Värmande & vackert kulturarv
Värmande & vackert kulturarv
GOTLAND
Har du någon gång besökt Gotland och kommit hem med ett grått lammskinn i resväskan? I så fall är du inte ensam.
Måhända inhandlade du ditt semesterminne på Ödins Garveri i Visby. Det är du i så fall inte heller ensam om. I år har Ödins befunnit sig hela 170 år i skinnets tjänst. Här sitter doften av skinn och läder bokstavligen i väggarna och bara att kliva innanför tröskeln till det gamla tjärade bulhuset i Almedalen utgör något av en historisk upplevelse.
Garvas gör det dock inte längre på Ödins. Numera är man en renodlad skinn- och läderbutik som förädlar och säljer lammskinn från rasen Gotlandsfår. De lockiga, mjuka skinnen i alla tänkbara grå toner lämpar sig perfekt för såväl västar, vantar, mössor och halsdukar som för kuddar, puffar och fällar.
- Vi syr nytt och lagar gammalt, allt för att våra kunder ska känna att de får med sig något hem att njuta av, en lagad favorit eller en ny sak till hemmet, säger Eva Lilja, som äger och driver Ödins Garveri.
Utöver den egna tillverkningen hittar man även skinn, ull och lädervaror från andra leverantörer i butiken,
- Skapande är en ständig källa till glädje. För den som blir sugen på att själv tillverka något i skinn eller läder säljer vi även nål, tråd och andra verktyg. Lite råd och tips på vägen bjuder vi på!, säger Eva Lilja.
Nya Östergötlands museum
ÖSTERGÖTLAND Östergötarnas eget länsmuseum har genomgått en historisk förvandling. Efter tre år av underhåll och förnyelsejobb slår funkispalatset i Linköping åter upp sina portar i maj. Då öppnar bl a den nya, interaktiva konstavdelningen Verkligheter samt Vägen hit: en helt ny kulturhistorisk basutställning i form av en tidsresa, där besökaren startar i nuet och sedan backar tillbaka i tiden till när inlandsisens smälte. I vart och ett av basutställningens elva rum, som utformats som historiska små världar, möts besökaren av en upplevelse som visar något av vad som format det stora pussel som bildar vår nutid.
Dansband, korv & konst
ÖSTERGÖTLAND En skulpturpark i en folkpark, funkar det? Absolut! Det är nämligen vad man skapat i Vadstena Folkets Park, i syfte att både bevara och förnya ett viktigt och naturskönt kulturarv. Och att få människor att mötas som kanske inte skulle gjort det annars.
- Här rör vi om lite i finkulturens gryta. Folk med olika intressen möts på en och samma plats. Och konstverken får lyssna till dansband, säger projektledarna Ida Olai och Nada Tendzeric.
I Skulpturpark Vadstena har man låtit de representerade konstnärerna arbeta utifrån temat folkparksberättelser och minnen. Tolv bestående verk hittas i parken, med namn som Livet under dansbanan, Fighten och Spara sista dansen till mig.