”Narnia” på Österlen: Ulriksdals Trädgård Arts & Crafts

Besöksträdgården Ulriksdals Trädgård i Kivik är välkänd för många trädgårdsintresserade skånebesökare – en skön, botanisk trädgård från 1870-talet, vars ägare under tidigt 1900-tal var konstnärer. Det är en rofylld oas med engelsk park, kvarndamm med ö och lusthus, orangeri, grekiskt tempel, woodland med fåfängor och surpriser samt en fruktodling. Sedan tre år tillbaka ägs och drivs Ulriksdal av Ingalill Nyström, som är docent och universitetslektor i konservering vid universitetet i Göteborg. 

Under Ingalills ledning växer nu en fantasifull, magisk trädgård med Arts & Crafts-ideal fram på Ulriksdal – inklusive ett ”Narnia”! Tillsammans med den brittiske konstnären Phil Game, som redan byggt ett otal ”follies” på gods och herrgårdar runtom i England och Sverige, uppförs bland annat en medeltida ruin. Phil har även skapat fantasiträdgårdar för Disney i samband med promotandet av Narnia- och Secret Garden-filmerna, och varje år gör han trädgårdar för prestigefyllda Chelsea Garden Show – bl a har han byggt ett ”Merlin Tower”. 

  • Just Narnia-temat kom helt naturligt eftersom Ulriksdal redan är en så magisk plats, säger Ingalill Nyström.

Under sommarmånaderna anordnas föreläsningar, utställningar och musikevenemang som annonseras på hemsidan och i sociala medier. Sommaren 2021 visas en open-air-utställning med olika konstnärer i parken. Guidade visningar med fika i trädgårdskaféet kan förbokas året om och det gå även att boka målarkurser under ledning av Ingalill Nyström, som till exempel kurser i renässans- och medeltida måleritekniker.