma pris per person. Vill ni kampera billigt i Gamla Stan är Best Hostel Old Town ett bra val. Allra billigast blir det i sovsalen. Och centralare än på City Hostel, nära Centralstationen, blir Stockholmsvistelsen knappast.

 

Göteborg

I Göteborg utgörs många av budgetalternativen av kombinationer mellan hostel och hotell. Men två av de största budgethotellen är renodlade sådana: Spar Hotel Majorna har 212 rum för 1-4 personer och Spar Hotel Gårda i östra centrum har 170 rum.
För grupper som besöker Liseberg och Svenska Mässan är Spoton praktiskt och smart: ett relativt nybyggt hotell/hostel/restaurang och sportbar, bara ett stenkast från Korsvägen. Här finns dubbelrum, 4-bäddsrum och 6-bäddsrum i både hotell och vandrarhemsstandard, men även sovsalar.
Bekväma och stilrena Linnéplatsens Hotell och Vandrarhem ligger nära Slottsskogen och Linnégatan. Vandrarhemsdelen erbjuder allt från plats i sovsal till 6-bäddsrum. Hotellrummen är lite bekvämare och en del har balkong. Slottsskogens Vandrarhem & Hotell är ett annat prisvärt och fräscht boende i trendiga Linnéstaden, med 2- till 5 bäddsrum av olika standard.
STF Göteborg City Hotell och Vandrarhem är ett av turistföreningens främsta flaggskepp, bara fem minuters gångväg från Centralstationen. Ett urbant basläger som ofta nyttjas av idrottslag och skolklasser. Här bor ni i enkel-, 2- eller 4-bäddsrum.

 

Malmö

Malmös prisläge ligger generellt lägre än de övriga två storstädernas. Här finns det flera prisvärda hotell med absolut cityläge. Moment Hotels, t ex, ligger precis invid Centralstationen. Här är rummen välutrustade och moderna men mindre än på många andra hotell och några barer och konferensrum finns det inte heller. Priset är dock föredömligt och servicen personlig.
Helt nära Malmö Opera väntar Teaterhotellet. Det är ett hotell ”modell Ä” men välskött och med allt som tarvas för en bekväm hotellnatt.
På STF Malmö City Hotell & Vandrarhem bor ni nära gågatorna. Stilen är ”IKEA” – lättskött men cleant. Välj mellan eget eller delat rum med vandrarhemsstandard eller hotellrum med alla bekvämligheter.

 

Övriga landet

Good Morning Hotels är ett etablerat budgetkoncept med totalt 14 hotell i 12 svenska städer mellan Malmö och Sundsvall. Tyngdpunkten ligger på effektivitet och kvalitet och hotellen återfinns med få undantag lite utanför city, vid inkörsportarna till de större städerna. Flera av Good Mornings hotell erbjuder möten och konferenser, och kallas då för Good Morning+.

Åre – Sedan länge är Åre metropolen för alla som gillar såväl fjälliv som nöjen. AGO Mitt i Åre har specialiserat sig på boenden och upplägg för alla grupper och plånböcker. Trivsamma, prisvärda lägenheter; vissa konferensutrustade.

Hamburgsund – Kustnära B & B och Konferens i Heestrand ligger nära besöksmagneter som Nordens Ark och Tanum. Ett konkurrenskraftigt ”Bästkustval”, med paket för kick-offer, fester, bröllop, lägerskolor, konfirmandläger och kurser på menyn. Servicegrad väljer ni själva.

Västervik – I sommar öppnar helt nya Västerviks Guesthouse i ostkustpärlans centrum, i ett 1700-talshus som tidigare tjänat som bl a bibliotek och kulturhus. Gästhusets frukostmatsal fungerar även som kafé.

Lund – Winstrup Hostel erbjuder den nya tidens sovsalar. Varje rum har 4-8 bäddar, en del endast för kvinnor. Sover gör man i specialdesignade alkover med ljudisolerande draperier för privatlivet.