Med kurs på kultur

Dalarna är en skattkista för den kulturintresserade, så varför inte satsa på en Kulturresa med stort D i sommar? På väg mellan Avesta och Mora kan du och din grupp bocka av Carl- Larsson-gården och många andra kulturistiska highlights!

Starta er kulturresa i Avesta, i söder, med ett besök på Verket. Här hörs fortfarande ljudet från stålframställningen och ni känner värmen från masugnarna på er upptäcktsfärd bland målningar, skulpturer och installationer. Den internationella konstutställningen Avesta Art återkommer varje sommar med nya inbjudna konstnärer som tolkar ett visst tema.

Fortsätt sedan till Falun – ett riktigt kulturkoncentrat. I Sundborn väntar er Carl Larsson-gården, där den världsberömde konstnären målade många av sina älskade akvareller, och på Dalarnas Museum visas historiska och nutida dalating (missa inte världens största samling av dalahästar!). I Falu Gruva kan ni hänga med på en guidad tur på 67 meters djup och höra allt om gruvdriften i världsarvet.

Sveriges mest kända timmerbyggnad, Ornässtugan, ligger mellan Falun och Borlänge. Dess mest kände gäst är en viss Gustav Eriksson Vasa som 1520 var på flykt undan danske kung Kristian II och tvingades fly genom stugans dass. Resten är, så att säga, historia. Museet öppnade redan 1758.

Nu: Leksand! Kanske har ni redan någon gång besökt legendariska Villa San Michele på Capri? I Leksand väntar ett annat av den kunglige livmedikusen Axel Munthes eleganta sommarhem, nämligen Hildasholm. Följ med på en guidad tur av huset och passa på att fin-fika i den berömda trädgården.

Några mil innan Mora ligger Nusnäs och Nils Olsson Dalahästar där ni på nära håll får uppleva hur vår mest ikoniska Sverigesymbol tar form. Väl inne i Mora väntar sedan Zornmuseet, med många klassiska oljemålningar, akvareller och etsningar. Besök också konstnärshemmet Zorngården och hör berättelsen om pojken från Mora som blev en världsberömd målare.

Fyra mil norröver tar just den här Kulturresan sin ände, i Älvdalen. Här står Porfyrmuseet, fullt av polerade stenföremål och berättelser om hur generationer av dalmasar förädlat den hårda bergarten till imponerande konstverk.

Tips: På visitdalarna.se/kulturresan kan ni läsa mer och planera er resa. Ett särskilt pass som ger er erbjudanden och rabatter på besöksmål längs vägen finns att köpa på Dalarnas turistinformationer samt på visitdalarna.se/kulturpasset.