Mycket att ta igen museisommaren 2021

2020 såg på papperet ut att bli ett kanonår för museerna med flera stora utställningar, men mycket fick ställas in eller skjutas upp av pandemiskäl. Flera av förra årets större begivenheter går i stället av stapeln i år, såsom de två stora Zorn-utställningarna i Mora och i Stockholm. Men 2021 innehåller även sina alldeles egna nyheter. Vad sägs t ex om en djupdykning i den folkkäre Stig Lindbergs universum eller ett frosseri i allt göteborgskt som tänkas kan, såhär lagom till stadens 400-årsjubileum?

Tänk på att varje museum kan ha sina egna regler för att kunna garantera ett tryggt besök, t ex kan det vara obligatoriskt att förboka sina biljetter. På grund av Covid -19 kan öppettider och datum ändrats för utställningarna. Kolla alltid hemsidan innan du ger dig iväg!

MORA & STOCKHOLM

Zorn & samtiden

Förra året var det 100 år sedan Anders Zorn (1860-1920) gick ur tiden – en av våra största konstnärer någonsin. Med viss fördröjning p g a pandemin hedras han nu på Zornmuseet i Mora och på Nationalmuseum i Stockholm.

I Mora fylls Zornmuseet med verk av franska konstnärer i den mest påkostade utställning som någonsin ägt rum i Dalarna. Utställningen Från Manet till Gauguin – fransk konst på Zorns tid refererar till de år då Zorn bodde i Paris och umgicks med franska kollegor som Rodin, Renoir och Degas – idag några av konsthistoriens största namn. I utställningen presenteras franska mästare som hyllades på Zorns tid men som numera glömts bort jämte storheter som Monet, Gauguin och Cézanne. 

Nationalmuseum i sin tur visar Zorns konstnärskap i helfigur i den första riktigt stora presentationen i Sverige på många år, där utställningsbesökarna kan följa Zorns karriär och utveckling.

Från Manet till Gauguin – fransk konst på Zorns tid visas på Zornmuseet mellan den 12 juni och den 5 september.

Zorn – en svensk superstjärna visas på Nationalmuseum fram till den 29 augusti. 

 

STOCKHOLM

Stig Lindberg satte
färg & form på folkhemmet

Tusenkonstnären Stig Lindberg (1916-82) har med sin formgivning och sina illustrationer försett Sverige med bruksföremål och design sedan 1930-talet. Fajanser, stengods, bildkonst, skulpturer… Med outsinlig energi, experimentglädje och funkisnerv har han dekorerat våra hem. Numera klassas Lindberg som ”retro” och är allmänt folkkär. Hans alster säljs i antikhandeln och på nätet samtidigt som hans mönster går igen överallt i nyproduktion.

Mellan 29 maj och 30 januari visar Millesgården en Stig Lindberg-utställning där även privatpersonen Stig får ta plats, ihop med aldrig visade skisser och material från ateljén. Curator är Stig Lindbergs son Lars Dueholm-Lindberg.

 

UPPSALA

Stenmarks absurditeter

Konstnären Jan Stenmarks bilder publicerades för första gången i Aftonbladet 1988. Sedan dess har ett tjugotal böcker följt. Med sin skarpa kombination av ord och bild får han oss att skratta och förundras. På Bror Hjorts Hus visas nu utställningen Plötslig längtan efter allvar, en resa genom Stenmarks varierade bildvärld.

– Ambitionen är att utställningen ska vara representativ för och fungera som en introduktion till Stenmarks konstnärskap, men utan att det bara är hans mest kända bilder som visas, säger utställningskommissarie Tobias Bolin. Så även om man redan är bekant med Stenmark så hoppas jag att det ska finnas en och annan bild som man inte sett förut. Och är man helt ny så blir det en treat!

Stenmark hämtar sitt material främst ur 1950- och 60-talets bildflora. Pojkrum, köpcentrum, teverum och friluftsliv. Stundtals är det mörkt, men alltid med humorns poetiska befrielse.

Visas till 29 augusti.

MALMÖ 

Färg för förnyelse

Med Mannen med det blå ansiktet presenterar Moderna Museet Malmö konstnärer som under 1900-talets första decennier var med om att förnya konsten: Munch, Schjerfbeck, Kandinsky, Matisse och många andra. Genom att experimentera med färg, linjer och komposition ville man komma närmare själen och verkligheten. 15 maj–30 januari.

 

LUND

Cirkusen är i stan

Cirkus Kulturen i Lund är ett djupdyk i cirkusens förtrollande värld. Det handlar om cirkushistoria från 1800-talet till idag, hårt arbete bakom kulisserna och magiska stunder i manegen. Här presenteras bl a foton av prisade Åsa Sjöström, cirkusföremål och interaktiva moment. Passa på att fotografera dig som en cirkusartist – kanske en eldsprutande ballerina? Till 27 februari.

 

 

VÄRNAMO

Resan som redskap

Resan som redskapVandalorum får besökaren följa med på nordiska formgivares resor. Parallellt visas de föremål, byggnader och projekt som resorna resulterat i. 40 formgivare, arkitekter och konsthantverkare ingår i utställningen, bl a Alvar Aalto, Jørn Utzon, Josef Frank, Arne Jacobsen, Lisa Larson, Bruno Mathsson och Mats Theselius. Till 19 september. 

 

 

LAHOLM

Modeteckning 1920–2020

Teckningsmuseet i Laholm bjuder på en fashionabel resa genom den svenska modeteckningens historia från 1920 fram till i dag. Med fördjupande texter, originalteckningar och trycksaker bjuds det på historia, estetik och tidsanda, banbrytande och vardagligt. Ett samlat grepp om svensk modeteckning. 19 juni–26 september.

 

FALKENBERG

Hertha Hillfon 100 år

I år skulle keramikern och skulptören Hertha Hillfon (1921-2013) fyllt 100 år. Det firas med en stor sommarutställning på Rian designmuseum i Falkenberg. Passa på att möta hennes storslagna och hemlighetsfulla masker och ansiktsreliefer men också hennes känsliga gestaltningar av vardagen. Visas mellan 29 maj och 29 augusti.

 

VARBERG

Kärleken till papper

I utställningen Haute PapierHallands kulturhistoriska museum möts konstnärerna Bea Szenfeld och Stina Wirsén i en ömsesidig tillgivenhet för den analoga handgjorda processen och för kärleken till papper. Haute Papier visar Szenfelds handgjorda pappersplagg med Wirséns uttrycksfulla modeteckningar som en färgstark fond. 8 maj–26 september. 

 

RYDAL 

Textilindustrin under lupp

Justice, Freedom and BreadRydals museum utforskar textilindustrins politik och moral genom tiderna och hur den påverkar och förenar människor världen över. Londonbaserade konstnären Alke Schmidt sätter svenska berättelser i en global kontext genom att sammankoppla Sjuhärads textilarv med samtiden och de platser där våra kläder tillverkas idag. Till 7 november.

 

GÖTEBORG

1700-talsform

Ah, quelle élégance! 1700-talets former, Röhsskas nya basutställning behandlar ett kapitel inom svensk form som utgjorde starten på den moderna designhistorien. Föremål tillverkades med arbetet uppdelat i moment, för att kunna producera mer och pressa priserna. På andra sidan dörren väntade 1800-talets industrialisering. 

 

GÖTEBORG

Inuti Göteborg

Bingolotto, gröna kaniner eller en halv special? I Göteborgs stadsmuseums nya basutställning om 1900-talets Göteborg, Grejen med Göteborg, frossas det i de mest älskade, ikoniska och uttjatade göteborgsgrejerna och visas samtidigt sidor av staden som man kanske inte trodde fanns. Öppnar 4 juni 2021, när Göteborg firar 400 år. 

 

STOCKHOLM

Friluftsmåleri från förr

I sommar visas en samling av museets verk på Waldemarsudde i Stockholm: Naturlyrik och färgens klang – Höjdpunkter ur konstsamlingen. Här åskådliggörs prins Eugens (1865-1947) insatser som samlare och mecenat, med tyngden på friluftsmåleri. Besökarna får se omtyckta verk av bl a Eugène Jansson, Leander Engström, Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald men även gömda skatter som sällan visats. Visas 12 juni–22 augusti.

 

STOCKHOLM

Fashion Cocktail 

Spritmuseums sommarsatsning är den lite surrealistiska och humoristiska Fashion Cocktail som visar ett urval ur Absolut Fashion-samlingen. Projektet startade 1988 och pågick i flera år och var ett samarbete med några av världens främsta modeskapare som Manolo Blahnik, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace. Fotade gjorde bl a Helmut Newton och Herb Ritts. Öppnar 8 maj.

 

STOCKHOLM

I lady Barclays salong 

Lady Barclay – vem var det? 19 juni öppnar Moderna Museet utställningen I lady Barclays salong som tar avstamp i de egna och i Nationalmuseums samlingar av konst och foto från 1800-talets slut fram till första världskriget; en brytningstid mellan de mer konservativa konstakademierna och yngre konstnärer som reste utomlands och inspirerades till ett friare sätt att skapa. Till 9 januari. 

 

STOCKHOLM

1700-talets sexsymbol

I Stockholms stadsmuseums utställning Mitt liv som Ulla Winblad möter besökaren den verkliga kvinnan bakom Bellmans diktade gestalt – en Maria Christina Kiellström som kallades Maja Stina och vars liv var en sannsaga om stolthet och skam, fest och vardag, vrede och vanära. Fonden är 1700-talets stad, från de fattigaste pörtena till slottets gemak. Till 2022. 

 

BÅLSTA

Grisen Bennys pappa

Olof Landström älskas av generationer av barn och föräldrar. På 1970- och 80-talen kom barnprogrammen Kalles Klätterträd och Magister Flykt. Landström har illustrerat Barbro Lindgrens böcker om grisen Benny och med hustrun Lena har han skapat böckerna om bl a Nisse och Bu och Bä. På Åbergs museum i Bålsta t o m 26 september. 

 

KARLSTAD 

Brokiga barn

Stina Wirsén är en av Sveriges mest välkända och mångfacetterade illustratörer och samtidigt bildkonstnär och författare. Hittills har det blivit över 100 barnböcker. Stina Wirséns brokiga bilderVärmlands museum fokuserar på hennes bilderbokskonst med brokiga men samtidigt precist tecknade karaktärer som Ahmed Anka, Rut & Knut, Nallegrisen och liten Skär. 19 juni–19 september.

 

AVESTA

Avesta Art

15 maj öppnas portarna till utställningen Re: Avesta Art 2021 i det häftiga Verket. I årets version av Avesta Art medverkar Aquanauts-Expeditionen till Siljansringen 1897, Tomas Colbengtson, Folkhemmets design, Pia Ingelse, Anna Lidberg, Håkan Medbo, Elisabeth Moritz. Pågår till den 12 september.

 

ÖSTERSUND

Nordisk matkultur

Nordiskt – en fotoutställning om landskap, mat och människorJamtli visar foton av mästerkocken Magnus Nilsson, som bl a gjort sig världskänd genom sin unika stjärnkrog Restaurang Fäviken Magasinet. Via en fotografisk berättelse illustrerar och undersöker han den nordiska matkulturens rötter, dess unika ingredienser och temperament. 22 juni–24 oktober.