Orranäs Glas + Gynning x 2 = sant

”Jag är som nyförälskad”
När Orranäs Glasbruk frågade Carolina Gynning om att börja arbeta i glas var hennes mamma Agneta Gynning inte sen att hänga på.
- Jag har jobbat i glas på nittiotalet och har längtat efter att göra det igen. Nu tog jag chansen, säger hon.

En ny förälskelse har letat sig in i familjen Gynning och tagit över tankarna i konstnärskapet. Både Carolina Gynning och hennes mamma Agneta har mångåriga karriärer bakom sig inom konsten och succéerna har avlöst varandra.

Agneta Gynning arbetar mest i bronsmaterial, vilket är hennes huvudmaterial, men även skulpturer av sten och gummi har varit med på flera av hennes utställningar genom åren. Hennes dotter Carolina Gynning har måleriet som bas vilket hon ofta utgår ifrån när hon förädlar konsten i andra material.
– Carolina målar bilderna först och flera av bilderna trycks sedan på andra material, säger Agneta Gynning som också är Carolinas agent.

Nu har de båda hittat materialet glas och Agneta beskriver det som en fascination såväl för ämnet som för hantverkarna på Orranäs Glasbruk i Orrefors.
– Amy Krüger som är skulptör är fantastisk och Johan Nilsson är vansinnigt duktig på att göra graal. Det är otroligt roligt att få arbeta med så duktiga människor.

För Agneta Gynning var glaset inte helt anonymt. Under nittiotalet samarbetade hon med en glaskonstnär och redan då var hon fast.
– Ända sedan dess har jag längtat efter att få jobba med glas igen och tänkt att jag skulle börja när tillfälle ges. När Orranäs Glasbruk frågade Carolina passade det väldigt bra att vi båda åkte dit.

Glasblåsaren och graalmästaren Johan Nilsson är både stolt och glad över att Agneta och Carolina Gynning har velat samarbeta med Orranäs.
– Det är otroligt att se dem arbeta och skulpturerna de får fram är väldigt populära. Vi hinner knappt tillverka förrän de är sålda, säger han och skrattar.

Både Carolina och Agneta Gynning är ivriga att lära sig mer om hur glas fungerar och hoppas kunna förstå bättre hur materialet fungerar.
– Jag tror tekniken är viktigast att lära sig att förstå. Nu frågar vi Johan och Amy om vad som går att göra och vad som inte går. Ingen av dem har någonsin sagt att det inte går. De provar sig fram och det är väldigt fascinerande, säger Agneta Gynning.