Målerås visar en rykande färsk utställning under sommaren

”Den är fantasieggande och har attityd”
Naturen och skogen är Mats Jonassons, ägare Målerås Glasbruk och formgivare, största inspirationskälla. Under sommaren visar han sina senaste verk i utställningshallen.
- Mats arbetar med järn och kristall och det är mäktiga och kraftfulla pjäser han skapar, säger Ida Jonasson, kommunikatör.

Mats Jonasson, formgivare och ägare till Målerås glasbruk, började redan 1959 vid Målerås Glasbruk som gravörlärling. Sedan dess har han förfinat sin talang och experimenterat fram spännande kombinationer med bland annat järn och kristall. I brukets utställningshall visas glaskonst året runt och nu inför sommaren hängs de senaste verken verk av Mats Jonasson.
– De är verkligen fantasieggande och har attityd, säger Ida Jonasson, kommunikatör.

Under högsäsong kan man se hyttshower och gå på guidade turer varje dag, under resten av året kan den som är nyfiken på tillverkningen vandra fritt i produktionen på vardagar. Man får fascineras av det varma glasets formbarhet i hyttan för att sedan se hur färgen läggs på i måleriet och förundras över gravyrteknikerna i gravörkammaren.
– De flesta av våra besökare imponeras av hantverkarnas skicklighet och tycker att det är väldigt spännande att se när en produkt växer fram.

På ovanvåningen finns en restaurang där man ser ut över hyttan och vill man sedan fördjupa kunskaperna om glas har Målerås glasbruk en lekplats med lekhytta utanför shopen. Den är visserligen för barn men innehåller pedagogiskt uppsatt kunskap om glas både historiskt och nutid.
– Vi tycker det är roligt att berätta om hur det såg ut förr i tiden. Då fick barn börja arbeta i hyttan redan vid 10 års ålder och det var ett mycket hårt arbete.

Mats Jonasson bjuder även in till att följa hans fotspår runt en vandringsled i närheten av glasbruket. Under en sju kilometer lång vandring kan man uppleva tio stopp med information om spännande händelser som drabbat platsen både historiskt och geologiskt.
– Man inspireras av naturen och det blir en självklarhet att bjuda in våra besökare till omgivningen häromkring.