Kyrktoppen
På sajten Kyrkokartan.se kan du botanisera bland alla Svenska kyrkans kyrkor och se vad andra besökare skrivit om dem. De gudshus som medlemmarna rankat högst hamnar på 20-i-topp-listan.
På den senare figurerar väldigt få domkyrkor och inga pråliga slottskyrkor eller moderna underverk i tegel och betong. Tvärtom. Det är istället de lite mystiska, symbolfyllda medeltidskyrkorna som dominerar när kyrkofantasterna själva utser sina favoriter.
- Trönö gamla kyrka
Hälsingland
Vacker medeltidskyrka med snillrika sniderier. De äldsta delarna är från 1200-talet. Ärkebiskopen och fredspristagaren Natan Söderbloms födelsehem ligger intill.
- Habo kyrka
Västergötland
”Träkatedralen vid Vättern”. Fick sitt nuvarande utseende 1723 och dekorerades oerhört rikligt invändigt. De berömda målningarna illustrerar Luthers lilla katekes.
- Husaby kyrka
Västergötland
Storslagen stenkyrka med delar från 1100-talet med treuddigt, berömt torn. Intill ligger Husaby källa där Olof Skötkonung sägs ha döpts.
- Våmbs kyrka
Västergötland
Liten, utsökt och relativt orörd medeltidskyrka i kalksten. Byggd i romansk stil och med flera medeltida träskulpturer. En poppis vigselkyrka och ett vanligt utflyktsmål.
- Risinge Sankta Maria kyrka
Östergötland
Enkel på utsidan men med avancerade takmålningar från 1400-talet på insidan. Skaparen är okänd men kallas för Risingemästaren.
- Fröskogs kyrka
Dalsland
Liten, röd och spånklädd träkyrka från 1730. Lika anspråkslös till det yttre som förtrollande till det inre – praktfull, färggrann bondbarock! Äldst är det franska altarkrucifixet från 1200-talet.
- Västerplana kyrka
Västergötland
En intim stenpärla på gröna Kinnekulle. Romansk medeltidskyrka som byggdes om under 1700-talet och övergavs på 1820-talet för att sedan återinvigas mer än hundra år senare. Fylld av gamla skatter och takmålningar.
- Gökhems kyrka
Västergötland
1100-talskyrka med fantasifulla och humoristiska målningar från 1400-talet, som närmast kan liknas vid serieteckningar! Klockstapeln uppfördes 1720 av ryska krigsfångar. I närheten väntar stämningsfulla Överkyrke kyrkoruin.
- Hedareds stavkyrka
Västergötland
Övriga svenska stavkyrkor är byggda i vår tid; denna, från 1500-talet, är den enda bevarade äldre stavkyrkan. Unik, liten, kompakt och pittoresk och helt olik norska diton!
- Svenneby gamla kyrka
Bohuslän
Litet romanskt bygge från början på 1100-talet, precis intill en hög bergvägg. Romantisk bröllopskyrka och en av Bohusläns äldsta.
- Visby Sankta Maria domkyrka
Gotland
Ståtlig romansk-gotisk skönhet som syns vida omkring. De mest omtalade interiörerna är kanske den s k himlatrappan och de många färgglada fönstermålningarna.
- Helig Kors Kyrka
Blekinge
Högt uppe på ett berg, i den enda stadsdelen av som undkom storbranden 1864. Olika stilar – från 1100-talet och framåt. Därtill moderna glasmålningar av Halmstadgruppens Erik Olson.
- Drevs gamla kyrka
Småland
Liten romansk absidkyrka som stod öde mellan 1860- och 1940-talet. Rörande minneskransar som använts som dekorationer vid barnbegravningar på 1800-talet finns att betrakta.
- Bro kyrka
Gotland
Populärt utflyktsmål med spår av många seklers kyrkomode. Bl a har vikingatida bildstenar från 400- och 700-talet återanvänts i bygget. Liten utställning om kyrkan finns också.
- Vederslövs gamla kyrka
Småland
Medeltida enkel liten stenkyrka där det en gång måste varit trångt om saligheten, vilket märks i bänkraderna. Finurliga detaljer, såsom en rikt utsmyckad dörr.
- Jäts gamla kyrka
Småland
Vacker liten romansk stenkyrka från 1200-talet, omsorgsfullt målad invändigt under 1700-talet. Sakristian med sina väggmålningar påminner om en allmogestuga.
- Alvastra klosterruin
Östergötland
Alvastra kloster, vid foten av Omberg, grundades på 1100-talet av franska cisterciensermunkar. Numera är den suggestiva klosterruinen ett av Östergötlands mest populära besöksmål.
- Kumla kyrka
Närke
Romansk kyrka från 1285 med (aldrig överkalkade) valvmålningar, signerade självaste Albertus Pictor (1482). Också mycket tjusiga fönster.
- Granhults kyrka
Småland
Sveriges äldsta träkyrka från 1220-talet, med en fantastisk historia om hur bönderna trotsade biskop Tegnér för att få bevara kyrkan. Överdådigt och charmigt dekorerad på 1600- och 1700-talet.
- Ytterlännäs gamla kyrka
Ångermanland
Ett välbevarat litet konstverk från 1200-talet och en inbjudan till en tidsresa. Målade medeltidsvalv som aldrig kalkats över och fantastiska träsniderier.