Orranäs glasbruk satsar på konstglas

Orranäs glasbruk har nischat sig och satsar stort på konstglas. Nu tillverkas här graaler, skulpturer och utomhuskonst.

Efter att Orrefors glasbruk flyttat till Kosta Boda byggdes en hytta upp i anslutning till den stora bruksbyggnaden som ligger mitt i Orrefors. Här produceras nu unik glaskonst både i samarbete med formgivare och i hyttans eget namn. Bakom hyttans glasformer står Amy Krüger och Johan Nilsson.

– Det är svårt att konkurrera med serviceglas. Därför satsar vi på det unika konstglaset, säger Johan Nilsson som både är glasblåsare och platschef.

En kollektion som blivit mäkta populär är Flames, som uppkom ur ett experimenterande i hyttan.

– Efter att idén om att smycka parken runt hyttan kommit till satt vi och spånade. Bitarna blev bara större och större.

De varma färgerna ska symbolisera flammor och hettan från hyttan och storleken gjorde att de kunde användas som dekoration på de pelare som står längs gången som leder mot hyttan.

De stora Flames kan man med fördel ha utomhus eftersom de är helt täta. Det gör att ingen vätska kan krypa in och spräcka glaset vid temperaturförändringar.  Nu har man också tagit fram Flames i mindre storlek.

– Vi ville skapa en samlingskollektion och av dessa finns det bara 200 stycken.

Andra konststycken är graalerna med olika motiv och kombinationen av färger och former är nästan oändlig. I butiken finns alltifrån skogsmotiv till motorcyklar. Johan Nilsson älskar att jobba med graaltekniken.

– Det är tungt men väldigt roligt, säger han.

Andra hälften av Orranäs glasbruk, Amy Krüger, står bakom de fantasifulla och eftertänksamma skulpturerna som föreställer en flicka med ballong och basebollträ. Hon är en väletablerad glasdesigner och har otaliga utställningar bakom sig.

 

Text: Lotta Eliasson