Klässbols Linneväveri

Ett sekel i linets garn

År 1915 blev värmlänningen Hjalmar Johansson färdig vävmästare i Borås. Några år senare gick flyttlasset tillbaka till Värmland och 1920 handvävde han sina första alster hemma på gården i Klässbol. Det var linnelakan till traktens bönder, gjorda på lin som de själva odlat och spunnit. Klässbols Linneväveri var fött.

När vävmästare Johansson avled redan i slutet av 1920-talet blev det hans unga änka och barn som fick föra traditionen vidare. Framgången lät dock vänta på sig. Först på 1950-talet, när sonen Vitalis uppförde ett nytt väveri ihop med en kompanjon, såg tillvaron lite ljusare ut. Begagnande vävstolar köptes in och beslut togs om att behålla linet i vävstolarna i en tid då många andra började använda syntetgarn. Ett vinnande koncept, skulle det visa sig.

Idag drivs Klässbols Linneväveri av fjärde generationen Johansson och är det bäst bevarade linneväveriet i hela Europa. Man tillverkar handvävda produkter till kungahuset, jacquardvävda dukar och servetter till svenska och norska ambassader, till riksdag och regering samt till Nobelbanketten och nya Nationalmuseum. Ska det vara fint ska det helst vara Klässbol.

Det lilla väveriet är även ett av Värmlands mest besökta turistmål. Somliga år kommer så många som 100 000 besökare hit för att se och och lyssna till vävstolarna som dunkar fram historiska mönster och ny design, och för att handla i fabriksbutiken förstås.