På tran-span vid Hornborgasjön

en av Europas viktigaste fågelsjöar

Tranorna – vårens budbärare och alltid lika efterlängtade! Vid Hornborgasjön i Västergötland är tranornas dans och trumpetande ett säkert vårtecken.

Hit, till ett böljande vackert kulturlandskap, kommer tusentals tranor från korkeksskogarna i Spanien för att äta och dansa. Att med egna ögon se de ståtliga, långbenta fåglarnas parningsdans är en oförglömlig upplevelse.
De första fåglarna checkar in redan i mitten av mars, men flest brukar de vara i början av april. Sedan kan man vanligtvis se tusentals tranor dagligen vid Trandansen, den mest välkända besöksplatsen i sjöns södra ände, fram till slutet av april – rekordet ligger på över 26 000! Vid Trandansen finns flera fina utsiktspunkter och ett hus med tranutställning, turistinfo, souvenirer och en enkel servering.

På Fågeludden, vid sjöns östra sida, återfinns naturum Hornborgasjön. Här kan ni njuta av vacker natur och fågelliv, gå på guidad tur, se på film och inspireras i utställningen om sjöns historia och fågelliv, besöka fågeltornet och butiken. När ni är mätta på tranor kan ni njuta av fika, mat och en makalös utsikt över sjön på Café Doppingen, som invigdes 2017.

Mer?

I april anordnas Tranfestivalen med aktiviteter, utställare och lokal mat. I år äger den rum mellan den 6 och den 14 april.
Med den välkände ornitologen Henrik Waldenström som guide anordnar Ekmanresor dagsresor i buss från Stockholm till Hornborgasjön i mars och april.
En mil ifrån Trandansen ligger Löfwings Ateljé och Krog, ett smultronställe för grupper med konst, mat och natur.
Från Trandansen till Varnhems klosterkyrka är det ca två och en halv mil. Besök klostermuseet, ta en guidad tur i klosterkyrkan och fika i klosterkaféet.