Lena Bergström oemotståndliga kärlek till glas

I år är det 25-årsjubileum för Lena Bergström och Orrefors.
- Jag fick ett brev från Orrefors om att delta i ett projekt och efter det fick jag anställning.

Det är 25 år sedan brevet från Orrefors damp ner i Lena Bergströms brevlåda. Ett brev som skulle förändra hennes framtid med råge. Hon är i botten textilformgivare och när Orrefors letade nya formgivare tipsade någon om henne.

– Än idag vet jag inte vem det var som föreslog mig, säger hon.

Förhållandet till glaset är ”oemotståndlig kärlek” och hon ser materialet nästintill som sensuellt magiskt, med dess smältpunkt vid 1200 grader.

– Glas är också klart och krispigt, elegant och vackert. Jag gillar kontrasterna från det heta till det hårda, klara, sköra och fragila.

Glaset som material är också en slags problemlösning, enligt Lena Bergström. Tillsammans med glasblåsarna och sliparna arbetar hon fram lösningar på hur man når fram till just den formen hon önskar.

– Jag vet vart jag vill och vår diskussion handlar om hur vi tar oss dit. Det går inte alltid som man vill!

Ett exempel på hur man kan ta tillvara misstag är serien Squeeze, där vaserna har ett uttryck av en rörelse som är stoppad i processen.

– Det gällde att hitta det formspråket och utveckla det så att det fungerade i produktionen. Jag har blivit väldigt duktig på att iaktta. Man kan säga att jag har 25 års erfarenhet av problemlösning, säger Lena Bergström och skrattar.

Carat är en serie ljusstakar, den mest populära i Orrefors kollektion. Formgivarna fick i uppgift att modernisera det slipade glaset och Lena Bergström visste direkt vad hon ville åstadkomma.

– Jag ville göra en ljusstake där slipningen var asymmetrisk, alltså lite kors och tvärs, så det verkligen skulle gnistra och glimma. Jag ville att foten skulle skapa ett lugn. Kontraster är något jag tycker om och serien Carat bygger på just det. Den har fötterna på jorden och så dansar den.

När hon är ute i butik och signerar ser hon att Carat når ett stort åldersspann.

– Man vet inte i förväg hur en produkt ska slå och Carat tilltalar människor i alla åldrar. Det är väldigt roligt.

25-årsjubileet firas i höst med bland annat en retrospektiv utställning men också med nyheter i konstglas i Galleriet i Kosta.

– Jag är glad att jag har fortsatt förtroende att jobba med Orrefors så jag hoppas att det blir 25 år till.

Text: Lotta Eliasson