Heta Höga Kusten

Höga Kusten har världsrekord i landhöjning: 286 meter över havet. Den unika skärgårdsmiljö som världens högsta kustlinje skapat har satt området på Unescos världsarvslista. Och allt fler hittar hit. Följ med Resmål Sverige på en resa i ett dramatiskt landskap, fullt av unika och genuina gruppupplevelser.

FRÅN HÄRNÖSAND TILL ÖRNSKÖLDSVIK (SYD – NORD)

 

Härnösand

Härnösand har ett rikt kulturliv och en historisk stadskärna belägen på en ö i Höga Kustens södra skärgård – en utmärkt startpunkt för en resa i de här trakterna.

Startpunktens absoluta avstamp kan gärna få bli friluftsmuseet Murberget, Länsmuseet Västernorrland vars slogan ”8000 år på en timme” väl säger det mesta. Här finns hus och miljöer från flydda sekel men även en modern länsmuseibyggnad med utställningar, butik och kafé.

Ett annat besöksvärt Härnösandsmuseum är Nationellt fritidsbåtsmuseum som öppnade 2017 – ett samarbete mellan Statens Maritima Museer, länsmuseet och kommunen. Det handlar om kärleken till havet, om båtarna och dess ägare. Men också om Sverige från 1850 och framåt, speglat i fritidsbåtskulturens framfart i alla samhällsklasser.

Är man det minsta intresserad av bilar ska man förstås även besöka Härnösands bilmuseum, ett av landets största. Här talas det om ”Bilar du glömt att du minns och bilar du helst vill glömma”. Förutom 140 veteranbilar av alla slag och flera motorcyklar finns här också ett kafé och massor av annan motornostalgi.

I byn Dala utanför Härnösand ligger världens nordligaste gindestilleri, Hernö Gin. Sedan starten 2011 har man vunnit de tyngsta internationella priserna i branschen och Hernö Old Tom Gin har under två år i rad blivit utsedd till världens bästa gin på World Gin Awards. Förbokade grupper erbjuds studiebesök med ginprovning.

På en ö nordost om Härnösand, väl kamouflerad, väntar Hemsö fästning – en av Sveriges största och bäst bevarade militäranläggningar från det kalla krigets era. Numera är den ett statligt byggnadsminne och besöksmål. På nya Hemsö fästning krog och konferens äter man med en magnifik vy över Bottenhavet.

På den fortsatta resan norrut passerar vi Högakustenbron, en av Sveriges vackraste hängbroar.

Nordingrå

Ännu lite norrut väntar Nordingrå-landskapet. Det är platsen för bl a det berömda Mannaminne – ett allkonstverk som måste upplevas. Här kan man följa konstnären och samlaren Anders Åbergs spår bland konst, museala föremål, märkliga hus och maskiner från när och fjärran. I Nordingrå ligger även visningsträdgården Villa Fraxinus, som erbjuder en stunds avkoppling i naturen. En restaurang finns i själva trädgården. Familjeföretaget Gårdsbutiken är en annan kombinerad restaurang och butik som säljer egna, prisbelönta smakverk ur Höga Kustens naturskafferi.

Fler norrländska matupplevelser väntar på Mjälloms tunnbröd, landets äldsta tunnbrödsbageri. I besökscentret kan man lära sig den genuina hantverkstraditionen och handla bröd till fabrikspriser. Doftar ljuvligt gör det också!

Tunnbröd + surströmming = sant. Ännu en bit högre upp längs kusten ligger ”surströmmingsön” Ulvön. Den årliga surströmmingspremiärens firande i Ulvöhamn den tredje torsdagen i augusti lämnar ingen oberörd. Då vallfärdar hänryckta fans av fermenterad strömming hit för att uppleva ”the real deal”. Man tar sin jästa signaturrätt på stort allvar och en exklusiv arom lägrar sig över hamnen. Ja, om man nu gillar surströmming, det vill säga.  Ulvö museum ger en känsla för hur fiskarlivet här kunde te sig för ett drygt sekel sedan.

Åter på fastlandet, väster om Ulvön, väntar Skuleskogens nationalpark där berg, skog och kust möts. På Naturum, vid Skulebergets fot, ligger fokus på den maffiga landhöjningen som gör området så unikt. Guidningar på bergets topp, heldagsturer i nationalparken, botaniska vandringar… är lite av vad som erbjuds. Och en butik, kafé och restaurang. FriluftsByns Toppstuga på Skuleberget är en annan av Höga Kustens bokstavliga höjdpunkter. På soldäck njuter ni av världsarvets bästa utsikt. Åk sittlift eller vandra upp!

 

Örnsköldsvik

Den som läst Kristina Sandbergs romantrilogi om hemmafrun Maj Berglund i Örnsköldsvik vill säkert passa på att göra Örnsköldsvik i Majs fotspår när ”Ö-vik” står på schemat. Örnsköldsviks Guideförening ordnar schemalagda Maj-vandringar men är man en grupp kan man kontakta föreningen direkt och komma överens.

Om Maj någonsin gick på Örnsköldsviks museum och konsthall är okänt. I den fina jugendbyggnaden finns hur som helst ett fik, som hon nog hade satt värde på, samt en museishop.

Lite sydväst om Ö-vik city ligger Norra Europas största outlet för friluftsliv, i samma hus som Fjällrävens gamla fabrik. Naturkompaniets outlet är faktiskt ett av Höga Kustens största besöksmål så se till att vara där redan när det öppnar.

Strutsfarmen i Gerdal, ytterligare västerut från Naturkompaniets outlet, kan ni se ett 50-tal fåglar strutsa runt i sina hagar, titta på strutskonst eller äta struts i farmens restaurang.

Fiskeläget Skeppsmalen är Höga Kustens slut. Eller början. Här ligger ett litet surströmmingsmuseum och i hamnen säljs färsk sik.

 

FRÅN HÄRNÖSAND TILL JUNSELE (ÖST – VÄST)

Det finns all anledning att kombinera en resa längs kusten med en tur inåt landet också. Ådalen är Ångermanälvens dalgång mellan Junsele och Bottenhavet, för alltid förknippad med årtalet 1931, men även med en osedvanlig skönhet.

 

Bjärtrå

Visste du att whisky tillverkas i Höga Kusten? På High Coast Distillery i det gamla kraftverket intill Ångermanälven tillverkas sedan några år fin singel malt whisky. Destilleriets besökscentra har en shop och en restaurang med bar samt konferenslokaler. Här kan såväl extremt intresserade whiskyentusiaster som de som bara tycker whisky verkar kul boka provningar med proffsen.

Prästmon

Lite högre upp i dalen återfinns Häxmuseet i Prästmon. ”Tidens tro drabbar människan” är namnet på utställningen om häxprocesserna i Torsåker år 1675, då 71 personer halshöggs och brändes. En digital och interaktiv exposé över en mörk historia som samtidigt ställer frågor om vår tid.

Nämforsen

Ännu lite norröver väntar Nämforsen, där omkring 2600 hällristningar finns bevarade – vissa så gamla som 6000 år. Miljön är magisk med fors, älv och branter. Guidningar på hällristningsområdet kan fås hela barmarkssäsongen och i museet hela året.

Junsele

Lilla Junsele är Ådalens början och vår resas slut. I Junsele djurpark väntar bl a de berömda vita tigrarna men även lokalinvånare som t ex älg, lodjur och björn.

 

 

Rum med utsikter

Härnön – Lotsstugan är en fd lotsstation som byggts om till boende och restaurang med fantastisk vy över havsbandet. Bastu, relax och badtunna med havsvy.

Högakustenbron – Hotell Höga Kusten ligger vackert på brons norrsida. Restaurang med panoramafönster och utsikt över bron och älven.

Ulvön – Ulvö Hotell är ett skärgårdshotell med ett vida omtalat kök.

Örnsköldsvik – Moderna Elite Plaza Hotel har en hänförande utsikt över fjärden.

Sollefteå – Hotell Hallstaberget är ett nyrenoverat spahotell med relax, bad och Sauna World och med en dramatisk utsikt över Sollefteå och Ångermanälven.

 

Visste du att…

Surströmmingen tillkom av en slump när man på 1500-talet saknade salt för att konservera fisken. 956 000 burkar görs varje år.

13 mil lång är vandringsleden Höga Kusten-leden.

På ”surströmmingsön” Ulvön bor 49 personer men på sommaren besöks den av 55 000 turister.

Landhöjningen efter istiden är här som störst i hela världen. Hela 800 meter. Och varje år ökar höjningen ytterligare 8 mm.