Kulturrally i Dalsland

Dalsland är landskapet på gränsen till Norge, där det lite egensinniga kulturlivet nästan alltid rymmer inspiration av landskapets vilda natur. På bara en dag kan kulturtanter av alla kön hinna med inte färre än tre kombinerade kultur-och-naturupplevelser. Det underbara dalbomålet följer med köpet!

Fengersfors | ”En papegoja i skogen”

Då: Pappersbruk. Nu: Kreativt konstnärskooperativ och ett givet besöksmål för alla fan av design och konsthantverk. Not Quite i nordöstra Dalsland är det där stället som egentligen inte passar in, men som samtidigt känns så rätt. Industrins låga har sedan länge falnat på det gamla bruket och idag finns här istället ett levande, coolt kulturmecka som är hemmaarena för konstnärer, hantverkare och formgivare. Industriromantik, verkstäder, konsthallar, galleri, butik och en i bistro är lite av vad som väntar. Sedan starten 2002 har Not Quite sakta tagit plats och blivit en uppstickare inom konstvärlden och ett unikt och inspirerande utflyktsmål. 

 

Upperud | Samtidskonst möter naturen

En halvtimmes bilresa söderut (och nära den berömda akvedukten i Håverud) väntar Dalslands konstmuseum med skulpturpark och ett högt beläget museikafé med makalös sjöutsikt. Inuti själva museet ryms en samling Dalslandsföremål och konst med fokus på natur, tillfälliga utställningar (sommaren 2021 bl a Ann Edholm och Bianca Maria Barmen) och en museibutik. På kaféet är det gôtt att slå sig ner på glasverandan och förlora sig ett slag i vyn över sjön Spången.

 

Dals Rostock | I kurortens doftande örtagård

Ytterligare en kvarts färd söderöver ligger gulliga Dals Rostock – förr i världen plats för en poppis hälsobrunn och stora odlingar av medicinalväxter. Till minne därav finns numera Örtagården, med en sisådär 250 olika växter och berättelserna om deras historia. I orangeriet visas konstutställningar, ett litet hembygdsmuseum för ortens kurortsförflutna vidare och sommartid är det även öppet i ateljén, kaféet, butiken, antikvariatet, galleriet och textilmuseet.