IKEA-museet – sex sekler av insex-nycklar

”Home of the Home”. Så står det på flaggorna som vajar lite här och var i Älmhult. Nu finns här även ett museum över det globala hemmet och dess småländske skapare.

Runt knuten till de lokaler där framtidens möbler tas fram ligger IKEA-museet, inuti den byggnad som tidigare rymde möbeljättens första varuhus från -58.

ikea_foto-stefan-mobark-2Sparsamt möblerat
Här väntar fyra våningar fyllda av platta-paket-historia och kampradsk kämparanda. Tio rum med
billiga designmöbler som illustrerar världens och IKEA-hemmets utveckling. Serieproducerade prylar i furu, metall, plast och masonit. I denim, skai och manchester. Tidsandan och råvarupriset satte agendan. Räkna med att vid upprepade tillfällen få höra orden ”Åh, precis en sån…” vid din vandring genom utställningen. Räkna med att du själv kommer att uttala dem.

 

Världens varumärke
Utöver själv möbelutställningen väntar också info om världens alla varuhus och om designers. Filmsnuttar underlättar fördjupningen i Kamprads företagsamma barndom och annat ikeanskt. I en Klippan-soffa kan du ta plats och via oändliga mönsterprojektioner smälta in i tyget. Är du intresserad av ett visst års IKEA-katalog? Här hittar du den. Har du någonsin drömt om att själv vara med i katalogen? Här kan du kliva in i en liten studio och få din nuna printad på omslaget.

 

Kök och köp
Självklart finns här också en restaurang, Köket. Och självklart serverar Köket köttbullar. På museibutikens Billy-hyllor väntar produkter som bara kan köpas just här, liksom en del nyproducerade produkter från förr. Allt till IKEA-priser.

ikea_foto-stefan-mobark-14