LANDET RUNT

Sara Lidman

VÄSTERBOTTEN Den 3 juli är det invigning för Sara i byn – byn i världen, en ny permanent utställning om författaren Sara Lidman (1923–2004) i den gamla skolan i hennes hemby Missenträsk. Utställningen blir ett av flera litterära resmål i norra Västerbotten tillsammans med bland annat ”författarbyn” Hjoggböle (P.O. Enquist) och Raggsjöliden (Torgny Lindgren). 

Lidman betraktas som en av Sveriges allra främsta författare, som gav utsatta och åsidosatta en röst. Hennes älskade romanserie Jernbanesviten (1977–85) målar upp ett avgörande skede i den moderna tidens ankomst till norra Sverige: järnvägen och uppköpen av skog. 

Ett rum med utsikt

DALARNA Alla som besökt Falun vet hur hoppbackarna ser ut på avstånd. Men att se det kända landmärket på nära håll är någonting annat! Tornet i stora backen i Lugnet mäter 53 meter och högst upp befinner man sig 303 meter över havet. 

I Lugnets skidmuseum får man en presentation av Falun och svensk skid-VM-historia, provar på backhoppning i simulatorn, blickar ut över Falun med den potenta kikaren och mycket annat. Ett litet kafé finns också, som säljer VM-souvenirer.

Grupper kan förboka en guidad tur, ”guldturen”, med anekdoter från VM av guider som har egna upplevelser från flera av arrangemangen. 

Stockholm 1793

STOCKHOLM I sina prisade succéromaner 1793 och 1794 klädde författaren Niklas Natt och Dag av den sengustavianska tiden dess prakt och prålighet. Den tredje delen, 1795, planeras att komma ut i augusti i år. Den nya stadsvandringen Stockholm 1793 utgår från denna populära ”Bellman noir”-trilogi, där ett lik utan armar och ben hittas i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. I den här vandringen får deltagarna följa romanens Cecil Winge och Jean Michael Cardell i deras jakt efter sanningen och se platser ur böckerna som Fatburen, Indebetouska huset och Flugmötet. Vandringarna anordnas av Stockholms stadsmuseum