Ta båten till den svenska sommaren

Med Europas längsta kust och många kanaler, sjöar och skärgårdar följer en lång meny av syrerika båtutflykter i vårt avlånga land. Från norr till söder, i ångbåt eller i stridsbåt, långsamt eller jättejättefort… kasta loss och följ med oss ut på vattnet!

Kinda Kanal

Idyll-doldisen Kinda Kanal sträcker sig drygt åtta mil genom Östergötlands gröna hjärta, från sjön Åsunden i söder till Roxen i norr, där den står i förbindelse med Göta kanal. Från den historiska emigrantbygden Kinda och upp till lärdomsstaden Linköping. Ett blått band värd att utforskas när man vill slippa trängas och i stället slussas tillbaka till en lite långsammare tid, långt ifrån motorvägarna.

Kinda Kanal öppnade för trafik år 1871. Idag är den ett glittrande K-märkt byggnadsminne med mycket oförstörd charm, som binder ihop inte mindre än sex sjöar. Totalt rymmer den 15 slussar som alla öppnas för hand av slussvaktare – precis som förr. 

I norr, i studenternas Linköping, består sträckan mest av grävd kanal med slussar. Men ju längre söderut i sjösystemet man kommer, desto glesare blir det mellan husen och naturen blir vildare och mer kuperad. Gods och gårdar har satt sin prägel på historien och naturen, liksom det magiskt pampiga eklandskapet – Europas största.

Längs kanalen och i Kinda

  • M/S Kind kryssar mellan Linköping och Rimforsa.
  • Vid Brokinds sluss finns ett kanalmuseum.
  • Emigrantmuseum och Café Columbia i Kisa bjuder på ”Amerrka”-pärlor.
  • Kinda Gurka i Kättilstad säljer ”öschöttsk” färsksaltad gurka.
  • Urbergsgrottan i Trollegater naturreservat är 140 meter djup. 
  • BP nostalgimack i Björkfors har temakvällar sommartid.
  • Östgötaleden bjussar på 11 mil vandring genom Kinda. 

Se kindakanal.se och kindaturism.se för jubileumsprogram och mer info.

 

Mer kanalkryss 

En gång fraktade de svenska kanalerna malm och trä. I dag används de mest av fritidsbåtar och passagerartrafik. Gröna hagar, herrgårdar, bryggor, alléer och snillrika slussar utgör ofta 3D-vyn från akterdäck. Resmål listar fler kanaler med reguljära båtturer på menyn sommartid.

 

Göta Kanal
Östergötland, Västergötland
Kanalernas kung förbinder Stockholm och Göteborg via vattnet sedan 1832. Varje år slussas tusentals fritidsbåtar genom Göta Kanal och olika rederier sköter passagerartrafiken längs hela sträckan eller delar av den. Utmed vattenvägen väntar kaféer och restauranger och dragvägarna, där hästar och oxar en gång drog pråmar och segelfartyg, bildar en populär cykelled. Till kanalens hjghlights hör Bergs slussar norr om Linköping, med sju sammankopplade slussar där båtarna lyfts eller sänks 19 meter för att parera nivåskillnaden med sjön Roxen. Den som vill uppleva Göta Kanal kan välja mellan alltifrån en dags- eller kvällskryssning för några hundralappar till en sex dagars lyxkryss. 

Dalslands Kanal
Dalsland
En uppskattad kanal som binder samman flera idylliska vattenleder. Beundra den berömda akvedukten i Håverud och Baldersnäs herrgård, med sin engelska park.

Bergslagskanalen
Värmland
Bergslagskanalen går mellan Filipstad och Karlskoga. Besök Ferlinmuseet i Filipstad och Björkborns herrgård i Karlskoga, med Nobelmuseet.

Säffle Kanal
Värmland
Längs kanalen som förbinder Vänern med Glafsfjorden kan man titta in på Värmlands Vikingacenter i Nysäter och på Klässbols linneväveri, där man kan se produktionen på nära håll och handla.

Strömsholms Kanal
Dalarna, Västmanland
Ett blått band som passerar många historiska brukssamhällen och industrier. Missa inte Strömsholms slott, Engelsbergs Bruk och Kanalmuseet i Hallstahammar.

Hjälmare Kanal

Västmanland, Södermanland, Närke
Kanalen mellan Mälaren och Hjälmaren invigdes 1639 och hör därmed till landets äldsta. På Besökscentrum vid Hjälmare docka finns utställning, kafé och souvenirshop. 

——————————————————————————————–

Havsnära upplevelser

Närkontakt med hav och skärgård och en fri horisont. En dag på sjön är nästan alltid en minnesvärd upplevelse som fyller lungorna med syre och sinnet med lugn. Från Bottenviken via Öresund och vidare till Skagerrak: Sverige har kustäventyr av många slag.

 

Idylliska Idö

Tjust skärgård utanför Västervik i Småland hör till en av Sveriges vackraste. En doldis med genuin känsla. För den som vill ha en riktigt ”tjustig” skärgårdsupplevelse är tipset att styra kosan mot lilla Idö, i ytterskärgården. Sommartid går det skärgårdstrafik hit från Horns Udde och från Västervik. 

På en höjd ovanför öns hamn ligger Idö Skärgårdskrog, vars uteterrass är ett populärt tillhåll sommartid. Att inta sin Idö-låda här, med en storslagen utsikt mot havsbandet är ett sant Insta-moment.

Från hamnen är det bara några minuters promenad upp till öns vita landmärke, den gamla lotsutkiken. Nyfikna som bemödar sig med att ta de smala trapporna upp i tornet och öppna den knarrande luckan upp till taket belönas med en sagolik utsikt över land och hav. Å ena sidan fastlandet, å andra sidan öppet hav. Invid några klippor plaskar ett gäng badgäster i vattnet.

Fortsätter man sin skärgårdsexpedition längs en slingrande skogsstig når man den lilla byn med sjöbodar och idisslande kossor. Saltkråkan IRL.

Väljer man att boka in sig på ett örn- och sälsafari, som är något av Idös signum, får man följa med guiden Lasse när han styr motorbåten längst ut i havsbandet. 

– Där, ser ni? På en kobbe skymtar en siluett som med kikarens hjälp visar sig vara Europas största rovfågel. När Lasse försiktigt styr närmare kan alla ombord bevittna hur havsörnen nådigt lyfter och svävar på breda vingar. En bit bort sticker ett periskop upp eller nej… det är en gråsäl! Kikaren skickas runt, mobilkameror går varma. Passagerarna betraktar sälen – och tvärtom. Den signalerar till sina kompisar att passa på att ta sig en titt. Människosafarit kan börja. 

idoskargardsliv.se 

 

Högakustenbron och älväventyr
Ångermanland
Ådalen är ett namn som väcker associationer. Höga Kusten också. Att puttra med M/S Ådalen III på Ångermanälven från Härnösand eller Kramfors är en färd genom historiens kölvatten. Se och hör om Höga kustenbron och ät skärgårdsbuffé. Dags- och kvällsturer, ibland med dragspelslåt. adalen3.com 

I stridsbåt mot havsbandet
Uppland
Är ni ett gäng  möpar – militärt överintresserade personer – eller kanske gillar ni bara när det går fort? I en fd militär stridsbåt 90 gör ni en fartfylld färd genom Roslagens vatten. På Batteri Arholma får ni guidning med lunch och på fyren Söderarm, bastar i en bunker och äter middag. stridsbat90.se 

Tusen öars kryssning
Stockholm
Under en dag serveras ni det bästa av Stockholms skärgård med lunch och middag ombord på M/S Waxholm III. På några av de mest kända öarna gör ni halt med guiden. August Strindbergs Kymmendö, Bruno Liljefors Bullerö och Viveca Stens Sandhamn är tre av dem. stromma.se 


Åland, all in one
Åland
Skärgårdsparadiset Åland är utomlands – på riktigt! Här har man egen flagga, euro som valuta och svenska som språk. Eckerölinjen erbjuder dörr-till-dörr dagsresor Grisslehamn-Åland T/R från flera svenska städer. I paketet ingår turistbuss, båtresa och åländsk guide. All in one. www.eckerolinjen.se

Mystisk jungfruresa
Småland
Sedan länge finns sagor och sägner om Blå Jungfrun. Mest känd är den om Blåkulla. Känt är också ”att den som tar med sig någon av öns stenar bringas olycka”… Så håll händerna i styr när ni besöker den mytomspunna (m)ön. M/S Solkust gör utflykter från Byxelkrok och Oskarshamn. solkustturer.se 

Stora Karlsö
Gotland
Häftiga Stora Karlsö ligger drygt sex km väster om Gotland. Det är ett av världens äldsta naturreservat, med spår av mänskligt liv ända från stenåldern. Guidas runt till vidunderliga orkidéängar, sillgrisslor, tordmular och spår av urtidsdjur i kalkstenen. storakarlso.se 


I världsarvet
Blekinge
Karlskronas skärgård och världsarvet står på många historiefantasters bucket list. M/F Gåsefjärden styr förbi öar som Ljungskär, Dragsö, Brändaholm och Aspö. På Stumholmen ligger Marinmuseum där ni kan se u-båtar, sjömanstatueringar och häftiga galjonsfigurer. affarsverken.se/skargardstrafiken 

Genuint skärgårdsliv
Bohuslän
Under högsommaren gör anrika M/S S:t Erik och M/S Göteborg guidade kryssningar genom Göteborgs vackra skärgård. Kom nära Lilla Bommen, Nya Älvsborgs Fästning och öarna i Göteborgs södra skärgård. stromma.se