Kosta Boda Art Hotel

Tjänsten som receptionist på Kosta Boda Art Hotel är lite annorlunda än på ett vanligt hotell.

– Många frågar om Kosta, konst och inredningen, säger receptionschefen Jenny Birgersson.

Glashotellet i Kosta är vida känt både nationellt och internationellt. Hotellet har satt både Kosta och Sverige på kartan och konstälskarna kan njuta fullt ut. Redan i lobbyn ser man verk av Kostas mest kända konstnärer och hotellrummen ligger i korridorer som är utsmyckade enligt varje konstnärs uttryck.

– Allt är till salu så ser man en fin pjäs, skål eller möbel på sitt rum går den att köpa, säger Jenny Birgersson som är receptionschef.

Tanken med hotellet är att det i sig självt ska vara en upplevelse och vill man kan man även få en guidning av byggnaden.

– Vet man hur konstnärerna tänkt när de har utformat sina verk så blir upplevelsen ännu mer intressant, säger Ann Callenholt som är VD.

Glasbaren är formgiven av Kjell Engman och under en dykresa fick konstnären inspiration till den undervattensupplevelse som gästen erbjuds vid ett besök.

– Får man veta att tapparna i taket är solstrålarnas brytning mot vattenytan och att figurerna vid dörren är havets väktare så upptäcker man kanske detaljer som man annars inte skulle se.

I hotellets spaavdelning kan besökarna låna simglasögon för att bättre kunna betrakta de konstverk som återfinns på poolens botten.

– Man kan också lägga märke till hur det blå glaset i baren fortsätter ner till spaavdelningen där det kommer ut som ett vattenfall, så att vattnet rinner genom hela byggnaden, säger Ann Callenholt.

– Frågorna om konsten är väldigt roliga att få. De gör arbetet ännu mer intressant, säger Jenny Birgersson.

Text: Lotta Eliasson