Historiska Husbyringen på två hjul

Längs den riksbekanta natur- och kulturslingan Husbyringen i Dalarna har järnet utgjort livsnerven ända sedan Vikingatiden. Längs de vindlande småvägarna avlöser byarna, sevärdheterna och uppfinnargenierna varandra – men huvudattraktionen förblir naturen.

Husbyringen är en naturnära helhetsupplevelse och en poppis dagsutflykt med bil och buss. Allra närmast kommer man den förstås från cykelsadeln. Alldeles intill sjön Grycken, i Stjärnsund utanför Hedemora, ligger Husbyringens Besökscentrum – en perfekt startplats. Här är det möjligt att ladda med fika, hyra cykel och rusta sig med kunskap inför den sex mil långa turen.

När ni trampat er fram till stopp nummer ett, Kloster, gör ni kanske en tur i Engelska Parken vid Klosters Herrgård och kikar in i Bruksmuseet. Kloster har en bakgrund som påvedömets nordligaste utpost på 1400-talet och senare som krut- och järnbruk. En av bruksingenjörerna var en viss Gustaf de Laval, som senare kom att grunda världsföretaget Alfa-Laval.

På väg mot nästa etapp, Dala-Husby, kan alla med pippi på fåglar spana efter lärka, bofink, sångsvanar, starrmader och bladvassugglor i Flinesjöns fågeltorn. Här följer leden den glittrande blå Dalälven och den magnifika naturen pockar ständigt på er uppmärksamhet.

Lagom till lunch närmar sig rastplatsen vid Högbron – en perfekt plats att packa upp er medhavda matsäck på.

Mätta och belåtna? Bra! Nästa stopp är Långshyttan. Här finns flera spännande sevärdheter, som nostalgimacken från 1950-talet och Bengtsgårdens och Långshyttans bruksmiljöer, med en lång tradition av järn och ståltillverkning. Längs med cykelleden, strax norröver, ligger Långshyttans Älgpark med möjlighet till fika och närkontakt med skogens konung.

Bränner det kanske i låren efter dagens strapatser? Bara lugn, turen närmar sig sitt slut. På den sista sträckan mot Stjärnsund följer grusvägen sjön Lången. På Polhemsmuseet berättas historien om hur ”den svenske mekanikens fader” Christopher Polhem under 1700-talet var med och grundade Stjärnsunds Bruk, Sveriges första fabrik och en urverkstad som är aktiv än idag. I muséet visas s k Polhemsur och Polhems sinnrika mekaniska alfabet.

Väl tillbaka vid startpunkten är det bara att pusta ut, bearbeta dagens cykeltur och låta intrycken från dagen utgöra samtalsämnet vid kvällens middagsbord.

Mer om Husbyringen

  • Husbyringen har en app med turförslag, info om sevärdheter, mat och boende samt en karta över cykelleden.
  • Kunniga lokalguider kan bokas från några timmar till en hel dag. Se dalarnasguideochkulturforening.com.
  • Gruppvisningar av Klosters Bruksmuseum och Polhemsmuseet kan förbokas.

husbyringen.se / bikingdalarna.se

 

Källa: Visitdalarna.se