Kyrktoppen

På sajten Kyrkokartan.se kan du botanisera bland alla Svenska kyrkans kyrkor och se vad andra besökare skrivit om dem. De gudshus som medlemmarna rankat högst hamnar på 20-i-topp-listan.
På den senare figurerar väldigt få domkyrkor och inga pråliga slottskyrkor eller moderna underverk i tegel och betong. Tvärtom. Det är istället de lite mystiska, symbolfyllda medeltidskyrkorna som dominerar när kyrkofantasterna själva utser sina favoriter.

 1. Trönö gamla kyrka
  Hälsingland

Vacker medeltidskyrka med snillrika sniderier. De äldsta delarna är från 1200-talet. Ärkebiskopen och fredspristagaren Natan Söderbloms födelsehem ligger intill.

 1. Habo kyrka
  Västergötland

”Träkatedralen vid Vättern”. Fick sitt nuvarande utseende 1723 och dekorerades oerhört rikligt invändigt. De berömda målningarna illustrerar Luthers lilla katekes.

 1. Husaby kyrka
  Västergötland

Storslagen stenkyrka med delar från 1100-talet med treuddigt, berömt torn. Intill ligger Husaby källa där Olof Skötkonung sägs ha döpts.

 1. Våmbs kyrka
  Västergötland

Liten, utsökt och relativt orörd medeltidskyrka i kalksten. Byggd i romansk stil och med flera medeltida träskulpturer. En poppis vigselkyrka och ett vanligt utflyktsmål.

 1. Risinge Sankta Maria kyrka
  Östergötland

Enkel på utsidan men med avancerade takmålningar från 1400-talet på insidan. Skaparen är okänd men kallas för Risingemästaren.

 1. Fröskogs kyrka
  Dalsland

Liten, röd och spånklädd träkyrka från 1730. Lika anspråkslös till det yttre som förtrollande till det inre – praktfull, färggrann bondbarock! Äldst är det franska altarkrucifixet från 1200-talet.

 1. Västerplana kyrka
  Västergötland

En intim stenpärla på gröna Kinnekulle. Romansk medeltidskyrka som byggdes om under 1700-talet och övergavs på 1820-talet för att sedan återinvigas mer än hundra år senare. Fylld av gamla skatter och takmålningar.

 1. Gökhems kyrka
  Västergötland

1100-talskyrka med fantasifulla och humoristiska målningar från 1400-talet, som närmast kan liknas vid serieteckningar! Klockstapeln uppfördes 1720 av ryska krigsfångar. I närheten väntar stämningsfulla Överkyrke kyrkoruin.

 1. Hedareds stavkyrka
  Västergötland

Övriga svenska stavkyrkor är byggda i vår tid; denna, från 1500-talet, är den enda bevarade äldre stavkyrkan. Unik, liten, kompakt och pittoresk och helt olik norska diton!

 1. Svenneby gamla kyrka
  Bohuslän

Litet romanskt bygge från början på 1100-talet, precis intill en hög bergvägg. Romantisk bröllopskyrka och en av Bohusläns äldsta.

 1. Visby Sankta Maria domkyrka
  Gotland

Ståtlig romansk-gotisk skönhet som syns vida omkring. De mest omtalade interiörerna är kanske den s k himlatrappan och de många färgglada fönstermålningarna.

 1. Helig Kors Kyrka
  Blekinge

Högt uppe på ett berg, i den enda stadsdelen av som undkom storbranden 1864. Olika stilar – från 1100-talet och framåt. Därtill moderna glasmålningar av Halmstadgruppens Erik Olson.

 1. Drevs gamla kyrka
  Småland

Liten romansk absidkyrka som stod öde mellan 1860- och 1940-talet. Rörande minneskransar som använts som dekorationer vid barnbegravningar på 1800-talet finns att betrakta.

 1. Bro kyrka
  Gotland

Populärt utflyktsmål med spår av många seklers kyrkomode. Bl a har vikingatida bildstenar från 400- och 700-talet återanvänts i bygget. Liten utställning om kyrkan finns också.

 1. Vederslövs gamla kyrka
  Småland

Medeltida enkel liten stenkyrka där det en gång måste varit trångt om saligheten, vilket märks i bänkraderna. Finurliga detaljer, såsom en rikt utsmyckad dörr.

 1. Jäts gamla kyrka
  Småland

Vacker liten romansk stenkyrka från 1200-talet, omsorgsfullt målad invändigt under 1700-talet. Sakristian med sina väggmålningar påminner om en allmogestuga.

 1. Alvastra klosterruin
  Östergötland

Alvastra kloster, vid foten av Omberg, grundades på 1100-talet av franska cisterciensermunkar. Numera är den suggestiva klosterruinen ett av Östergötlands mest populära besöksmål.

 1. Kumla kyrka
  Närke

Romansk kyrka från 1285 med (aldrig överkalkade) valvmålningar, signerade självaste Albertus Pictor (1482). Också mycket tjusiga fönster.

 1. Granhults kyrka
  Småland

Sveriges äldsta träkyrka från 1220-talet, med en fantastisk historia om hur bönderna trotsade biskop Tegnér för att få bevara kyrkan. Överdådigt och charmigt dekorerad på 1600- och 1700-talet.

 1. Ytterlännäs gamla kyrka
  Ångermanland

Ett välbevarat litet konstverk från 1200-talet och en inbjudan till en tidsresa. Målade medeltidsvalv som aldrig kalkats över och fantastiska träsniderier.