Med båt & cykel på Bästkusten

Mysiga öar och kustsamhällen. Rökta räkor, salta bad och go’a gubbar. Att luffa runt med båt och cykel måste nog ändå vara det ultimata sättet att uppleva Bohuskusten på.
Vad sägs om att tillbringa några dagar bland Västkustens saltstänkta kobbar och skär och övernatta på något av alla hotell och vandrarhem? Om sommaren finns massor av båtlinjer att välja emellan för den perfekta båtluffen. En av dem går mellan Uddevalla, i hjärtat av Bohuslän, och ön Orust.

Dag 1 – Båt från Uddevalla till Slussen

Lilla Uddevalla utgör en finfin start för en syrerik båtluff. Ta med cykeln och tillbringa (minst) tre dagar på luffen, ömsom på cykelsadeln, ömsom bakom relingen. Det går snabbt och enkelt att ta sig till Uddevalla med tåget från Göteborg – efter en och en halv timma är ni där. På Västtrafiks tåg kan ni ta med cykeln ombord utan extra kostnad. Gör ni inte det finns cyklar att hyra på Uddevalla Turistcenter.

Passa på att köpa med er något gott att äta innan ni hoppar ombord på Skärgårdsbåtarnas Ljungskiletur, som trafikerar Uddevallas innerskärgård under högsommaren, eller handla fika ombord. Obs – se till att vara i tid för att vara säkra på att få med er cyklarna ombord! Skärgårdsbåten M/S Gustafsberg II tar er till Slussen på Orusts östra sida på drygt en timme.

Checka in på sköna Slussens Pensionat som under sommaren bjuder in till legendariska kvällar med livemusik och mat. Bada, strosa, cykla – livet på luffen är ljuvligt för det mesta!

Är ni sugna på en längre cykeltur? Då kan ni alltid trampa er vidare till Orusts västra sida och bo en natt hos designbitna Marcel och Johan i Edshultshall. På deras B&B Lådfabriken bor ni precis intill havet i färgstarka och personliga rum. Äter gott och bor bra gör ni även på Nösunds Havshotell.

 

Dag 2 – Cykla till Lyckorna i Ljungskile

Efter frukost är det hög tid att packa picknickkorgen och hoppa opp på sadeln igen. Första anhalt: Svanesund. Oavsett om ni cyklar från Orusts östra eller västra sida har ni en cykeltur på omkring tre till fyra mil framför er. Utmed den havsdoftande vägen finns gott om ställen att packa upp picknickkorgen på. Kanske är det även läge att dra på sig badkläderna?

Väl i Svanesund tar ni den gratis vägfärjan över till Kolhättan och hojar vidare norrut mot den anrika kurorten Lyckorna i Ljungskile. Under dess glansdagar vallfärdade det fina folket hit för att ta del av det närmast balsamiska klimatet.

På Lyckorna och i Ljungskile finns olika slags boenden att välja mellan. Välbevarad sekelskiftescharm – med iögonfallande snickarglädje, smyckade kakelugnar och en idyllisk utsikt – möter er på Villa Sjötorp. På Anfasteröd Gårdsvik kan ni tillbringa natten i stugor eller i ett uppvärmt ”lyxtält” med riktiga sängar, golv, badrum, kök och en stor altan. Gillar ni nygräddat bröd, hemslagen aioli och musslor i massor? Då rekommenderas varmt ett besök på Musselbaren på Lyckorna.

 

Dag 3 – Båt eller cykel från Ljungskile till Uddevalla

Dags att upptäcka Ljungskile på allvar! Har ni bott på Anfasteröd Gårdsvik är steget till ett kajakäventyr eller en långpromenad i bokskogen inte stort. I Ljungskile centrum hittar ni mysiga butiker för shopping. Ta en eko-fika-paus på Café Flora och smaka på barndomens receptfavoriter varvade med morgondagens fikatrender.

Cykelturen fortsätter i riktning mot Uddevalla. Beroende på vilken väg ni väljer är sträckan två till två och en halv mil. (Skulle ni däremot vara nöjda med cyklandet redan i Ljungskile så går båten från Lyckorna hela vägen tillbaka till Uddevalla på eftermiddagen.)

Passa på att lära känna hjärtat i Bohuslän och stanna en natt eller två i Uddevallatrakten. Hos Best Western Carlia mitt i Uddevalla kan ni bo i ett rum inspirerat av Evert Taube och på Bohusgården Hotell & Konferens har ni nära till Byfjorden och dess fantastiska utsikt. Staden erbjuder många små guldkorn, allt från Sveriges äldsta badort Gustafsberg och den välkända Strandpromenaden, till Bohusläns Museum och världens största skalbankar. Gôtt – eller hur?!

 

————————————————————————————————————————————–


Följ med in i Bohusskepparnas värld. Möt kaptenen Calle och läs om hans bästa smultronställen:

 

Han började som däcksman och båtvärd på Skärgårdsbåtarna i Uddevalla som 16-åring. Sedan 11 år tillbaka styr kapten Calle Thorell bolagets skutor i den bohuslänska skärgården med van hand – och får en underbar arbetsmiljö på köpet.

—     Det är otroligt vackert här vid Nordströmmarna. Det jag gillar bäst är att Nordströmmarna är en naturlig kanal, den är inte byggd. Naturen är varierande. Enda stunden är det lummiga miljöer med rikt djurliv och mycket gröna färger – 20 minuter senare är vi ute i det karga klipplandskapet, säger Calle.

Själv kommer han kommer från Lödöse nordost om Göteborg – blott ett stenkast från Göta Älv. Livet på havet har gått i arv i generationer i familjen Thorell – här hittas både skeppare, sjöräddare och fiskare.

—     Jag såg kanaltrafiken glida förbi som liten, så mina första ord var faktiskt ”båt” och lampa”, säger Calle.

 

”Hoppilandkalle” från början
Skärgårdsbåtarna har trafikerat fjordarna i området i olika former ända sedan 1800-talet. Som 16-åring började Calle att jobba extra som ”hoppilandkalle”, eller däcksman/båtvärd om vi ska vara lite mer formella. I arbetet ingick att ta hand om passagerarna ombord, att ta betalt för biljetter och kasta tamp. Men redan här fick Calle faktiskt ta sina första stapplande steg i riktning mot kaptenshytten.

 

—     Kaptenerna lät mig prova på att köra båt redan då. Det var en av dem som skojade och sa att ”nu kan jag trilla av pinnen, så kan du ta över”. Redan där minns jag att jag tänkte att ”oj, det går ju faktiskt att utbilda sig till det här – vilket drömjobb!”.

 

Hjälper gärna till med annat
Skärgårdsbåtarna kör dagsturer i Uddevalla skärgård och hela vägen till Ljungskile. Under sommaren (juli och en vecka in i augusti) avgår också turer till Smögen och till Käringön. Dessutom är fartygen bokningsbara för grupper.  Trots att det bokstavligt talat är han som styr skutan är Calle inte främmande för att hoppa in och hjälpa till med andra saker under resans gång.

—     Jag brukar putsa bestick eller ställa mig i baren när det är julbordsturer till exempel. Det är kul med lite variation.

Förutom att få verka i en så betagande arbetsmiljö – vad är det roligaste med att vara kapten på Skärgårdsbåtarna?

—     Det är nog när det händer något oväntat och man får koncentrera sig lite extra– om det någon gång är hård sjögång och det blåser mycket när vi lägger till. Sedan är vi ett fantastiskt bra gäng – jag har jobbat med flera av mina arbetskamrater sedan jag var 16 – så vi har verkligen blivit vänner för livet, avslutar Calle Thorell.

 

Mina fem smultronställen – Calle Thorell, kapten på Skärgårdsbåtarna

 

  1. Bassholmen vid Nordströmmarna

—     Den här lilla ön har inga fasta invånare men ett gästhem, som vi på Skärgårdsbåtarna driver. På Bassholmen finns även ett litet allmogemuseum, ett mysigt våffelkafé, ett naturreservat och paddlingsmöjligheter.

  1. Slussens Pensionat, Orust

—      Hit man kan åka med Skärgårdsbåtarna. Varje sommar kommer några av Sveriges största artister hit och spelar.  Konserterna här är så intima att det känns som att man sitter på scen själv!  Jag kan verkligen rekommendera att boka in en natt på pensionatet i samband med en konsert.

  1. Kosteröarna

—     Jag var faktiskt där häromveckan och gick på en av vandringsstigarna. Naturen är helt otrolig: Sandstränder, rullstensåsar och kor som betar fritt. Mitt tips är åka ut hit lite före eller efter sommarsäsongen – det är ännu mer magiskt när det är mindre folk på plats.

  1. Gustafsberg, Uddevalla

—     Sveriges äldsta badort. Hit har folk kommit hit ända sedan slutet av 1700-talet för att dricka brunn och kurera bota alla möjliga sjukdomar. Vi trafikerar Gustafsberg dagligen med vår Uddevallatur.

  1. Lyckorna, Ljungskile

—     Också en gammal fin badort. Lyckorna är dessutom lättillgängligt både med båt och tåg från Göteborg. Det är här den berömda Musselbaren ligger.

 

Luff-planera
Var hittar ni den bästa badviken och var äter man de go’aste skaldjuren? All nödvändig info och tips för att planera er drömluff – inklusive cykelkartor och båtlinjer – finns på vastsverige.com/bohuslan/batluffa